Veertiende editie Gerrie Knetemann Classic ter nagedachtenis aan de Kneet

Veertiende editie Gerrie Knetemann Classic ter nagedachtenis aan de Kneet
Photocredits: Gerrie Knetemann Classics

In het Amsterdamse Olympisch stadion vindt zondag 8 september de 14e editie van de Gerrie Kneteman Classic plaats. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met Dariush Cyrroes, één van de organisatoren van het sportevenement.

Door wie wordt de Gerrie Knetemann Classic 2019 georganiseerd?

“De Gerrie Knetemann Classic wordt georganiseerd onder de We Are Cycling vlag van Golazo Sports. Het is één van de 8 toertochten die in 2019 op de We Are Cycling kalender staat. Andere tochten zijn bijvoorbeeld de Classico Boretti en de KlimClassic.”

Wat kunnen we verwachten van de aankomende Gerrie Knetemann Classic?

“Een Amsterdams wielerfeest, ter nagedachtenis aan de Kneet. Op het programma staan vier verschillende afstanden die onder andere langs ’t Groene Hart, ’t Gooi en langs de Vinkeveense Plassen gaan.

Allen starten en finishen in het historische Olympisch Stadion. Traditie getrouw is er voor de deelnemers de mogelijkheid om deel te nemen aan de tijdrit op het wielerparcours van Sloten.”

Wat is het doel van Gerrie Knetemann Classic?

“Om ter nagedachtenis aan de Kneet een wielerfeest te zijn voor jong en oud. Voor de jongsten is er een Kids Ride van 25 kilometer en een Kids Race in het stadion. Dit jaar is er voor het eerst ook de mogelijkheid om met een E-bike mee te rijden bij de 75 kilometer.”

Lees ook: voorbeschouwing Nederlands kampioenschap kanosprint

Voor de jongere generatie. Kunnen jullie iets vertellen over Gerrie Knetemann?

“Gerrie Knetemann is geboren op 6 maart 1951 te Amsterdam. De Kneet overleed op 2 november 2004. Hij was beroepswielrenner van 1974 tot 1989. Dertien keer startte hij in de Tour de France en elf keer bereikte hij Parijs. Knetemann won tien etappes en is daarmee recordhouder samen met Jan Raas en Joop Zoetemelk.

1978 was het jaar van de ‘Kneet’. Hij won twee etappes in de Tour, waaronder de laatste op de Champs Elysées, en veroverde zelfs voor een aantal dagen de gele trui. Enkele weken later bekroonde Knetemann zijn seizoen met de wereldtitel. De jaren daaropvolgend won Gerrie nog een aantal touretappes.

De wereldkampioen won in 1979 de proloog en de etappe naar Auxerre. Van 1978 tot 1982 veroverde hij elk jaar één of enkele dagen de gele trui, een unieke prestatie! In de Tour van 1982 onderstreepte Knetemann nog eens zijn uitzonderlijke kwaliteiten als tijdrijder. Hij versloeg onder andere Bernard Hinault! Helaas bleef de gele trui dat jaar net buiten zijn bereik.

Op 24 maart 1983 kwam Gerrie Knetemann tijdens de semi-klassieker ‘Dwars door België’ zwaar ten val. De revalidatie nam maanden in beslag waarna hij toch weer op de fiets terugkeerde. Hij reed daarna nog vier keer de Tour, maar won geen etappes meer. Hij slaagde er nog wel in om de Amstel Gold Race te winnen.

Op 2 november 2004 is Gerrie Knetemann tijdens een mountainbike tocht met vrienden in het Noord-Hollandse Bergen aan een acute hartstilstand overleden. Knetemann was nog maar 53 jaar. Hij was ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Na zijn profcarrière was hij 10 jaar bondscoach van de KNWU.”

Kan iedereen die het leuk vindt meedoen?

“Zeker! Inschrijving is nog mogelijk via de website.”

Lees ook: leuke dingen doen in Amsterdam

Hoe gaat het met de wielersport in het algemeen?

“Er zijn op dit moment veel Nederlandse wielerhelden. Laat die helden een inspiratie zijn voor de jeugd.”

Is het voor publiek ook leuk om te komen kijken?

“Het is een toertocht en geen wedstrijd, dus verwacht niet al teveel spanning. Daarentegen is het enorm gezellig. Leuk als er veel mensen komen kijken”, aldus Dariush Cyrroes.

Door:

 

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl