Consumentenorganisatie roept op tot wetgeving tegen misleidende gezondheid- en voedingclaims

Consumentenorganisatie roept op tot wetgeving tegen misleidende gezondheid- en voedingclaims

De Europese consumentenorganisatie BEUC roept De Europese Unie op wetgeving te maken die misleidende gezondheids- en voedingsclaims verbiedt. BEUC vindt dat aanprijzingen op voedingsmiddelen als ‘rijk aan vezels en vitamine D’ terwijl het product barst van de suiker verboden moeten worden. Dat nieuws heeft het diabetesfonds bekend gemaakt.

De commissie discussieert al enige jaren over het invoeren van voedingsprofielen voor voedingsmiddelen. Hiermee willen ze suiker, vet en zout verminderen in producten die een gezondheidsclaim mogen voeren. Naar verwachting beslist de EU dit voorjaar hierover.

Ruim 830.000 mensen met diabetes

In Nederland zijn er ruim 830.000 mensen met diabetes; 90% hiervan heeft type 2, de rest heeft type 1 en een heel klein percentage heeft een andere vorm van diabetes. Er zijn ook veel mensen die wel diabetes hebben, maar bij wie de diagnose nog niet is gesteld.

Vroeger heette diabetes type 2 ouderdomssuiker, maar ook jonge mensen kunnen het krijgen. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder.

Ledemaatamputatie, nierfalen, beroerte en de dood

Diabetes kan goed worden behandeld, maar het nalaten hiervan kan leiden tot blindheid, ledemaatamputatie, nierfalen, beroerte en de dood. Symptomen zijn onder meer vaker dan gewoonlijk plassen, vooral ’s nachts, frequente dorst, extreme vermoeidheid, onverklaard gewichtsverlies, genitale jeuk of normale spruw, langzame wondgenezing en wazig zien.

Bij de meeste mensen zijn oorzaken van diabetes type 2 te weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken, ouder worden en erfelijkheid, maar bij een deel van de mensen met diabetes type 2 zijn de oorzaken nog onduidelijk. Er wordt door specialisten met klem aangeraden veel te bewegen en minder suikerhouden dranken en alcohol te drinken. Ook wordt vijf porties groenten en fruit per dag aangeraden, en vermindering op vetten, suiker en zout. Producten die worden aanbevolen zijn volkoren brood, volkoren granen, noten, zaden en zemelen.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd bericht:

Behandelprogramma LEFF

Invloed van 1 kopje koffie op je hersenen