Bo van Wetering: “TuS Metzingen is een hele warme club”

Bo van Wetering: “TuS Metzingen is een hele warme club
Bo van Wetering in actie tegen Cuba op het WK Handbal in Japan. Nederland won die wedstrijd met 51-23. Foto: © Orange Pictures / Henk Seppen

Voormalig VOC-speelster Bo van Wetering maakt sinds dit seizoen furore op de Duitse handbalvelden. Het talent van het jaar in de Eredivisie in 2018/2019 speelt tegenwoordig in de Duitse Handbal-Bundesliga voor TuS Metzingen. VTA Sport blikte met de 20-jarige handbalspeelster kort terug op het WK, vroeg hoe het haar momenteel in Duitsland vergaat en wie er in Nederland met de zilveren schaal aan de haal zal gaan.

Allereerst zijn we natuurlijk ontzettend benieuwd hoe je terug kijkt naar het WK?

“Als ik terug kijk naar het WK denk ik alleen maar hoe gaaf en bijzonder het was. Soms besef ik eigenlijk nog steeds niet dat we wereldkampioen zijn geworden. Je leert zo veel op zo’n toernooi door alles wat er gebeurt. Het was zo gaaf om met het team op het Wereldkampioenschap te spelen en zulke mooie ervaringen op te doen.”

Ben je, kijkende naar je persoonlijke handbalontwikkeling, tevreden over je eerste periode bij TuS Metzingen?

“Ik ben zeker tevreden over de eerste periode bij TuS Metzingen. Ik heb het gevoel dat ik persoonlijk stappen heb gemaakt, en die ook blijf maken.”

Wat voor een club is TuS Metzingen?

“TuS Metzingen is een hele warme club, waarbij de band met de fans ook erg goed is. Toen ik hier dit jaar begon, voelde ik me al erg snel op m’n gemak en had ik snel m’n draai gevonden.”

Hoe gaat het met de prestaties/ontwikkeling van jullie als team?

“Als team doen we het goed! We hebben een jong team en zijn dit jaar begonnen met veel nieuwe meiden, waardoor we nog wel even goed op elkaar ingespeeld moesten worden. Aan het begin zag je dit dan ook wel tijdens de wedstrijden. Maar door het jaar heen hebben we stappen kunnen maken en gaat het steeds beter.”

Britt van der Baan komt je vergezellen bij TuS Metzingen. Waar liggen volgens jou de kwaliteiten van Britt? Wat gaat zij toevoegen aan TuS Metzingen?

“Ja dat is natuurlijk super leuk dat Britt komt!  Ik vind Britt een erg creatieve speelster en denk dat dat erg goed bij de speelstijl van Metzingen past.”

Hoe bevalt jou het leven in Duitsland en hoe is je woonsituatie?

“Het leven in Duitsland bevalt me goed. Je bent eigenlijk altijd bezig met wat je het liefste doet; namelijk handbal. Toch is het ook lekker om even niet met handbal bezig te zijn. Af en toe spreken we dan met wat meiden uit het team af en gaan we wat leuks doen. Zo ligt Stuttgart hier dicht in de buurt, dus dat is een erg leuk alternatief om te gaan winkelen ;). Natuurlijk is het wel erg wennen, want alles was eigenlijk nieuw. Nieuwe omgeving, nieuwe club en een andere taal. Gelukkig went dit allemaal al steeds meer en krijg ik af en toe bezoek uit Nederland.”

Is er een verschil tussen het Duitse en Nederlandse handbalpubliek?

“Ja dat denk ik wel, in Duitsland leeft het veel meer. Zo zit de hal bij onze thuiswedstrijden helemaal vol en kom je haast niet boven het geluid van de trommels uit. Daarnaast reizen fans met trommels en al mee naar verre uitwedstrijden om ons aan te moedigen, dat vind ik toch wel heel erg gaaf en bijzonder.”

Praat je al een beetje Duits?

“Hahaha, ganz gut!! Nee maar het Duits gaat eigenlijk erg goed. Aan het begin was het natuurlijk wel even wennen, zo verstond ik het grootste gedeelte wel alleen was terug antwoorden nog een beetje lastig. Maar eigenlijk is dat super snel gegaan en leer je de taal erg snel.”

Zijn er speelsters bij TuS Metzingen waar je veel mee optrekt?

“Eigenlijk verschilt het een beetje. Zo spreken we met de Nederlandse meiden vaak af en koken dan samen. Maar soms hebben we ook met een aantal meiden uit het team een speelavond of gaan we een dagje wat leuks doen..”

Hoe kijk je aan tegen het vertrek van Delaila Amega en Jesse van de Polder?

“Ik vind het natuurlijk jammer dat ze weggaan omdat ik het erg goed met ze kan vinden. Voor nu kunnen we gewoon alleen nog maar genieten met z’n allen.”

Je bent ooit begonnen bij Handbalvereniging Tornado. Volg je deze club nog?

“Ja ik volg de club zeker nog. Heel af en toe spreek ik nog wel eens iemand van de club. Het was dan ook super leuk dat ze een huldiging hadden geregeld voor ons na het WK.”

Het is ongekend spannend in de Eredivisie. Gaat VOC de titel prolongeren?

“Het is inderdaad erg spannend dit jaar en de teams liggen dichter bij elkaar als voorheen. Ik ben erg benieuwd wie er met de schaal naar huis gaat. Maar VOC heeft een erg goed team, dus ik denk zeker dat ze weer een hele goede kans maken”, aldus Bo van Wetering.

Interview door:

Bo van Wetering: “TuS Metzingen is een hele warme club"

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Dione Housheer: “Er zal nu veel meer strijd om de titel zijn”