“Ik verwacht dat Polman, Groot en Van der Heijden nog wel gaan pieken”

Er waren in tegenstelling tot de Koreanen een hoop supporters uit Nederland aanwezig. Twitter foto: Herman Weringa

“Ik verwacht dat Polman, Groot en Van der Heijden nog wel gaan pieken”

VOC Amsterdam trainer Ricardo Clarijs maakt zich na de valse start van het Nederlands handbalteam nog geen zorgen over de kansen van Oranje tijdens het WK handbal in Duitsland. De Hollandse ploeg verloor zaterdagavond de openingswedstrijd in Leipzig met 22-24 van ‘angstgegner’ Zuid-Korea.

Dit komt helemaal goed aldus Ricardo Clarijs

“Dit komt helemaal goed,” laat Ricardo Clarijs, die voor VTA de WK wedstrijden van Oranje analyseert, weten vanaf zijn vakantieadres in Spanje. “Alleen Abbingh haalde nu een topniveau. Ik verwacht dat Polman, Groot en Van der Heijden echt nog wel twee of drie wedstrijden in het toernooi gaan pieken.”

Lois Abbingh

Lois Abbingh werd zaterdagavond in Leipzig met onder meer elf treffers de absolute smaakmaker bij het Nederlandse team en werd na afloop van het duel verkozen tot beste speelster van de wedstrijd. Abbingh maakte haar 500e doelpunt in dienst van Oranje tijdens het duel met de Zuid-Koreanen en eindigde de wedstrijd met een totaal van 510 treffers. “De enige speelster die makkelijk doelpunten maakte was Abbingh. En dat is een afstand schutter. Dat is niet waar Nederland het normaal van moeten hebben”, aldus de van handbal bevlogen oefenmeester die sinds kort ook de Oranje dames onder de 18 onder zijn hoede heeft.

Zuid-Koreanen

In een op en neer gaande wedstrijd waarin Nederland tot de stand 9-8 steeds op voorsprong was gekomen, Zuid-Korea daarna voor het overgrote deel het heft én de voorsprong in handen had, en Nederland zich met één goede fase terug knokte naar een gelijke stand trokken de Aziaten uiteindelijk aan het langste eind. Clarijs: “Nederland begon sterk maar daarna was het Korea wat de klok sloeg. Op één fase na hebben zij na de beginfase de wedstrijd gedomineerd. Die Koreanen zijn altijd een lastige tegenstander voor ons. Ik vond het qua spanning en amusement een leuke wedstrijd om te zien.”

Topsportcultuur Azië

“In Azië heerst een andere topsportcultuur. De speelsters zijn negen maanden bij elkaar. Prachtig dat dat kan. Dat geldt ook voor de Chinese en Russische teams, dat is een hele andere structuur. De automatismen binnen die teams worden daar echt beter van. Het is heel gedisciplineerd en ze maken weinig fouten maken. Dat zijn we niet gewend in Europa.”

Opvallend

“Wat mij opviel van Nederland in de eerste helft, is dat onze speelsters te weinig grip hadden op de aanvallende individuele acties van de Aziaten. Aan de ene kant begrijp ik dat wel zij hebben soms hele ongewone acties. Bijvoorbeeld met een stuit gooien of opeens schieten vanuit een stap minder wanneer je het niet verwacht. Allemaal van dat soort dingen. Een aantal keer zag je ze echt door de verdediging heen gooien. Ze hebben kleine spelers dus dat is moeilijk te verdedigen. Vooral de eerste helft was dat lastig de tweede ging het al beter. Yvette Broch had daar vooral moeite mee zaterdagavond en de tweede helft zag je dat ook bij Kelly Dulfer. De eerste 20 minuten van de tweede helft had Nederland het goed op orde. Ook het einde van de wedstrijd vond ik dat Korea te makkelijk scoorde. De cirkel stond te vrij, terwijl Nederland normaal een goed gesloten verdediging heeft.”

Snelheid en creativiteit

“In de aanvallen miste ik snelheid en creativiteit. En dat is echt waar Nederland normaal om geprezen wordt. Veel variatie in de aanval, veel druk op de dekking, waardoor tegenstanders fouten gaan maken. Normaal is Nederland dan met speelsters als Polman en Groot echt heer en meester om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen. Cirkels vrij, hoeken vrij, dat was gisteren erg statisch. Weinig creativiteit. NL kan heel gevarieerd spelen. Dat liep allemaal niet. Groot heeft volgens mij alleen het eerste en laatste doelpunt gemaakt. Voor de rest zat zij niet lekker in de wedstrijd. Van der Heijden ook niet trouwens. Meestal zijn er twee of drie speelsters die uitblinken. Een keeper en 2 opbouwers, nu was het alleen Abbingh.”

Niets veranderen

“Ik zou niets veranderen. Blijven spelen binnen de Nederlandse handbalvisie. Alleen de speelsters moeten doen waar ze goed in zijn. Snel, attractief en dynamisch de juiste keuzes maken en in de aanval moet er nog een tandje bij. Dat kunnen ze allemaal. Ze hebben een hoop ervaring, veel speelsters hebben tijdens het EK en WK gespeeld. Toen lieten ze het ook zien in de belangrijke wedstrijden en in de beslissende fases. Dus ik denk dat dat nog wel gaat komen. Ik heb daar wel vertrouwen in.”

Helle Thomsen

Ricardo Clarijs: “Helle Thomsen past in mijn ogen uitstekend bij ons land. Ze heeft internationale ervaring en past bij de visie van Nederland én ze kan er nog iets aan toevoegen ook. Bijvoorbeeld in het temporiseren tijdens een wedstrijd. Daar zijn ze bij het Nederlands team nu erg mee bezig. Dat wij bij Nederland dit soort coaches kunnen halen is mooi. Thomsen combineert haar functie als bondscoach van de Nederlandse vrouwen met de functie van clubcoach van CSM Boekarest.”

Dione Housheer en Charris Rozemalen

“Ik gunde het Charris en Dione allebei om mee te doen met het WK en vond het jammer dat de keuze tussen hun beide was. Charris was er vorig jaar bij toen we kampioen werden met VOC. Zij is ook om de wedstrijden heen erg positief voor de groep geweest. Zij wilt er alles aan doen, ook buiten veld. Charris maakte gelijk een mooi doelpunt zaterdag met een onderhands schot. Verder heeft ze veel gespeeld ik vind dat ze het top doet. En jammer dat Dione niet mee is zij is natuurlijk een toptalent. Maar ze heeft nu ervaring op kunnen doen met Oranje en gaat in de toekomst echt nog wel toernooien met Nederland spelen. Ze is nu gisteren aangesloten bij de handbalacademie die in Leipzig een trainingsstage hebben.”

Prognose

“Ik verwacht geen spannende pot tegen China. En ik ga er ook vanuit dat Oranje doordringt naar de achtste finales bij dit WK. Ze moeten in het toernooi gaan groeien. Ik hoop natuurlijk dat ze de finale halen maar het wordt sowieso een zwaar toernooi. Een hoop concurrenten en tegenstanders weten tegenwoordig ook hoe Nederland speelt. Ik vind het al heel knap als ze de halve finale weten te halen. Andere favorieten zijn Duitsland als thuisspelend land, Frankrijk en Rusland. Maar Noorwegen blijft nog steeds de torenhoge favoriet.”

China

Nederland start om zes uur zondagavond met de tweede WK poulewedstrijd tegen China. De wedstrijd wordt uitgezonden op Ziggo Sport.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd bericht:

Nederland op randje finale na zege op Tsjechië 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here