Foto-expo over bosbranden op NDSM
Siberie, juli 2020 Foto: Julia Petrenko/ Greenpeace

Amsterdam, 3 september – Vanaf maandag 7 september is op het NDSM-plein in Amsterdam Noord een fototentoonstelling over bosbranden te zien. Tien fotopalen tonen klimaatbrandhaarden in de Braziliaanse Amazone, Australië, Indonesië en Rusland en vertellen het verhaal achter de bosbranden. Ontbossing voor de oprukkende landbouw is een belangrijke oorzaak net als klimaatverandering en menselijk handelen. De tentoonstelling is gratis toegankelijk in de buitenlucht en reist op 21 september door naar Rotterdam.

De zomer is het piekseizoen voor bosbranden in Rusland en de Amazone. In Rusland gaat jaarlijks 40 miljoen hectare in rook op: tien keer de oppervlakte van Nederland. Ook in Brazilië blijft het aantal bosbranden toenemen. In de Braziliaanse Amazone werden in juli 6.804 bosbranden geteld, het hoogste aantal in vier jaar. Opvallend is de stijging van bosbranden in de inheemse gebieden. In juli werden er 539 geregistreerd, een stijging van 76 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bosbranden voorkomen

Hilde Stroot, Hoofd Biodiversiteit bij Greenpeace: “Terwijl Nederlanders juist genieten van de natuur buitenshuis, gaat elders op de wereld miljoenen hectare natuur in vlammen op. In Nederland kunnen we veel doen om die bosbranden te voorkomen. Bijvoorbeeld door de landbouw anders in te richten met minder dieren en door minder soja voor veevoer en palmolie te importeren. De productie daarvan zorgt voor veel ontbossing en CO2-uitstoot.”

Lokale groepen

Greenpeace werkt met lokale groepen in onder andere Rusland, Indonesië en Brazilië aan het voorkomen, documenteren en bestrijden van de bosbranden.

VTA Lifestyle

vrijetijdamsterdam.nl