Ajax – Feyenoord: De 5 mooiste goals

Ajax – Feyenoord: De 5 mooiste goals
Foto: Rob van Vliet

Ajax – Feyenoord: De 5 mooiste goals

Ajax en Feyenoord trappen zondagmiddag om 16:45 uur af voor de klassieker. Wedstrijden tussen de twee aartsrivalen eindigen vaak in Amsterdams voordeel. Bij deze overwinningen gaan vaak mooie doelpunten gepaard. Vandaar dat we een kijkje namen in de historie en vijf prachtige Ajax-goals selecteerde die zijn gemaakt tijdens Ajax – Feyenoord.

Rafael van der Vaart

De goal van de onlangs met voetbal gestopte Rafael van der Vaart zal bij menig voetballiefhebber bovenaan de lijst staan. We gaan hiervoor terug naar 2003. Het was voor beide teams de 150e klassieker. De sierlijke Ajax middenvelder scoorde in de klassieker op wonderschone wijze.

Van der Vaart kreeg in de vierde minuut van het duel een mooie voorzet van Mitea en passeerde Lodewijks met een sublieme hakbal die over hem en de ontzette Feyenoord-doelman heen vloog. Ajax won die wedstrijd met 2-0 en het tweede doelpunt kwam ook nog eens op naam van Rafael van der Vaart, die in deze wedstrijd de gelegenheidsspits was.

Wim Jonk

Wim Jonk, de huidige trainer/coach van FC Volendam, scoorde in 1991 een prachtige goal tegen de ploeg uit Rotterdam-Zuid. Binnen tien minuten zorgde de in Volendam geboren Jonk voor de 1-0. De wedstrijd werd afgewerkt in het Olympisch Stadion.

In een aanval opgezet door Brian Roy legde Dennis Bergkamp de bal klaar, waarna Jonk met een harde streep doelman Ed de Goeij verschalkte. Ajax won de wedstrijd uiteindelijk met 3-1. Voor de Amsterdammers scoorden Stefan Pettersson en John van Loen. Josef Kiprich scoorde vlak voor tijd nog voor de Rotterdammers.

Jari Litmanen

Litmanen krulde in het seizoen 1994/1995 een vrije trap prachtig over de muur het doel in. Toch hebben we een andere goal van de Fin voor dit lijstje uitgekozen. Deze treffer werd gescoord in 1997. Ajax stond al met 2-0 voor in de Johan Cruijff ArenA. Twee minuten voor tijd zorgde Jari Litmanen met een prachtig lobje over De Goeij voor de 3-0. Smullen.

Emanuelson

In de met 5-1 door Ajax gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord scoort Urby Emanuelson vlak na rust op fraaie wijze de 2-0. In een wedstrijd waar Pantelic ook nog in meespeelde, schoot Urby Emanuelson keihard raak. In de kruising welteverstaan.

Bazoer

Bazoer is inmiddels een beetje op een zijspoor geraakt. De oud Ajax-speler scoorde desondanks een prachtige goal in de klassieker van Ajax tegen Feyenoord. In 2016 poeierde Bazoer kneiterhard de 2-1 tegen de touwen. Ajax was in die klassieker nog op 0-1 achterstand gekomen door een goal van Jens Toornstra. Na een mooie gelijkmaker van Amin Younes zorgde Bazoer voor het slotakkoord.

Weet jij nog een doelpunt die eigenlijk niet mag ontbreken in het lijstje met mooiste goals van Ajax tegen Feyenoord? Aanvullen mag natuurlijk altijd. Dat kan onder het artikel.

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Ajax – Chelsea: wat schreven de kranten

Lees ook: Ajax vernedert Feyenoord in de Klassieker: 4-0