Welke festivals zijn er in Amsterdam?

festivals in Amsterdam
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Welke festivals zijn er in Amsterdam?

Festivals-in-Amsterdam! Zijn jullie als vriendengroep, individu of soms wel als stel, op zoek naar leuke festivals in Amsterdam?  De speurneuzen van vrijetijdamsterdam.nl, gaan geregeld op zoek, naar leuke festivals in de hoofdstad. In dit overzicht lees je welke festivals er in Amsterdam zijn.

In verband met de coronacrisus is dit lijstje even niet actueel. We hopen natuurlijk dat hier snel verandering in zal komen. Update: Festivals tot en met 1 september zijn helaas verboden. We houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Zijn jullie op zoek naar muziekfestivals? Dan hebben we goed nieuws. Via onze pagina uitgaan, lees je leuke nieuwsberichten over toffe dance festivals in Amsterdam en ADE 2019. Nu we het er dan toch over hebben…… Daar hebben we ook leuke terrassen in Amsterdam lijstjes gemaakt, een blog inzake lunchen in Amsterdam, overzicht van LHBTI uitgaansgelegenheden, en een blog voor concertliefhebbers.

Amsterdam Light Festival

Sinds 2012 kan Amsterdam genieten van het Amsterdam Light Festival. Het jaarlijks terugkerende lichtfestival vindt plaats in de binnenstad van Amsterdam. Tijdens het lichtjesfestijn zijn er ontworpen lichtkunstwerken en -installaties van hedendaagse internationale designers, kunstenaars en architecten die in de stad te zien zijn.

Locatie: binnenstad van Amsterdam

Amsterdam Fringe Festival

Het Amsterdam Fringe Festival houdt het al jaren vol in Amsterdam. Het culturele festijn kent een divers programma met kunstenaars van uiteenlopende achtergronden, herkomsten en toekomsten. Het festival is een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid.

Locatie: meer dan 30 verschillende locaties in de stad

Bacchus Wijnfestival

Het Bacchus Wijnfestival is een festival in Amsterdam, waar je honderden wijnen kunt proeven. De wijnen zijn afkomstig uit de hele wereld. Op het Bacchus wijnfestival presenteren wijnmakers en wijnwinkels hun lekkerste wijnen vanaf drie euro per glas. Je kunt er ook heerlijk eten.

Locatie: Amsterdamse Bos

Grachtenfestival

Bij het grachtenfestival is het muziek dat de klok slaat. Tijdens het festival verrassen jonge musici van over de wereld je met hun eigen bijzondere en muzikale verhaal. In 2020 vindt he grachtenfestival plaats van 7 tot 16 augustus 2020. Niet schrikken maar er worden tijdens het grachtenfestival maar liefst 250 concerten georganiseerd.

Locatie: 90 verschillende locaties.

Het Fêtste Champagne festival in Europa

Dit champagnefestijn wordt sinds 2018 georganiseerd. Het evenement vindt twee keer per jaar plaats. In de zomer in het Rembrandtpark en in de winter in de Zuiveringshal in het Westerpak.

Locatie: Rembrandtpark en Zuiveringshal

Het Weekend van de Rollende keukens

Volgens jaarlijkse traditie komt Het Weekend Rollende keukens in de zomer naar Amsterdam. Het Foodfestival wordt georganiseerd naast de Westergasfabriek. Tijdens dit gezellige weekend kun je heerlijk eten, lekker drinken en genieten van muzikale optredens.

Locatie: Westergasfabriek

Kwaku Summer Festival

In Amsterdam Zuidoost wordt ieder jaar het Kwaku Summer Festival georganiseerd. Het festival vindt meestal plaats in de maanden juli/augustus. Tijdens het Kwaku Summer Festival kun je ontzettend lekker eten en zijn er gezellige optredens die je kunt bezoeken.

Locatie: Nelson Mandelapark

Splendorparade bij de Zuiderkerk

Ben je weleens bij de Splendorparade bij de Zuiderkerk geweest? In 2019 schreven we een artikel over de Splendorparade. 

Locatie: Zuiderkerk

The Amsterdam BeerFestival

Lust jij wel een lekker biertje? The Amsterdam BeerFestival is dan een bierfestijn waar je gerust eens een bezoekje aan kunt brengen. Het bierfeest wordt georganiseerd op het Martineterrein. In 2019 schreven we een voorbeschouwing over het Amsterdam BeerFestival.

Modefabriek in de RAI Amsterdam

Modefabriek is een tweedaags mode/retail festival dat wordt georganiseerd in de RAI Amsterdam. Het festival wordt al vanaf 1996 georganiseerd. Het evenement kan door een ieder bezocht worden, maar richt zich voornamelijk op de zakelijke markt.

Noorderparkfestival

“Het Noorderparkfestival is een festival van origine voor en door Noorderlingen, maar door de populariteit van Amsterdam Noord merken we dat het eigenlijk steeds meer een festival wordt voor iedereen die van Noord houdt! Van circus voor kinderen tot een disco voor ouderen. Eigenlijk voor iedereen is er iets te doen”, aldus Janine Driessen namens de organisatie van het Noorderparkfestival.

Vrije Tijd Amsterdam blikte met Janine Driessen vooruit naar het gratis toegankelijke Noorderparkfestival, dat op zondag 8 september 2019 zal plaatsvinden.

Foodfestival TREK

Foodfestival TREK is een leuke en gezellig festival om te bezoeken. Onlangs maakte we een rondje op dit festival. Veelal gezinnen met jonge kinderen bivakkeren op dit festival. We schreven ooit een artikel over foodfestival TREK.

Huiskamerfestival

De stad wordt van 30 augustus tot en met 7 september getrakteerd op een nieuwe editie van het Huiskamerfestival. Tijdens dit unieke theaterspektakel worden huiskamers in alle Amsterdamse stadsdelen omgebouwd tot intieme theaters.

De artiesten liegen er niet om en zijn een mengeling van jong talent en gevestigde namen zoals Yentl en de Boer, Lebbis, Paulien Cornelisse, Johan Goossens en Theo Nijland. De redactie van Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met festivaldirecteur Daniel van Veen. En jij kunt dit artikel nog lezen.

Amsterdam Roots Festival

Van 2 tot en met 10 juli staat in de stad het Amsterdam Roots Festival op het programma. Vrije Tijd Amsterdam sprak met algemeen & artistiek directeur Danka van Dodewaard, op zoek naar het verhaal achter één van de meest bijzondere festivals die onze hoofdstad rijk is.

Indische Buurt Festival 2019: liefde voor en door de buurt

Het Indische Buurt Festival viert de diversiteit en talenten die de buurt rijk is. Op zaterdag 15 juni van 12:00 tot 18:00 uur is de tofste street party van het jaar weer vrij te bezoeken op de Javastraat en op het Javaplein. Geniet van live muziek, dans, straattheater, activiteiten voor alle leeftijden en volop shopplezier op de Amsterdam BLEND Market. Naast vermaak voor en door de buurt staat duurzaamheid centraal met o.a. ontmoetingsspelletjes, een debattent en duurzaamheidsplein. Alle highlights zijn te volgen op de facebookpagina van het Indische Buurt Festival.

Voor en door de buurt!

Stadsdeelbestuurder Rick Vermin voert het welkomstwoord. Dit jaar is er extra aandacht voor buurtbetrokkenheid en verbinding met elkaar met o.a. speelse ontmoetingsactiviteiten en fotoshoots met ‘vreemden’ door Buurthulp en Vanzelfsprekend, het DAT DUS poster project van Grafisch Werkcentrum Amsterdam en het vormgeven van jouw idee voor de buurt samen met de Indische BuurtBalie en Wijkkunde. In de Debattent van Sociaal Cement discussieer je met buurtgenoten tijdens diverse sessies: Drop die stelling gezonde levensstijl, Vanzelfsprekend, Wijkkunde en Atelier K&K.

Op het Duurzaamheidsplein ism Samen Vooruit en verspreid over het festivalterrein zijn er uiteenlopende activiteiten en informatiepunten rondom duurzaam leven: van geld bespaartips en afvalvermindering tot upcycle workshops en kledingruil. Duurzaam leven is ook gezond leven: lokale gezondheidsambassadeurs laten proeven hoe eenvoudig en lekker bewust koken kan zijn, UVA geeft hardlooptips en de Health & Beauty PTG crew zorgt dat je letterlijk goed in je vel komt te zitten met thaise massages.

Op de Amsterdam BLEND Market staan buurtbewoners, sociale initiatieven, ondernemers en creatieven met een keur aan koopwaren. Snuffel tussen de kramen met zelfgemaakte en design accessoires, cadeaus, kleding, tweede leven artikelen (vintage, tweedehands en upcycled), natuurlijke verzorgingsproducten en wereldse of lokaal geproduceerde lekkernijen. Wie zelf een kraampje wil kan zich aanmelden via www.amsterdamblendmarket.nl. Als betrokken buur je een paar uurtjes inzetten tijdens het Indische Buurt Festival? Meld je aan voor het vrijwilligersteam via festivalindischebuurt@gmail.com.

Volop vermaak

De hele dag zijn er doorlopend spel en creatieve activiteiten voor jong en oud. Muzikaal vermaak is er van de ACCU Fanfare, Het Wijktalentenorkest met Koor Indische Buurt, Echofly, Tipica Trova en Sheila’s Soul. Pretvormer en De Wereldwandelaar zorgen voor theatrale verrassingen op straat.

Uitmarkt

De Uitmarkt is de opening van het nationale culturele seizoen. De 42ste editie werd op en rond het Museumplein en Leidseplein gevierd.

Valhalla Festival

Het Valhalla Festival vindt jaarlijks plaats in de RAI Amsterdam. Het dance-event dat op een zaterdagavond begint gaat door tot de volgende ochtend vroeg. In de line-up sieren jaarlijks namen van grote artiesten op het gebied van dance muziek.

vrijetijdamsterdam.nl