Ajax – AEK Athene: wedstrijd met een vrolijk nostalgisch tintje

Ajax – AEK Athene: wedstrijd met een vrolijk nostalgisch tintje

Voor de doorgewinterde Ajax supporter zal de wedstrijd van woensdagavond een vrolijk nostalgisch tintje hebben. De tegenstander AEK Athene, was in het seizoen 1994/1995 tot twee keer toe de opponent van Ajax. De Amsterdamse ploeg stond in Athene op 28 september 1994 door een doelpunt van Toni Savevski met 1-0 achter maar zag deze achterstand teniet gedaan worden door Ajax icoon Jari Litmanen en oud-Ajax spits Patrick Kluivert.

Thuis won Ajax in een uitverkocht en sfeervol Olympisch Stadion op 7 december 1994 met 2-0 door twee goals van Tarik Oulida. Dat was destijds de laatste groepswedstrijd. In dat Europese seizoen bezorgde Patrick Kluivert in Wenen met de punt van zijn voet voor de beslissende goal in de finalewedstrijd tegen AC Milan voor één van de mooiste momenten in de voetbalgeschiedenis van AFC Ajax. Wenen ontplofte, net als Amsterdam en een groot deel van Nederland.

De beelden na afloop van een piepjonge en duidelijk geëmotioneerde Patrick Kluivert in samenzijn van Clarence Seedorf en Frank Rijkaard staan bij menig Ajax fan nog op de netvlies gegrift alsmede de viering van de Europacupwinst op het Museumplein met een prachtige hoofdrol voor oud-Ajax coach Louis van Gaal.

Met die mooie herinneringen in het achterhoofd van menige Amsterdamse voetballiefhebber neemt de ‘rood/witte’ ploeg uit Mokum het vanavond in de Johan Cruijff Arena op tegen AEK Athene. Ajax is momenteel goed bezig, in de competitie én in Europees verband.

Na een stortvloed aan Mokumse kritiek lijkt Erik ten Hag momenteel deze critici de mond te hebben gesnoerd. Er wordt nu eenmaal goed gespeeld, de resultaten zijn allerminst onaardig en als je wint heb je vrienden.

Ajax is al even bezig aan de reeks met Europese wedstrijden. Al sinds de tweede voorronde van het felbegeerde miljoenenbal. In de voorronden werden Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev uitgeschakeld. Een prima prestatie maar nu gaat het echte grote werk beginnen.

De dappere strijders uit Amsterdam zitten naast AEK Athene in de poule met Benfica en FC Bayern Munchen. Plek twee zou op het eerste oog een prachtige prestatie zijn maar dat moet nog wel ‘even’ gebeuren en zover is het natuurlijk nog lang niet.

Ajax kende een redelijke generale repetitie. In de Johan Cruijff Arena versloeg Ajax tegenstander FC Groningen met 3-0. Naast de drie doelpunten was er mooi verdedigend nieuws. Het betekende namelijk de vierde wedstrijd op rij dat er geen tegentreffers werden geïncasseerd. En dat laatste is niet geheel onbelangrijk tijdens Europese wedstrijden met aansprekende en kwalitatief goed voetballende tegenstanders.

AEK Athene is na twaalf jaar weer terug in de groepsfase van de Champions League. Na ruim tien stroeve seizoenen bekroonde de sportclub uit Athene zichzelf vorig seizoen met het landskampioenschap tot de beste ploeg van Griekenland.

AEK is net als Ajax al een tijdje bezig in Europa. Het team uit Athene kwam in de voorronde uit tegen de schotten uit Celtic en Mol Vidi uit Hongarije. In de Griekse competitie zijn ze goed begonnen en het afgelopen weekend versloeg de Griekse voetbalformatie voor de Supercup stadgenoot Panionios met 4 tegen 0.

Dat Ajax dit varkentje zomaar even gaat wassen lijkt dus allerminst vanzelfsprekend maar met de steun van het Amsterdamse publiek in een met oorverdovend geluid begeleide wedstrijd in de JC Arena moet Ajax een mooi resultaat kunnen neerzetten. Er kan geen kip meer bij in het stadion, de wedstrijd is al een tijdje volledig uitverkocht.

De pechvogels zonder kaart hoeven ook niks te missen. Menige Amsterdamse kroeg is vanavond het decor van een mooie Europese voetbalavond.

Namens de redactie van Vrije Tijd Amsterdam wens ik iedere voetballiefhebber een mooie ‘ouderwetse’ Europacupavond toe.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

YouTube credits: Gerd-Jan Lagas / Studio Sport

Gerelateerd artikel:

Met Van Beek toon je meer lef