“Je moet ze winnen en heel uit de strijd komen”

Groot werd veelvuldig aangepakt door de speelsters van Kameroen. Foto: Orange Pictures

“Je moet ze winnen en heel uit de strijd komen”

“Je moet ze winnen en heel uit de strijd komen. Dat is het allerbelangrijkste,” laat VOC trainer Ricardo Clarijs dinsdagavond kort na de wedstrijd van Oranje tegen Kameroen weten. De nationale ploeg won de derde groepswedstrijd tijdens het WK Handbal in Leipzig tegen een fysiek spelend Kameroen met 29-22.

Onbeholpen

Clarijs: “Ik vond het wel de minste wedstrijd om naar te kijken van de drie tot nu toe. Dat had deels te maken met slordig en ongeconcentreerd spel van Nederland en deels met de onbeholpen en fysieke manier van spelen van Kameroen die echt het randje opzochten en misschien nog wel meer doordat er niet adequaat werd ingegrepen door de arbitrale leiding.”

Fitte selectie

“Maar”, vervolgt hij direct over het spel van Oranje, “ik begrijp het wel van de speelsters. Als je zondag hebt gespeeld tegen China en je moet morgen nog aan de bak tegen Servië dan is dat niet zo gek. Het doelsaldo telt trouwens ook niet mee, dat komt er ook nog eens bij en ik moet zeggen, ik heb ook goede dingen gezien, hoor. Bij vlagen stond de dekking goed en Wester stond lekker te keepen. Van der Heijden deed het redelijk en Abbingh had weer een goede dag. De hoeken werden goed vrij gezet. En ik heb wel het idee dat Oranje een fitte selectie heeft. Maar tegen Kameroen was het wel echt te slordig in het afronden en werd er te ongeconcentreerd gespeeld.”

Helle Thomsen

Clarijs vervolgt: ”De speelsters begonnen zich ook te irriteren aan het harde spel van Kameroen en dat er niet genoeg werd ingegrepen. De verkeerde speelster kreeg de rode kaart en er had nog wel een paar keer ‘2 minuten’ uitgedeeld mogen worden. En ja, als coach moet je nooit te keer gaan tegen een scheidsrechter maar ik snap dat Thomsen het voor haar spelers opneemt. Dat zou ik ook doen. Kijk, ze willen zover mogelijk komen in het toernooi en daar heb je iedereen voor nodig.”

Broch en Polman

“Al die zaken bij elkaar waren er denk ik wel debet aan dat Nederland gas terug nam, niet meer creatief was en te veel in de breedte speelde. Daardoor werd het moeilijk kansen pakken en ging bijvoorbeeld het tempo uit het spel. Aan Broch en Polman zag je een aantal keer dat ze zich echt aan het irriteren waren. Oranje werd voorzichtiger in hun spel”, aldus de trainer.

Oostblok spel

Nederland speelt woensdag tegen Servië. Clarijs: “Een echt handballand en de Servische dames doen het altijd goed. Ze hebben al een paar medailles gewonnen. Het kan een leuke en spannende wedstrijd worden alhoewel ik denk dat Nederland wel een stapje verder is dan Servië. Dat moeten ze wel zijn vind ik. De Serven spelen Oostblok spel. Ze zijn geduldig en proberen het tempo uit de wedstrijd te halen. En de kansen die ze dan krijgen proberen ze optimaal te benutten.”

Supporter Clarijs

Na de poulewedstrijd wil de VOC-coach ook richting Duitsland om als supporter te gaan kijken bij Oranje. “Als we de poule doorkomen wil ik ook die kant op dus het is aannemelijk dat ik er naar toe ga. Maar het schema met VOC moet dat wel toelaten natuurlijk. De speelsters van VOC waren er vanavond trouwens wel bij en zij hebben een leuke avond gehad. En als ik er heen ga dan is dat voornamelijk om te kijken hoe Charris Rozemalen het doet. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat we vorig seizoen hebben samengewerkt bij VOC toen we de landstitel veroverden. Ik kijk er naar uit om haar in Duitsland met Oranje in actie te zien.”

“Je moet ze winnen en heel uit de strijd komen”
De talenten van VOC Amsterdam in Leipzig waar ze zijn als supporter en op training stage zijn.

Nederland en Servië spelen woensdagavond 6 december om 15:30 uur tegen elkaar.

vrijetijdamsterdam.nl

VTA Sport: Interview met handbalspeelster Dione Housheer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here