Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker
Foto: Dinand van der Wal

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

De GGD organiseert ook dit jaar weer vaccinatie-spreekuren voor inentingen tegen baarmoederhalskanker in Amsterdam, Diemen en Amstelland.

De meisjes die dit jaar in aanmerking komen voor de prik, moeten zijn geboren in 2004. Daarnaast kunnen meiden geboren in of vóór 2003 die hun serie van vaccinaties nog af moeten maken of in 2016 nog niet zijn opgeroepen of wel zijn opgeroepen maar niet zijn verschenen een vaccinatie komen halen.

Twee prikken

De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken op twee verschillende data.
Meisjes die in aanmerking komen voor deze vaccinatie, ontvangen in februari thuis een oproepkaart met de vaccinatiedata, de tijd en de exacte locatie. De eerste vaccinaties staan voor maart en april op het programma. De tweede ronde vindt plaats in september en oktober. Het is belangrijk dat meisjes alle twee de vaccinaties halen.

Informatie over baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker komt vooral bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar voor. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Meisjes worden rond hun 15e jaar seksueel actief. Vanaf dan kunnen ze besmet raken met het HPV. Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar.

Baarmoederhalskanker is kanker van de baarmoederhals. Bij het ontstaan van baarmoederhalskanker speelt het humaan papillomavirus (HPV) een belangrijke rol.

Een ander woord voor baarmoederhals is cervix. Een ander woord voor kanker is carcinoom. Baarmoederhalskanker wordt daarom ook wel cervixcarcinoom genoemd.

Cijfers over baarmoederhalskanker

Per jaar krijgen zo’n 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. De meeste van hen zijn tussen de 30 en 50 jaar oud.

Overgangsgebied

Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het overgangsgebied van de buitenbekleding naar de binnenbekleding van de baarmoederhals.

Het slijmvlies in de baarmoederhals bestaat uit een ander soort cellen dan het slijmvlies op de buitenkant van de baarmoederhals en vagina. Waar de binnenbekleding van de baarmoederhals overgaat in de buitenbekleding, gaan 2 soorten cellen in elkaar over. Deze kunnen leiden tot een voorstadium van baarmoederhalskanker en soms later tot baarmoederhalskanker.

 

In de online discussiegroepen en blogs op kanker.nl kun je lotgenoten ontmoeten, vragen stellen en kennis en ervaringen vinden of delen. Voor baarmoederhalskanker kan dat hier: https://www.kanker.nl/discussiegroepen/12-gynaecologische-kanker/onderwerp/182

Op kanker.nl vind je ook blogs van deelnemers, meer dan 40 van hen schrijven over hun ervaringen met baarmoederhalskanker.

 

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons op Snapchat: vrijetijdams

Amsterdammer Timothy Goudriaan heeft dringend financiële hulp nodig