Ricardo Clarijs: “Ik denk dat de nederlaag ons niet eens zo slecht uitkomt”
Ricardo Clarijs en vrouwlief met de kampioensschaal in 2019. De strijd om de titel is volledig losgebarsten. Foto: Organge Pictures

VOC Amsterdam aast zaterdagavond in Kwintsheul op eerherstel. Vorige week zaterdag liep de lijstaanvoerder en regerend landskampioen tegen de eerste competitienederlaag aan. In een uiterst sfeervolle handbalambiance in ’t Veld werd het 30-26 in het voordeel van VZV.

VTA Sport sprak vrijdagavond met VOC-trainer Ricardo Clarijs. We polste de stemming in het VOC kamp, blikte terug op het eerste verlies én keken alweer vol enthousiasme vooruit naar de aanstaande Eredivisiekraker tegen dorpsvereniging Quintus in Kwintsheul.

Ricardo. Heb je eigenlijk wel een beetje kunnen slapen na de eerste nederlaag?

“Ja natuurlijk. Ik slaap niet slechter door een nederlaag, hoor. Ik vond helemaal niet dat wij slecht gespeeld hebben alleen wij maakten de ballen niet af. Op de juiste momenten hadden we gewoon pech. En VZV deed het daarentegen gewoon goed. Uiteindelijk verlies je, maar de wedstrijd kon lange tijd beide kanten op. Maar, dat gaat dus echt niet ten koste van mijn nachtrust.

VZV heeft een alleraardigste ploeg met veel spelers tussen de 22 en 28 jaar. Wat dat betreft heeft de ploeg meer ervaren speelsters. Wij hebben voornamelijk jonge speelsters.“

Maar, is de nederlaag hard aangekomen?

“Nee, ik denk dat dat wel meevalt. Ik denk zelfs dat het ons weer scherp gemaakt heeft en wat ik zei we speelden gewoon goed alleen wij maakten de ballen niet af. Dat zijn gewoon dingen waar we de komende tijd aan gaan werken.

Ik denk dat deze nederlaag ons niet eens zo slecht uitkomt. Dat is natuurlijk ook een beetje VOC eigen. We hebben ieder jaar 1 of 2 van deze wedstrijden die tegen zitten. Zo hebben we vorig jaar de kwartfinale van Dalfsen verloren terwijl we eigenlijk een veel beter team hadden. Soms sluipt dit er tijdens het seizoen een beetje in, zeker bij zo’n jonge groep die we bij VOC hebben.

Voor mij als coach komt de nederlaag op dit moment eigenlijk helemaal niet verkeerd uit. En tja, we staan nog steeds eerste, hebben nog steeds een punt voorsprong, met nog drie wedstrijden te gaan. We moeten zorgen dat we van Quintus winnen. Dan is de kans heel groot dat we de competitie als koploper eindigen. Daar hebben we het hele jaar keihard voor gewerkt met zijn allen.”

Ik wilde vragen of VOC een mentale dreun heeft gehad, maar op basis van het antwoord dat je zojuist hebt gegeven, lijkt het tegenovergestelde van een mentale dreun meer van toepassing?

“Kijk, je wil alle wedstrijden winnen. Maar ja, aan de ene kant komt het wel goed uit. We gaan aan de slag met de mentale weerbaarheid. De nederlaag hebben we deels aan onszelf te wijten en deels omdat VZV een sterk team is.

Nou ja, we weten nu waar we aan moeten werken en dat gaan we dus ook doen. De mentale tik valt mee. We hebben het aan onze sportieve prestaties te danken dat we nog aan kop van de competitie staan.

Dat is vooral te danken aan onze kwaliteit. Daardoor hebben we een voorsprong opgebouwd in punten. Het verlies heeft dus weinig consequenties. We moeten gewoon zorgen dat we er morgen staan. Kwintsheul kan een VOC team verwachten die er volle bak tegenaan zal gaan.”

Vond je de nederlaag zaterdag wel terecht?

“Ik denk dat de wedstrijd heel lang allebei de kanten op kon. Ik vond dat wij het betere handbalspel lieten zien, zeker aanvallend. Maar, ik vind VZV gewoon een heel stabiel team. Zij maakten goed gebruik van onze zwakke plekken en onze fouten. Tot 5 minuten voor tijd was het steeds één doelpunt verschil. Binnen die vijf minuten missen we nog een honderd procent kans en gaat er een flutbal van VZV in, waardoor ze op 2 goals voorsprong kwamen.

Wij moesten toen alles of niks gaan spelen. Daardoor werd het nog 4 doelpunten verschil. Daarna had de wedstrijd nog alle kanten op gekund. Dat VZV heeft gewonnen is uiteindelijk terecht en dat is ze gegund. Maar, als wij hadden gewonnen dan was dat ook terecht geweest.”

Wie heeft volgens jou eigenlijk het beste team van de Eredivisie?

“Het is maar net hoe je er naar kijkt. Ik denk dat wij het team hebben met de meeste potentie en de meeste talenten. Als je naar een termijn van 10 jaar kijkt, dan denk ik dat onze spelers grote stappen gaan maken.

Veel van de meiden zullen bij topclubs in het buitenland actief zijn en ik denk dat er een aantal van deze speelsters zelfs de stap naar het A-team van Oranje gaan maken. Dat denk ik bij Venlo en VZV veel minder. Alleen hebben zij wel gewoon een heel collectief en stabiel team. Dat is ook een kwaliteit, hé. Het is maar net hoe je het bekijkt. Ieder team heeft facetten waar ze de beste in zijn.”

Hoe was de sfeer in de sporthal?

“VZV is een echte dorpsclub. Ze pakken altijd groot uit en dat deden ze afgelopen zaterdag weer. Er waren volgens mij rond de 600 toeschouwers aanwezig. Het zat helemaal vol, de sfeer was goed, er werd gezongen en gefeest. De hele club was hartstikke blij met de eerste overwinning ooit op VOC Amsterdam. En dat was meer dan terecht. Het is prachtig voor de speelsters om in zo’n handbalambiance een Eredivisiewedstrijd te spelen.”

Goed dat was VZV. Zaterdag is het tijd voor Quintus uit in Kwintsheul. Waar ga je met de meiden op trainen vanavond?

“We kijken altijd eerst naar onszelf en dat zal vanavond dus niet anders zijn. De dingen die we individueel en als team minder deden tegen VZV zullen vanavond wel aan bod komen. We gaan een stukje van de training aan afronden besteden. Daarnaast wil ik de dekking op de buitenposities gaan trainen. Ik vind dat we dat beter en slimmer moeten organiseren. Ik wil hameren op samenwerking in de dekking. Van daaruit gaan we als team weer proberen nieuwe stappen te maken zodat we beter kunnen worden.

Want, ik geloof er gewoon in dat wij als team moeten groeien. We zijn naast dat we kampioen willen worden, vooral bezig om spelers naar de top te brengen. Je moet altijd naar jezelf blijven kijken. Natuurlijk hebben we Quintus een beetje geanalyseerd en zullen we daar wat aandacht aan besteden. Maar, we moeten vooral zorgen dat wij het zelf gewoon goed gaan doen zaterdagavond. VOC moet vanaf het begin tot het einde scherp en gedreven zijn.

Is iedereen fit?

“Rachel de Haze heeft wat last van haar lies. Hier en daar zijn er wat kleine pijntjes in de selectie. Dat hoort ook wel bij deze fase van de competitie. We gaan kijken hoe we iedereen weer een beetje op de been krijgen, zodat we fit aan de start kunnen verschijnen. Ik ga er vanuit dat dat helemaal goed zal komen. Over het algemeen gezien zijn de meesten speelsters ook wel fit, hoor.”

Wat voor een wedstrijd verwacht je tegen Quintus?

“Het is sowieso altijd een leuke wedstrijd voor het publiek om naar te kijken. VZV uit en Quintus uit zijn voor ons altijd wel lastige uitwedstrijden. Dit soort duels zijn ook goed voor de ontwikkeling van jonge speelsters. Quintus is een degelijk team. Een ploeg die goed stabiel en zakelijk handbal speelt. Deze ploeg speelt volwassen handbal.

Kijk, we hebben weliswaar de super cup en de thuiswedstrijd van Quintus gewonnen. Maar, we zullen vooral moeten zorgen dat we zelf beter spelen dan vorige week. Dan verwacht ik dat we deze wedstrijd zelf moeten kunnen winnen. Maar, ik vlak Quintus zeker niet uit. Dit is zeker weten een team om rekening mee te houden. Zeker als we bij Quintus in Kwintsheul spelen.”

En, Ricardo. Ben je volgend jaar trouwens nog trainer bij VOC?

“Dat is formeel nog niet beklonken. We zijn daarover in gesprek. Maar, in principe gaan we daar samen wel uitkomen”, laat VOC-trainer Ricardo Clarijs aan het einde van het interview aan VTA Sport weten.

Het duel tussen de dorpsvereniging in Kwintsheul en VOC Amsterdam wordt zaterdagavond gespeeld in de Eekhout Hal. De wedstrijd zal onder leiding staan van niemand minder dan Ruud Geraets en Paul Geraets. De ploegen starten precies om 20:15 uur aan het handbalduel.

Interview door:

Ricardo Clarijs: “Ik denk dat de nederlaag ons niet eens zo slecht uitkomt”

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl