Het verhaal achter NEA Handbal

Het verhaal achter NEA Handbal

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam is constant op zoek naar leuke sportverhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Frank Fokkens van NEA Handbal uit Ouderkerk aan de Amstel.

Wat is precies uw rol binnen de vereniging?

We zijn een kleine -maar wel behoorlijk actieve- handbalvereniging (5 teams en een trim-groep). Op het ogenblik ben ik bestuurslid technische zaken (alles wat met de wedstrijden en trainingen te maken heeft). Daarnaast bestaat het bestuur uit de penningmeester en de voorzitter. Verder ben ik de Coach van de B1 meiden (14/15 jaar) in de zaal en op het veld. Gedurende het voorjaar en de zomer ben ik actief in het Beach handballen (Trainer/Coach van het Dames). Beach Handball is een relatief nieuwe handbal variant die tijdens de zomer maanden steeds populairder aan het worden is.

Kunt u eens toelichten hoe NEA Handbal is ontstaan?

Dat is een goede vraag. Zelf ben ik nu een jaar of 10 betrokken bij de vereniging, maar NEA Handbal in Ouderkerk bestaat al zo’n 60 jaar. Een vereniging met best een lange historie. In het verleden ook met veel meer leden en teams. Over de vroege historie is bij mij helaas niet zo veel bekend. We hebben ook geen verenigingsarchief.

Hebben jullie als vereniging veel moeten improviseren door de Coronacrisis?

De trainingen en wedstrijden kwamen begin maart abrupt tot stilstand. Er viel niet zo veel te improviseren. Een kleine twee maanden was er helemaal geen handbal. Zodra het weer mocht, zijn we weer gestart met de trainingen (met de noodzakelijke Corona voorzorgsmaatregelen). Eerst met de jeugd daarna ook weer met de Dames. De speelsters waren enorm blij om weer te mogen sporten en natuurlijk was het ook belangrijk om elkaar weer te zien. De teams zijn toch bijna allemaal vriendinnen die elkaar twee maanden niet gezien hadden.

Wel apart om eerst protocollen te moeten maken en dan enkel na toestemming van de gemeente weer te mogen trainen. Inmiddels zijn de wedstrijden (buiten op het veld) ook weer begonnen. Dat valt verder allemaal wel mee. Handen ontsmetten voor de wedstrijd. Geen handen schudden met scheidsrechters etc. Geen high-fives etc en we doen de teambespreking buiten (niet in de kleedkamer).

Wat zijn de kernwaarden van NEA Handbal?

NEA is in eerste instantie een breedtesport club waar iedereen welkom is die graag wil handballen. Ongeacht hoe goed je bent. Het plezier in de sport staat voorop. Vanzelfsprekend willen we ook graag winnen met goed handbal maar dat komt toch echt op de tweede plaats.

Kernwaarde is Sportiviteit
Fair Play op het veld, in de zaal en op de tribune, maar ook in gedrag naar elkaar. Respect voor elkaar.

Zijn jullie tevreden met sporthal de Bindelwijk?

Zeker, prima sporthal en de beheerders zijn flexibel. Financieel is huren in de Bindelwijk overigens wel een flinke aderlating (de huur is aanzienlijk hoger dan bv. in Amsterdam). Meer dan de helft van de jaarlijkse begroting gaat daar aan op.

Bevalt het buiten handballen op het speelveld bij sv Ouderkerk?

Absoluut, een jaar of drie geleden hebben we de asfalt-laag kunnen vervangen na aanzienlijke financiële ondersteuning van de Rabobank en de Gemeente. Gelukkig hebben we tegenwoordig vaak mooi weer in de maanden waarin we buiten trainen (april tot begin oktober). Handballen in regen en kou is niet zo’n pretje. Bij slecht weer hebben we vaak ook nog de optie om naar de Bindelwijk uit te wijken.

De aankleding van het veld is ook aangepakt met mooie spandoeken van onze sponsor de “Plus” (Vreeswijk / Dorpsstraat). De “Plus” heeft overigens ook alle teams van nieuwe wedstrijdshirts voorzien. Zijn we erg blij mee. De gemeente heeft afgelopen week de doelen vervangen (in de blauw/witte NEA kleuren). Ook mooi.

Beachveld Amstelbad
Vanaf eind-april trainen we normaal gesproken ook op het Beachveld in het Amstelbad. Vorig jaar hebben we daar voor de eerste keer een Beach Handball toernooi georganiseerd. Dit jaar in verband met Corona helaas niet. Met het zwembad hebben we ook goed contact en kunnen we flexibel terecht.

Is er binnen de gemeente Ouder-Amstel genoeg aandacht voor handbal?

Ja, zeker sinds Barbara de Reijke wethouder is hebben we regelmatig goed contact met de gemeente. Barbara heeft ook echt interesse in sport en komt ook wel eens kijken bij de wedstrijden. Ook met de sport coördinator is er regelmatig contact.

Hoeveel teams zijn er actief?

Op het ogenblik hebben we vijf spelende teams. Allemaal Dames, in het verleden heeft NEA ook mannenteams gehad maar dat is inmiddels wel lang geleden.
D1, B1, A1, Dames 1 en Dames 2. Daarnaast hebben we een trim-groep met oudere, voormalig handbalsters, die nog één keer in de week samen sportief actief zijn.
De jeugdteams en de Dames 2 spelen in de regionale competitie. De Dames 1 spelen landelijke wedstrijdsport. In de zaal niet op het hoogste niveau. Bij het Beach Handballen behoren ze tot de beste teams van het land.

Wat is het hoogtepunt in de historie van NEA Handbal?

Het hoogtepunt was vorig jaar (4 juli 2019). De Dames A1 behaalde het Nederlands Kampioenschap Beach Handball. Dat was de eerste keer in de historie van NEA dat er een team Nederlands Kampioen is geworden. Moet ik wel bij zeggen dat NEA Dames 1 in het verleden op Eredivisie niveau actief is geweest (eind vorige eeuw). NEA leverde in die periode ook internationals voor het Nederlands Team. Onder andere Keeper Laura Robben, record international met 320 interlands, komt bij NEA vandaan. Dat is voor een club uit zo’n kleine gemeente een hele prestatie. Laura geeft nog steeds keeperstraining bij NEA.

Dit jaar keken we natuurlijk uit naar het nieuwe Beach Handball seizoen. Dat is helaas grotendeels in het water gevallen vanwege Corona. Geen Nederlands Kampioenschap 2020 helaas. Hopelijk kunnen we komend jaar een gooi doen naar het Nederlands Kampioenschap bij de Dames. Vorige week hebben we toch nog één NK Kwalificatie toernooi kunnen spelen die we hebben gewonnen.

Hoe gaat het bij NEA Handbal met de vrijwilligers?

Dat is altijd een uitdaging. We hebben een klein bestuur van drie personen. Dat gaat best bij een kleine vereniging zoals die van ons. Maar nieuwe bestuursleden vinden is altijd een uitdaging. Daarnaast heeft een handbal club een flink aantal mensen nodig die zich inzetten voor de club. Trainers, coaches, teammanagers, scheidsrechters etc. Dat is bij ons behoorlijk krap. Het is altijd weer een puzzel om tot een goede invulling te komen. Komt bij dat goed fluiten en training geven niet voor een ieder is weggelegd. De spoeling is daar dun. Verder zijn er wel genoeg leden die iets leuks willen organiseren.

Verder zouden we meer aan werving willen doen. Daar komt nu niet veel van terecht. Met name voor het oprichten van een nieuw jeugdteam (8-10 jaar) zoeken we vrijwilligers die de kar willen trekken.

Worden er naast handbal nog andere activiteiten georganiseerd?

Absoluut. NEA is dan wel een kleine vereniging maar wel één die ook naast het handbal behoorlijk actief is. Zo organiseren we jaarlijks aan het eind van het zaalseizoen het slotfeest in de Bindelwijk. Met familietoernooi en eten voor de gehele club met ouders, aanhang etc. Dit jaar stonden er ‘glow-in-the-dark’ handbal wedstrijden op het programma voor de slotdag. Dit is helaas niet doorgegaan door de Corona. Verder zouden we in maart met de gehele vereniging naar de wedstrijd Nederland-Spanje in Ahoy zijn gegaan. We hadden 65 kaarten. Ook niet doorgegaan helaas.

Het jaarlijkse NEA Handbalkamp hebben we moeten uitstellen. Maar eind augustus hebben we dit, met de nodige Corona voorzorgsmaatregelen, alsnog kunnen organiseren voor onze jeugd. Mooi dat het toch door kon gaan. Alle jeugdleden kijken daar een heel jaar naar uit.
Impressie NEA handbal kamp 2020:

 

Hoe kijkt NEA Handbal naar de toekomst?

Het ledenaantal is het laatste decennium flink teruggelopen. We kunnen nu net vijf teams vullen. Dat is wel zorgelijk. Het verloop is nu laag maar er komt ook heel weinig bij. Iedereen die graag wil handballen is van harte welkom op de training en kan vrijblijvend proberen of handballen bij NEA iets voor je is. Contact via nea@handbal.nl.

VTA Sport 

vrijetijdamsterdam.nl