Pride Amsterdam 2022: Vooruitblik naar 'Dykes on Bikes’

Amsterdam staat van 30 juli tot en met 7 augustus in het teken van Pride Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Pride zullen plaatsvinden. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Noor Moussault, een van de organisatoren van Dykes on Bikes en al jaren vrijwilliger bij Pride Amsterdam.

Zou je allereerst de ‘Dykes on Bikes’ tour eens willen introduceren?

“Dykes on Bikes is geen organisatie of club het is een gelegenheidsmotorgroep in de Pride week. In 2008 zijn Irene Hemelaar, Inga Mielitz en Agnita Vriend bij elkaar gekomen om in het Pride programma de vrouwen zichtbaar te maken.

Zo is de Lesbian Pride ontstaan, dit heeft een heel eigen programma binnen het totaal van de Pride. In het kader van de Lesbian Pride zijn Constance Steenkamp, Agnita Vriend en ik gestart met een motortour: de Dykes on Bikes. Zondag 31 juli is de 14e editie.”

Richt dit evenement zich specifiek op vrouwen en waarom is dat zo?

“Ja, dat heeft voornamelijk te maken met wat ik in de introductie schreef, de Lesbian Pride, om vrouwen zichtbaarder binnen het evenement te maken.”

Welke route wordt er gereden?

“Er wordt elk jaar een andere route gereden. De tocht is tussen de 150 – 180 km en voor alle rij-niveaus te doen. Er zijn vrouwen bij die alleen met deze tocht meerijden.”

Wat zijn de hoogtepunten tijdens de tocht?

“De pauzes zijn heel populair want dan kan er flink gekletst worden. Er zijn diverse vrouwen die regelmatig met de Dykes on Bikes meerijden en elkaar dan dus weer treffen.”

Hebben jullie een speciale binding met Pride Amsterdam?

“Die heb ik sowieso vanuit de start van de Lesbian Pride. Verder ben ik al jaren vrijwilliger bij de Pridewalk. Dit vind ik het meest imposante en belangrijkste onderdeel van de Pride.”

Kunnen mensen zich nog aanmelden om mee te doen?

“Aanmelden kan nog wel maar op dit moment weet ik niet of de groep wel/niet vol is tegen die tijd. Maar je kan natuurlijk informeren: noormoussault@gmail.com  Eén week vóór de start sluit de inschrijving sowieso.”

Gerelateerd artikel: Pride Amsterdam 2022: wat is er te doen?

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam