8.4 C
Amsterdam
donderdag, 25 februari 2021
Laden Evenementen

← Terug naar Evenementen

Arti et Amicitiae Amsterdam

+ Google Maps
Rokin 112
Amsterdam, Noord-Holland 1012 LB Nederland
http://www.arti.nl/

Wie van jullie heeft er weleens een bezoekje gebracht aan Arti et Amicitiae (afgekort Arti)? Voor de mensen die deze vraag met nee moeten beantwoorden volgt hierbij een korte uitleg. Arti et Amicitiae is een Mokumse kunstvereniging van beeldende kunstenaars en kunstliefhebbers. Zij zijn gevestigd aan het Rokin 112, hoek Spui.

Vereniging Arti is opgericht in 1839

De vereniging die is gelegen in het centrum van Amsterdam, zit al een legio aan jaren gevestigd in Amsterdam. Als we de geschiedenisboeken induiken dan constateren we dat de vereniging destijds werd opgericht in 1839 (!).

Een interessant kijkje in de historie

Een kijkje in de historie levert een hoop feiten op. Zo lezen we in historische stukken dat Arti et Amicitiae in juli 1840 tijdens een openbare veiling het gebouw, welke destijds luisterde naar de naam van Grand Salon Duport, heeft gekocht.

Renovatie eerste verdieping

Op de eerste etage van het historische pand vond in 1841 een verbouwing plaats. Deze renovatie zorgde er voor dat de eerste verdieping van het gebouw werd ‘omgedoopt’ tot een kunstzaal. Deze modernisering vond plaats onder leiding van M.G. Tétar van Elven.

Uitbreiding Arti rond 1850

Leuk om te vertellen is dat de heer Van Elven de directeur van de speciale afdeling bouwkunst aan de Koninklijke Academie voor beeldende kunst in de hoofdstad was. Jaren later, rond 1850, trad Arti in bij een achter gelegen winkelpand op de grens met de Kalverstraat en het Spui.

Rokin

Even voor de niet doorgewinterde Amsterdammers. Het Rokin is een water en een straat in Amsterdam, dat ligt tussen de Dam en het Muntplein. Het Rokin ligt gelegen in Amsterdam-Centrum. Mocht je een bezoekje brengen aan Arti et Amicitiae zou je dit mooi kunnen combineren, met een middagje shoppen in Amsterdam-Centrum.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen:

Ben je op zoek naar een museum in Amsterdam?

MYSTERY VAN DE WAARHEID BIJ ARTI

ARTI OPENT 2019 MET ULTIEME LEDENTENTOONSTELLING

Tentoonstelling Four Musketeers in Arti et Amicitiae

Arti et Amicitiae Amsterdam
  • Er zijn geen resultaten gevonden.