Ajax na 2-0 winst op FC Kopenhagen kwartfinalist in de Europa League

Ajax Kopenhagen
Voor aanvang van AFC Ajax - FC Kopenhagen. Foto: Rob van Vliet

Ajax is door in Europa! De Amsterdamse club wist zich donderdagavond in een uitverkochte Amsterdam Arena door een 2-0 overwinning op FC Kopenhagen te plaatsen voor de kwartfinale van de Europa League.

Voorafgaand aan het duel zorgden de Ajax-fans met een mooie sfeeractie naast het Ajax-stadion voor een mooi begin van de Europese avond.

Dat sfeervolle begin leek de Ajax-spelers in de eerste helft goed te doen. Ajax was in alle opzichten sterker dan de Denen en al binnen twee minuten spelen kwam Ajax bijna op voorsprong toen Younes een te korte terugspeelbal van Kopenhagen net niet wist af te straffen. Nadat Schöne zijn afstandsschot door Kopenhagen-keeper Olsen over getikt zag worden werd niet veel later de geblesseerde interim-aanvoerder Veltman gewisseld voor Tete en kreeg Schöne de aanvoerdersband toebedeeld.

Ajax bleef ook na deze wisseling de betere ploeg en zag dit overwicht na 24 minuten spelen beloond worden met een doelpunt door Traoré. Nadat de Burkinees zelf de aanval had opgezet en Younes zijn schot gepareerd zag worden door de Deense keeper maakte Traoré uit de rebound koppend de 1-0. Nog voor rust bezorgde Dolberg, nadat hij zelf in de zestien meter was neergelegd, Ajax een 2-0 voorsprong door een penalty koelbloedig in de rechterhoek binnen te schieten.

Ajax kwam ook na de pauze lekker uit de startblokken en was gedurende de hele tweede helft oppermachtig.  De Denen mochten van geluk spreken dat één van de vele mogelijkheden van voornamelijk Dolberg niet omgezet werden in goals.

Terwijl de Deense ploeg in de slotfase nog alles op alles probeerde te zetten en Ajax onder aanmoediging van een uitzinnig Ajax-publiek alle ruimte kreeg, wist Younes een uitgelezen mogelijkheid niet te verzilveren en was Dolberg met een schot weer dichtbij een doelpunt.

Door deze overwinning staat Ajax voor het eerst sinds 2003 weer in de kwartfinale van een Europees toernooi. De loting voor deze kwartfinale staat vrijdag om 13:00 uur op het programma.

Opstelling Ajax

Onana, Veltman (Tete ’20), Sánchez, De Ligt, Viergever, v.d. Beek (F. de Jong ’76), Schöne, Ziyech, Traoré (Kluivert ’81), Dolberg, Younes

Opstelling Kopenhagen

Olsen, Ankersen, Okore (Boilesen ’46), Johansson, Augustinsson, Gregus (Verbis ’57), Kvist, Matic, Toutouh (Kusk ’77), Santander en Cornelius

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons op Snapchat: vrijetijdams