10.3 C
Amsterdam
zondag, 7 juni 2020
Laden Evenementen

← Terug naar Evenementen

AZ Alkmaar eredivisie voetbal heren

+ Google Maps
Stadionweg 1
Alkmaar, Noord-Holland 1812 AZ Nederland
1812 AZ

AZ Alkmaar eredivisie voetbal heren. AZ is een Nederlandse betaaldvoetbalclub uit Alkmaar en de Zaanstreek, Noord-Holland en speelt haar thuiswedstrijden in het AFAS Stadion te Alkmaar.

AZ, een afkorting voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie, ontstond in 1967 uit een fusie tussen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. Het woord combinatie in de naam liet men al snel varen en ook de toevoeging ’67 is sinds 1986 uit de naam verdwenen. Net als tussen juli 1976 en juni 1982 hoort de club sinds seizoen 2004/2005 opnieuw bij de (sub)top van Nederland. Sinds 1998 speelt de tweevoudig landskampioen onafgebroken in de Eredivisie.

AZ is ontstaan uit een fusie van de twee Noord-Hollandse profclubs Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. Alkmaar ’54 werd als profvoetbalclub in 1954 opgericht om in de NBVB , de zogenaamde wilde bond, aan het eerste profseizoen In het Nederlands voetbal te beginnen. FC Zaanstreek werd opgericht omdat KFC door zou gaan als amateurvereniging, na mislukte fusiebesprekingen van de proftakken van KFC en ZFC. FC Zaanstreek nam in 1964 de proflicentie van KFC over onder de bezielende leiding van de gebroeders Molenaar.

Beide clubs bleken bij de onderhandeling om de transfer van Wim de Jager van FC Zaanstreek naar Alkmaar ’54 met financiĆ«le problemen te kampen. Om deze de baas te worden, besloten beide clubs in 1967 fuseren tot AZ’67.

AZ zou in Alkmaar in stadion de Alkmaarderhout gaan spelen. Na een korte opleving na de oprichting bleek er al snel weer sprake van een naderend faillissement. Toen de gebroeders Molenaar met hun elektronicabedrijf Wastora in 1972 redding brachten, werd de opmars van de club in het Nederlands en zelfs het Europees voetballandschap ingezet.

Bron: Wikipedia

AZ Alkmaar eredivisie voetbal heren
  • Er zijn geen resultaten gevonden.