René Zwinkels:
Quintus-coach Zwinkels. Photocredits: Orange Pictures

René Zwinkels: “We hebben één kans die moet je pakken”

“We hebben één kans en die moet je pakken”, aldus Quintus-coach René Zwinkels vrijdagmiddag vooruitblikkend naar het tweede sportgevecht tussen zijn Quintus en VOC Amsterdam. De twee vrouwenploegen uit de traditionele top-3 van het handbal spelen zondagmiddag het tweede duel in strijd om de landstitel.

De dood of de gladiolen

De eerste wedstrijd die gespeeld werd in Amsterdam-Noord werd met 23-20 gewonnen door VOC Amsterdam. Daardoor is het voor supercup winnaar en bekerhouder Quintus, tot dusverre bezig aan een fantastisch seizoen, toch wel min of meer ‘de dood of de gladiolen’, aankomende zondag. Wint Quintus niet dan zijn de druiven zuur voor de ploeg uit Kwintsheul. Het staat in schril contrast met de ‘groen/zwarte’ handbalmachine van kampioenenmaker Ricardo Clarijs. Zij kunnen zondag bij een goed resultaat voor de derde keer op rij de schaal de lucht in tillen.

René Zwinkels: "We hebben één kans die moet je pakken"
Kampioenenmaker Clarijs samen met zijn speelsters. Photocredits: Orange Pictures

Toch is het allerminst onzeker dat VOC zondag als landskampioen de sporthal in Kwintsheul verlaat. “We hebben allemaal zin in de wedstrijd zondag. Iedereen voelt een stukje gezonde spanning , dat is vrij normaal bij een dergelijke wedstrijd, dat hoort er gewoon bij. We hebben een fitte selectie, vrijwel iedereen is gezond. We hebben maar één kans die moet je pakken. We willen ons goede seizoen een mooi vervolg geven”, antwoordt trainer Zwinkels enthousiast op de vraag van VTA Sport of Quintus volle bak voor de winst zal gaan.

Filosofie van de handbalschool

Huidig titelhouder VOC sloeg de eerste wedstrijd vrijwel direct in de openingsfase toe en zag binnen een mum van tijd een voorsprong van maar liefst 6-1 op het scorebord staan. Zwinkels over de eerste minuten: “Heel simpel dat deden we niet goed. Je weet al tien jaar dat VOC in de filosofie van de handbalschool speelt onder meer door razendsnel spel. Het is lastig, maar je moet je er dan wel tegen proberen te wapenen. Het was simpelweg niet goed genoeg.”

René Zwinkels: "We hebben één kans die moet je pakken"
VOC-speelsters Nikita van der Vliet in actie. Photocredits: Orange Pictures

Geen dubbele dekking

VOC-speelster Rachel de Haze, die samen met Lindsey Schrekker
één van de oudere en geroutineerde speelsters is van het verder jonge Amsterdamse team, maakte tijdens het eerste duel een onuitputtelijke indruk, scoorde er lustig op los en bekroonde dat spel aan het einde van de wedstrijd met een bekeken lobje, over de keeper van Quintus feilloos het doel in. Desondanks ziet coach Zwinkels er geen noodzaak in extra dekking op De Haze te zetten. “Zij mag gerust scoren als de rest van het VOC-team het dan maar niet doet. Dan blijven we aan de goede kant van de medaille”, aldus de nuchter overkomende oefenmeester van Quintus uit Kwintsheul.

René Zwinkels: "We hebben één kans die moet je pakken"
Quintus speelster Anouk Zwinkels.

Echte Quintus clubman Zwinkels

Tot slot kijkt Zwinkels tevreden terug op het afgelopen seizoen, en op onze vraag of het seizoen is mislukt als er wordt verloren antwoordt hij: “Nee in het geheel niet. We hebben een prima seizoen gedraaid. We wonnen de supercup, de beker en presteerde uitstekend in Europa. We hebben een drie jarenplan afgesproken, eerst aftasten en dan pas oogsten. Maar, het zou wel mooi zijn als er eens een andere club aan de haal gaat met het Nederlandse kampioenschap”, aldus Zwinkels, huidig Quintus trainer, die je door zijn werkzame verleden bij de club in Kwintsheul met een gerust hart een echte clubman mag noemen.

Door: Rik Verkaik

René Zwinkels: "We hebben één kans die moet je pakken"

VTA Sport

Nieuw: reageer op dit artikel onderaan deze pagina. 

Lees ook: Volendam blijft op koers voor promotie