Waar kun je buiten sporten in Amsterdam?
Foto: © Vrije Tijd Amsterdam NL

Waar kun je buiten sporten in Amsterdam?

Het blijft voor veel mensen het lekkerste wat er bestaat. Buiten, in de frisse lucht, één van je favoriete sporten bedrijven. Buiten sporten wordt al sinds héél vroeger gedaan. Toen waren er simpelweg niet de sportfaciliteiten die we ‘anno 2019’ tot onze beschikking hebben, en ging men op zoek naar alternatieve mogelijkheden om toch lekker te kunnen bewegen.

Sporten in de Tweede Wereldoorlog

Kijkend naar het verleden was de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam een moeilijke periode voor de stad en haar inwoners. Desondanks betekende het niet dat de sport in Amsterdam volledig stil kwam te liggen, in tegendeel.

Speciale onderzoeken wezen zelfs uit dat de ledenaantallen van de sportbonden spectaculair groeiden en dat er tijdens de oorlog dubbel zoveel tickets om sportevents te bezoeken werden verkocht aan supporters als in 1940. Voor vele was de sport in die tijd een goede uitlaatklep en de Duitse indringers zaten ook graag op de sporttribune.

Olympische Spelen

Zelfs jaren voor de oorlog werd er in Amsterdam al druk sport beoefend. Wist jij namelijk dat er in het Olympisch Stadion in 1928 de Olympische spelen werden georganiseerd? Bovenin een toren van het Olympisch Stadion werden rookpluimen en vuur ontwikkeld door Architect Wils zodat je in heel Amsterdam en een stuk daarbuiten kon zien dat de Olympische Spelen in de stad in volle gang waren.

Dat prachtig historische en iconische Olympisch Stadion waar ook Ajax jarenlang Europees furore maakte, daar willen we beginnen met ons overzicht van mooie plekken om buiten te sporten in Amsterdam.

Buiten sporten in het Olympisch Stadion anno 2019

Het Olympisch Stadion dat is gelegen aan het stadionplein in onze hoofdstad biedt sportliefhebbers een enorme berg met mogelijkheden om deel te kunnen nemen aan unieke en sportieve arrangementen en/of clinics. Zo worden er in het ‘Olympisch’ diverse balsport clinics georganiseerd waar u aan kunt deelnemen.

Meerdere sporten zoals voetbal, frisbee, golf en/of rugby worden in het stadion beoefend. Hetzij via een sportclub, hetzij als individueel of bijvoorbeeld als groep via een speciaal arrangement. Enkele voorbeelden van clinics die er worden georganiseerd zijn bootcamp, tafeltennis, jeu de boules of wandel clinics.

Naast bovengenoemde voorbeelden zijn er nog veel meer mogelijkheden die het stadion u te bieden heeft, zo maken diverse sportclubs waar ook u lid van kunt worden gebruik van de mooie faciliteiten die het Olympisch te bieden heeft.

Wilt u een keer niet sporten maar wel naar sport kijken dan valt er in het Olympisch Stadion zo nu en dan iets leuks te beleven. Wat dacht u namelijk van de Gerrie Knetemann Classics. Dit wielrenevenement start in het Olympisch en eindigt op diezelfde plek.

In 2018 was de heilige grond aan het stadionplein omgedoopt tot de coolste baan van Nederland. Tijdenlang konden schaatsliefhebbers hun lol op en lekker rondjes schaatsen in het stadion. Tijdens het ‘coolste baan van Nederland’ evenement vond een unieke sportgebeurtenis plaats.

Die activiteit was de ISU WK allround, het officiële wereldkampioenschap. Het ISU WK Allround vond plaats van 9 tot en met 11 maart in het Olympisch Stadion en toeschouwers kregen de unieke kans om topsporters Sven Kramer, Ireen Wüst, Patrick Roest en Antoinette de Jong in levende lijve op het ijs van de ‘Coolste Baan van Nederland’ in actie te zien! Mocht je nog een drankje willen doen na het sporten zijn er genoeg mogelijkheden. In de buurt ligt bijvoorbeeld café de Kiebert.

Cruyff Court Ajax Betondorp

Johan Cruijff groeide op in Betondorp, dat is gelegen in de Watergraafsmeer. Je kunt best eens gaan sporten op het Cruyff Court Ajax Betondorp! Het bijzondere pleintje werd geopend door Johan Cruijff en Eberhard van der Laan.

Adres: Onderlangs 21-22, 1097 ZJ Amsterdam

Cruyff Court Balboapleintje

Op het moment van schrijven opende er onlangs een nieuwe Cruyff Court op het befaamde Balboapleintje in Amsterdam. Voor de opening werd onder andere het officiele startsein gegeven door niemand minder dan Frank Rijkaard en Marco van Basten.

Adres: Balboaplein in Amsterdam

Justin Bieber veldje in De Pijp

Wat dacht je van een balletje trappen op het Justin Bieber pleintje in De Pijp? Je kunt er op een straatveldje lekkere duels uitvechten. Naast het voetbalveldje is er ook een basketbalveldje. Ouders kunnen toekijken op bankjes naast het veld. Het Amsterdamse pleintje ligt precies naast de Ceintuurbaan en café Bloemers.

Sarphatipark in Amsterdam

Het Sarphatipark is niet een van de grootste parken in Amsterdam. Desondanks heb je hier goede sportmogelijkheden. Je kunt allereerst lekker joggen door het park. Er ligt een zachte ondergrond en dat is wel zo fijn voor je lichaam. In het Sarphatipark heb je ook een basketbalveldje, fitness mogelijkheden en je kunt er tafeltennissen.

Vondelpark

Het Vondelpark is een heerlijke locatie in Amsterdam om lekker te sporten. In het gras worden vaak work-outs gedaan en er wordt sportles gegeven. In het park kun je ook lekker wandelen, joggen of fietsen.

vrijetijdamsterdam.nl