Vogue is de droom van iedere mode-journalist

Vogue is de droom van iedere mode-journalist
Hoofdredacteur van Vogue Karin Swerink voor het Amstel Hotel. Foto: RVDA

Vogue is de droom van iedere mode-journalist

Vogue is de ultieme droom van een Nederlandse mode-journalist. Die conclusie konden we wel trekken na ons bezoekje aan het eerste Nederlandse Vogue Festival, afgelopen weekend in het chique Amstel Hotel.

Tijdens het mode-festijn droop de klasse er vanaf bij de modieuze bezoekers, organisatoren, Vogue-medewerkers én niet in de laatste plaats de mode-iconen die speciaal voor het festival hun intrede deden in het beroemde hotel gelegen aan de Amsterdamse Amstel.

Masterclass – Breaking into Fashion Journalism

Met VTA bezochten wij de Stadhouderszaal voor een masterclass ‘Breaking into Fashion Journalism’. Tijdens deze ronde tafel sessies wisselden Vogue-editors Fiona Hering, Rinke Tjepkema, Nathalie Wouters, Alja Bakker, en journalisten Bregje Lampe en Milou van Rossum elke tien minuten van tafel.

Aan die tafels zaten voornamelijk mode-journalisten, waarvan sommige nog in opleiding, die met interesse luisterden naar de verhalen over wat precies een goed en succesvol modeverhaal maakt, en hoe het leven van een Vogue-redacteur er zo’n beetje uitziet.

Nadat de Vogue-professionals aan het woord waren geweest was er de gelegenheid tot vragen en interactie tussen de modeliefhebbers aan tafel. Van catwalk report tot diepte-interview en alles wat je wilde weten over modejournalistiek rolde over tafel.

Ons werd wel duidelijk, wie er op de moderedactie bij Vogue wilt werken moet tegen kritiek kunnen en dus ook met negatieve feedback om kunnen gaan. Fout is fout, en anders doe je het maar opnieuw. Zo werkt dat aan de top. Op de hoogte blijven ze voornamelijk door de New York Times en de meeste werknemers bewandelen de weg van een journalistieke mode-opleiding, doen werk voor het NRC, Parool of de Volkskrant, waarna de tijd rijp is voor Vogue, het topje van de ijsberg.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

We schreven met VTA al eerder een artikel over het Vogue Festival. Misschien vind je dit ook wel interessant om te lezen.