Trainer Clarijs prijst wederopstanding Oranje na zege op China

Trainer Clarijs prijst wederopstanding Oranje na zege op China
Angela Steenbakkers verkeerde tegen China in topvorm. Foto: Orange Pictures

Trainer Clarijs prijst wederopstanding Oranje na zege op China

VOC Amsterdam trainer Ricardo Clarijs prijst de wederopstanding van het Nederlands handbalteam na het verlies in de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea. De nationale ploeg rechtte zondagavond de rug tijdens de tweede poule wedstrijd tegen laagvlieger China. Na een ruststand van 9-20 won de gretig ogende ploeg van Bondscoach Helle Thomsen de wedstrijd uiteindelijk met 15-40.

Herpakt

“Vooral de spelers die de eerste wedstrijd minder waren herpakte zich tegen China,” laat Ricardo Clarijs, die voor VTA de WK wedstrijden van Oranje analyseert, weten vanaf zijn vakantieadres in Spanje. “Ze waren sneller, scherper, gevarieerder en begonnen met veel meer power aan de wedstrijd”, aldus de van handbal bevlogen coach vanaf de andere kant van de telefoonlijn.

Knap

Ricardo Clarijs: “Het was wel verwacht dat het in alle opzichten een andere wedstrijd zou worden. Hoewel China een mindere tegenstander was dan Zuid-Korea vond ik dat Nederland veel gevarieerder speelde. En vooral ook veel sneller en met meer power. Het was een heel ander Oranje dat je zag spelen. Er werd vanaf het begin scherp en fel gestart. Zeker als je weet dat een team zoals China je niet veel tegenstand kan bieden is het lastig spelen en dus knap dat ze het zo hebben opgepakt.”

Afdwingen foutjes

“Doordat Oranje sneller, scherper, gevarieerder en met meer druk speelde dwongen ze China tot veel foutjes, afspeelfouten vooral. En het was voor hun moeilijke kansen pakken. Daardoor kon Nederland snel omschakelen, waardoor ze veel makkelijker doelpunten konden maken, vanuit een snelle tegenaanval of vanuit een directe break.”

Dekking van het Nederlandse team

“Wat ik ook mooi vond om te zien is dat de Chinezen niet heel veel raad wisten met de dekking van Nederland. Binnen no-time werd er daardoor een gaatje geslagen. Zij zetten veel te veel aan op de man, dat was goed voor Oranje. Nederland speelde ook met een 5-1 dekking en dat was leuk om te zien omdat dit betekent dat Oranje kan spelen in meerdere systemen. Dat kan goed van pas komen in de rest van het toernooi. Dat je ook kan schakelen in dekkingsvormen.”

Concentratie wordt lastiger

“Interessant om te zien wat ze dan de tweede helft gaan doen. Gaan ze proberen door te gaan of besluiten ze rustiger te spelen omdat ze zaterdag ook al gespeeld hebben. De concentratie wordt op die momenten echt lastiger. Maar ze kwamen top uit de kleedkamer en ook de speelsters die minuten kregen deden het goed. Dat is prima voor het vervolg van het toernooi.”

Vertrouwen tanken

“Ondanks een mindere tegenstander zoals China hebben ze de wedstrijd wel goed uitgevoerd. Dat geeft vertrouwen voor de rest voor het toernooi. Van een afstandje zag het er goed uit. Acties, keuzes, ja, belangrijk voor het zelfvertrouwen.”

Uitblinkers Oranje

“Angela Steenbakkers deed het heel goed en maakte onder meer drie doelpunten op rij. Tess Wester stond stukken beter te keepen. En juist tegen dit soort tegenstanders is het lastig keepen. Angela Malestein op de rechterhoek speelde erg sterk. Niks op af te dingen. Vijf doelpunten gemaakt vanuit de hoek. Goeie acties en ze speelde met veel power.”

Het gouden drietal

“Polman, Van der Heijden en Groot pakte hun verantwoordelijkheid en speelden een goede wedstrijd. Polman speelde bijvoorbeeld veel gevarieerder. En ze hadden allemaal veel meer tempo in het spel. Maar ik blijf ze kritisch volgen hoor deze drie.”

Jankovic

“Wester deed het goed maar wat ook leuk was om te zien is dat ze prima werd afgewisseld door de andere keeper Jankovic. Dat is goed voor het vervolg van het toernooi.”

China

“Wat mij betreft blijven landen zoals China en Kameroen gewoon deelnemen aan toekomstige WK’s. Dat is goed voor de ontwikkeling van de handbalsport in het algemeen. Net als bij het WK voetbal bijvoorbeeld. Daar zijn de Zuid-Amerikanen in de regel ook sterker dan de Aziaten. Enkele uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Collectief liggen andere landen als het om handbal gaat wel achter op Europa, maar je ziet wat voor een positieve uitzondering Zuid-Korea bijvoorbeeld kan zijn.”

Kameroen

“De wedstrijd tegen Kameroen, daar ga ik eens lekker voor zitten. Dan kan Oranje zich plaatsen voor de volgende ronde. Natuurlijk verheug ik me meer op de wedstrijden tegen Servië en Duitsland omdat daar meer spanning in zit, maar ik ben ook benieuwd hoe Holland de aankomende wedstrijd in zal gaan. Tegen Zuid-Korea heb ik echt met spanning gekeken. Dat was erg leuk. Nu gaan we bekijken of ze als team weer een stapje kunnen maken.”

De oranje ploeg speelt de derde groepswedstrijd aankomende dinsdag om 15:30 uur tegen Kameroen.

vrijetijdamsterdam.nl

Nederland op randje finale na zege op Tsjechie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here