WK-DROOM ORANJE SPAT UITEEN TEGEN IJZERSTERKE NOORSE PLOEG

WK-DROOM ORANJE SPAT UITEEN TEGEN IJZERSTERKE NOORSE PLOEG
Teleurstelling bij Oranje-speelsters na missen WK droom. Foto Orange Pictures / Andre Weening

WK-DROOM ORANJE SPAT UITEEN TEGEN IJZERSTERKE NOORSE PLOEG

“Maar er is hoop op een nieuwe lichting”

De WK-droom van Nederland is op het WK in Duitsland uiteen gespat. Het nationale team werd voor de ogen van ruim tien duizend toeschouwers overklast door een ijzersterk Noors team. Wat rest is de strijd om de bronzen plak, alleen daar willen de Oranje vrouwen op dit moment nog even helemaal niks van weten.

“De vorm bij Oranje ontbrak, “ gaf Holland onder de 19 trainer Ricardo Clarijs na afloop van het duel als meest heikele punt aan voor het verlies tegen het Noorse team en het voorkomen van de Nederlandse speelsters tijdens dit WK in Duitsland.

Oranje niet in vorm

“Als je tegen zo’n land speelt moet je in vorm zijn anders maak je geen schijn van kans. Vorig jaar was Nederland in topvorm en Noorwegen niet echt. Dan is het verschil in de finale maar 1 doelpunt. Nu was Nederland niet erg in vorm, in ieder geval niet met genoeg spelers tegelijk en verkeerde Noorwegen wel in topvorm.

Eigenlijk was het binnen tien minuten al gespeeld. Zo’n enorme achterstand haal je dan nooit meer in. Je kunt een beetje terugkomen maar je houdt dat niet tot het einde vol. Dat kost teveel kracht.

Eigenlijk zijn sinds de eerste wedstrijd te weinig spelers in vorm. Een ploeg in vorm durft veel meer risico te nemen en heeft niet zo vaak balverlies. Tja, dan vis je achter het net. Het is doodzonde. Vandaag waren alleen Wester, Van der Heijden en Broch in goede doen.”

Handbalvisie

“Ze probeerde wel via de handbalvisie te spelen. Verdedigend, aanvallend, met initiatief en snel. Maar nogmaals, dan moeten meerdere speelsters de juiste vorm hebben. Ik sta voor honderd procent achter de Nederlandse handbalvisie. Al vanaf 2005 is die visie uitgesproken en je ziet de prestaties van het Nederlands team de laatste jaren. Daar moeten we in mijn ogen dus gewoon mee doorgaan.”

Gouden lichting

“Op termijn moeten we zeker een keer goud kunnen pakken. Drie spelers uit één lichting zijn daar minimaal voor nodig. Vanaf 2005 wordt binnen de handbalbond structureel getraind volgens deze visie en dat zie je terug bij de nationale teams. We zijn veranderd van een middelmatig handballand naar een land dat structureel goed handbal speelt. Als je drie types Nienke Groot in je team hebt dan scheelt dat een hele hoop. Kijk vandaag maar naar Noorwegen. Daar had je vandaag drie handbalsters van echte wereldklasse.”

Brons

“Dat we uitgeschakeld zijn wil niet zeggen dat ik niet meer ga kijken. Het is een mooie prestatie als Nederland de bronzen plak haalt. Ik ga er gewoon weer lekker voor zitten. Het wordt trouwens Frankrijk of Zweden dus het kan een leuke wedstrijd worden”, besluit de trainer voordat hij gaat beginnen met de training van de damesselectie van VOC in Amsterdam-Noord.

vrijetijdamsterdam.nl