Nathalie Hendrikse: “Ik had mijn tijd in Noorwegen voor geen goud willen missen”

Nathalie Hendrikse: “Ik had mijn tijd in Noorwegen voor geen goud willen missen”
Nathalie Hendrikse: "Nathalie Hendrikse: “Ik had mijn tijd in Noorwegen voor geen goud willen missen”

Nathalie Hendrikse: “Het lijkt mij echt leuk om nog eens Europese wedstrijden te spelen. Die waren bij VOC ook altijd een hoogtepunt en dat zou ik graag nog wel eens bij een andere club willen meemaken. Het liefste natuurlijk Champions League. Daar hebben we bij VOC nooit het geld voor gehad”, aldus ex VOC-speelster Nathalie Hendrikse. VTA Sport blikte met de handbalprof terug op haar tijd in Noorwegen en de huidige prestaties bij Bundesliga-club Neckarsulmer SU in Duitsland.

Je ging in de zomer van 2017 van VOC naar Gjerpen in Noorwegen. Inmiddels speel je bij Bundesliga-club Neckarsulmer SU. Hoe kijk je terug op je tijd in Noorwegen?

Ik heb het in Noorwegen enorm leuk gehad en heel veel geleerd. Ik ben erg blij dat ik die stap heb gemaakt 2,5 jaar geleden!”

Is er in Noorwegen ten opzichte van Nederland veel verschil qua trainings- en wedstrijdintensiteit? Hoe uitte zich dat?

Dat was wel even wennen. De intensiteit in Noorwegen ligt wel echt hoog. Vooral fysiek heb ik echt hele grote stappen gemaakt in het begin. Na de eerste week twijfelde ik al echt of ik dit wilde, aangezien ik elke dag enorme spierpijn had. Na een aantal weken went dat wel. Al na de eerste maanden had ik 5-7 kilo extra aan spierkracht, dat was echt een bizar verschil.

Je was 22 toen je de overstap maakte van VOC naar Gjerpen. Stel dat er nu iemand bij VOC rondloopt van 22 jaar. Ze wordt benaderd om bij Gjerpen te komen spelen en belt je op voor advies. Zeg je dan volmondig dat ze die stap moet maken?

De club Gjerpen zou ik nu niet meer aanraden. Het is daar enigszins chaotisch geworden en de club heeft helaas veel geldproblemen. Wel zou ik absoluut een Scandinavische/Noorse club aanraden! Fysiek ga je daar enorm veel progressie maken en dit kan je goed helpen in de rest van je carrière.

Ben je een betere speelster geworden bij Gjerpen?

Ja, zeker weten.

Nathalie Hendrikse: “Ik had mijn tijd in Noorwegen voor geen goud willen missen”

Wat was jouw sportieve hoogtepunt bij Gjerpen?

Dat was het eerste seizoen. De Noorse nacompetitie bestaat uit 8 teams en het systeem werkt zo dat het team wat eerste is geworden in de reguliere competitie mag kiezen tegen wie zij verder de kwartfinale spelen. Wij waren zevende en hadden dus geen keuze, maar omdat wij in zo’n goede flow zaten kozen zowel de eerste, tweede als derde uit de competitie ervoor om niet tegen ons te spelen. De andere clubs gingen liever verder rijden of zelfs vliegen. Wij speelden dus uiteindelijk in de kwartfinale tegen de nummer 4 en hebben toen helaas op 1 doelpunt na de halve finale niet gehaald.

Wat is het leukste dat je in Noorwegen hebt meegemaakt? Buiten het handbal om.

Ik had een super leuke groep meiden waarmee we bijna elke dag samen koffie gingen drinken of lunchen. Met die meiden heb ik nog steeds contact en die zal ik niet snel vergeten!

In mei verruilde je Gjerpen voor Bundesliga-club Neckarsulmer SU. Waarom wilde deze club je graag hebben?

Via Michelle Goos ben ik in contact gekomen met de club die nog op zoek was naar een rechterhoek, aangezien ze er maar één hadden. Na een korte stage kreeg ik een contract aangeboden. Ana Pavkovic is ook weg gegaan en dat maakte mij de enige rechterhoek. Daarna is er ook nog een jonger meisje uit Kroatië bijgekomen.

Kun je jezelf als speelster tot dusverre goed ontwikkelen bij Neckarsulmer SU?

De Bundesliga is een leuke competitie waarbij er best wat teams aan elkaar gewaagd zijn en van elkaar kunnen winnen. Daar kan ik zeker van leren. Ook is het fijn om weer naast een linkshandige rechteropbouw te staan, dat maakt mij in mijn spel ook wat vrijer en betrekt mij meer in het spel. Het is lastiger om je te ontwikkelen als je eigenlijk niet zo met het spelletje mee doet.

Hebben jullie als team goede stappen gemaakt? Qua spel, maar ook op het gebied van resultaten?

We hebben in mijn ogen echt een leuk en goed bezet team. Lynn Knippenborg is belangrijk als spelverdeelster en doet dat super goed. Ik vind het leuk om met Lynn samen te spelen en hoop dat ook volgend jaar nog te doen. De resultaten zijn helaas niet zoals ze moeten en kunnen zijn. We hebben te veel wedstrijden in de laatste minuten verloren met slechts een paar doelpunten. Dat is ook een van de redenen dat onze trainer afgelopen week vertrokken is. Ik heb er echter wel vertrouwen in dat we nog genoeg punten gaan halen!

Laat me raden. Jij bent nu ‘besties’ met Michelle Goos?

Haha! Ik heb altijd nog contact met Mies gehouden dus het is super leuk om weer samen te spelen. Michelle, Lynn, Jill (Kooij) en ik zijn vaak samen. We gaan iets te vaak uit eten haha en op vrije dagen gaan we vaak wat leuks doen.

Je vader en trouwste fan had zich verheugd op twee dagen Porsche Arena in Stuttgart. Dat heb ik uit zeer betrouwbare bron vernomen… Dat liep alleen even anders?

Dat was wel echt even k*t. Ik vind ons de betere ploeg en we hadden deze unieke kans echt moeten grijpen. Het is echt een gave ervaring om voor zoveel mensen in de Porsche Arena te spelen. Deze wedstrijd hadden we nooit mogen verliezen, maar ook dit hoort bij topsport. Het had een geweldig extraatje geweest, maar de competitie is belangrijker.

Duitsland of Noorwegen?

Voor ik weg ging uit Nederland heb ik nog wel eens gezegd: “Ik ga nooit in Duitsland spelen”. Nu moet ik daar toch wel op terugkomen, ik kies voor Duitsland. Alhoewel ik Noorwegen voor geen goud had willen missen!

Nathalie Hendrikse: “Ik had mijn tijd in Noorwegen voor geen goud willen missen”

Droom je weleens van Oranje?

Ik heb Oranje nooit als doel gehad, zoals sommige jonge meiden wel altijd roepen. Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik lekker in mijn vel zit. Dan speel ik ook goed. Dat is denk ik ook de reden dat ik tot nu toe een goed seizoen heb gedraaid. Uiteraard zou ik geen nee zeggen, mocht mijn naam ooit op die lijst verschijnen.

Wat wil je nog bereiken als handbalster?

Het lijkt mij echt leuk om nog eens Europese wedstrijden te spelen. Die waren bij VOC ook altijd een hoogtepunt en dat zou ik graag nog wel eens bij een andere club willen meemaken. Het liefste natuurlijk Champions League. Daar hebben we bij VOC nooit het geld voor gehad.

Ben je nog steeds ondernemend bezig naast je handballeven?

Ja, zo veel ik kan. Ik heb momenteel iets minder tijd dan dat ik in Noorwegen had, maar ik run nog steeds een webshop (http://bluebuddhajewelry.com) in Nederland en doe wat kleine samenwerkingen via mijn social media en eigen website. Vooral eigenlijk omdat ik het heel leuk vind om creatief bezig te zijn!

VTA Sport bedankt Nathalie Hendrikse voor haar tijd en antwoorden en wenst haar succes in het resterende seizoen.

Interview door:

Nathalie Hendrikse: “Ik had mijn tijd in Noorwegen voor geen goud willen missen”

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: ‘VOC neemt belangrijke horde: uitwedstrijd tegen Quintus eindigt in 28-29’