Ajax-held Piet Keizer overleden

Keizer in actie tijdens de met 2-0 gewonnen Europacupfinale tegen Inter Milan in de Rotterdamse Kuip. Foto: Ron Kroon

Ajax-held Piet Keizer overleden

Oud-voetballer Piet Keizer is op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. De Ajax-icoon was al enige tijd ziek.

Gouden voorhoede

Keizer maakte samen met de onlangs overleden Johan Cruijff en de nog af en toe voetballende Sjaak Swart deel uit van de gouden voorhoede van Ajax. In 1971, 1972 en 1973 zorgden zij voor Ajax grootste Europese successen door drie keer op rij de Europacup 1 te winnen.

Statistieken

Keizer voetbalde bij de Amsterdammers tussen 1961 en 1974 in totaal 490 officiële wedstrijden waarin hij 189 keer wist te scoren. Hiermee staat hij vierde op de lijst van de officieuze Club van 100, achter Sjaak Swart met 463, Wim Suurbier met 393 en Danny Blind met 372 competitiewedstrijden. Ook speelde hij voor het Nederlands Elftal waarin hij 34 keer zijn opwachting maakte.

Debuut

Keizers debuut voor het eerste team van Ajax vond plaats op 5 februari 1961 in een thuiswedstrijd tegen Feyenoord (0-1 verlies). De in de hoofdstad geboren Keizer zou nooit voor een andere club uitkomen. In oktober 1974 zette hij een punt achter zijn loopbaan na een conflict met trainer Hans Kraay senior.

Cruijff’s elftal aller tijden

In de biografie van Cruijff die na zijn overlijden verscheen staat Keizer in de aanval opgesteld naast Diego Armando Maradona en Pelé. Opvallend is dat Messi door Cruijff buiten de ploeg is gelaten.

Statement familie Keizer

De familie van Keizer liet via de website Ajax.nl ook van zich horen;

“Gisteren, 10 februari is na een kort ziekbed Piet Keizer overleden aan de gevolgen van longkanker. In het bijzijn van zijn geliefden en in zijn huiselijk bed had Piet tot het laatste moment rust en een scherpe geest.

Wij herinneren hem als een lieve man met een gouden hart.  De crematie zal in besloten kring plaatsvinden.”

vrijetijdamsterdam.nl

Ajax voert druk op feyenoord op na 2-0 zege in Kerkrade

Ajacieden eren Piet Keizer niet alleen met de overwinning