A.S.A.V. Aquila: “Wij zijn de leukste studentensportvereniging van Amsterdam”
Foto via A.S.A.V. Aquila

Vrije Tijd Amsterdam gaat iedere dag op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam en omstreken. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Eline Wagelaar van A.S.A.V. Aquila.

Zou je allereerst A.S.A.V. Aquila eens willen introduceren?

“Aquila organiseert elke dinsdag en donderdag recreatieve hardlooptrainingen vanuit het Olympisch Stadion. De vereniging heeft als doel het bevorderen van de Amsterdamse studentenatletiek en het stimuleren van contact tussen studentatleten.

Verder wil Aquila studenten wegwijs maken in de atletieksport en ze meer bij de sport betrekken. Naast de sport willen we de atleten ook met elkaar verbinden door het organiseren van leuke activiteiten. Vrijblijvendheid en gezelligheid staan bij ons dan ook voorop. Dat maakt Aquila de leukste studentensportvereniging van Amsterdam!”

Wanneer is A.S.A.V. Aquila opgericht en hoeveel leden hebben jullie?

“Aquila is opgericht in 2003 en we hebben momenteel 55 enthousiaste leden.”

Waar vinden de Atletiekactiviteiten plaats?

“We verzamelen altijd bij het Olympisch Stadion en vanuit daar lopen we regelmatig naar Arsenal, een atletiekbaan naast het Olympisch Stadion. We rennen ook in het Amsterdamse Bos, in het Vondelpark, door de buurt en op andere mooie plekken die zich goed lenen voor atletiekactiviteiten.”

Kun je zomaar lid worden van A.S.A.V. Aquila?

“Ja! Alle studenten die interesse hebben voor atletiek en hardlopen zijn welkom. Hiervoor hoef je dus nog niet lid te zijn van de Atletiekunie of al jaren fanatiek hard te lopen.”

Wat zijn de kernwaarden bij A.S.A.V. Aquila?

“Gezelligheid en sportiviteit. Aquila wil op een laagdrempelige en gezellige manier atletiek aanbieden voor studenten in Amsterdam.”

Doen jullie mee aan officiële wedstrijden en toernooien?

“Aquila is absoluut van de partij bij wedstrijden en toernooien. Zo doen we altijd graag mee aan de Batavierenrace, de grootste estafetteloop van de wereld. Er wordt hierbij van Nijmegen naar Enschede gelopen met een team van 25 lopers. Er is een nacht-, ochtend- en middagploeg. Achteraf wordt er gezellig gekampeerd en gefeest op het Universiteitsterrein in Enschede.”

Binnenhalen NSK-cross

“Daarnaast worden er NSK’s georganiseerd door verschillende studentenatletiekverenigingen door heel Nederland. In 2019 is het Aquila gelukt om een NSK binnen te halen, namelijk het NSK-cross. Ook de Roetersrun, de Uilenstede VU Polderloop en de Science Park Run worden jaarlijks mede door Aquila georganiseerd.”

Gaan de Atletiekactiviteiten door tijdens Corona?

“In tijden van Corona is creatief denken onze tweede sport geworden. De maatregelen van de overheid zijn voor ons leidend in het wel of niet kunnen trainen. Zolang onze fysieke trainingen op de normale manier gegeven mogen worden, doen we dat uiteraard. Wanneer er beperkingen zijn in groepsgrootte, passen we de trainingen daarop aan door bijvoorbeeld in groepjes van vier of twee personen te trainen afhankelijk van de maatregelen.”

Online bootcamp

“Verder wordt er één keer per week een online bootcamp verzorgd en dagen we alle leden uit met “Strava challenges”. Zo blijven we door middel van alternatieve trainingen toch lekker actief en met elkaar in contact!”

Wat is het hoogtepunt in de historie van A.S.A.V. Aquila?

“Aquila behaalde tijdens het lustrumjaar de 3e plaats bij de Batavierenrace met een ploeg van nieuwe en oud-Aquileten!”

Worden er naast Atletiek ook andere activiteiten georganiseerd?

“Jazeker! Naast de twee hardlooptrainingen per week biedt Aquila een aantal leuke activiteiten. Elke donderdagavond eten we gezamenlijk voor de leden die daar zin in hebben (in tijden voor Corona). Verder vindt er elke maand een borrel plaats in een gezellig café in de buurt van het Olympisch Stadion en organiseert de activiteitencommissie iedere maand een leuke activiteit, zoals bijvoorbeeld klimmen of schaatsen.”

Trainingsweekend

“Ook gaan we één keer per jaar met een grote groep op trainingsweekend. In 2018 zijn we naar Texel gegaan, waar onder andere een clubkampioenschap cross is gehouden. In 2017 zaten we in de prachtige bossen bij Ommen.”

Wie is het boegbeeld van jullie vereniging?

“Bij Aquila wordt het boegbeeld niet gevormd door één persoon, maar door alle leden van de vereniging. Samen vormen zij het hart van Aquila”, laat Eline Wagelaar ten slotte namens A.S.A.V. Aquila weten.

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam