Kleurrijke creaties en creatief talent bij Amsterdam FashionWeek 2017

Kleurrijke creaties en creatief talent bij Amsterdam FashionWeek 2017
De winnaars van Modeprijs Lichting. Foto: Team Peter Stigter ©

Kleurrijke creaties en creatief talent bij Amsterdam FashionWeek 2017

Het Amsterdamse Westergasfabrieksterrein stond de afgelopen dagen weer in het teken van mode, mode en nog eens mode. De 27e editie van de Fashionweek Amsterdam vond plaats en werd zoals vanouds weer druk bezocht door modeliefhebbers uit het hele land. De Fashionweek begon donderdag en duurde tot en met zondag en bracht prachtige shows uit van onder andere Tony Cohen, Dennis Diem, Merel van Glabbeek en Maison de Faux. Naast vele kleurrijke creaties en innovaties was er ook een hoop werk van creatief talent te bewonderen. Modeprijs Lichting werd gewonnen door Lizzy Stuyfzand.

Nederlandse en Belgische mode

De FashionWeek Amsterdam is een initiatief van de Telegraaf Media Groep en is een halfjaarlijks evenement met catwalkshows en exposities over Nederlandse en Belgische mode. Fashionweek.nl is ook een online magazine met nieuws, interviews en achtergrondartikelen over de Nederlandse mode-industrie, over innovatie, technologie en duurzame stromingen in mode, Nederlandse en Belgische modeontwerpers en opkomend talent van de lage landen.

Bas Kosters

Tijdens de openingsavond die alleen toegankelijk was voor genodigden toonde bekende namen zoals Bas Kosters, Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum hun nieuwste collecties en was er werk te zien van nieuwkomers zoals het jonge modecollectief Das Leben am Haverkamp. Bas Kosters, bekend om zijn kleurrijke en extravagante ontwerpen, liet zijn grootste show ooit zien. Kosters focus lag voor deze collectie, My Paper Crown genoemd, op het hergebruik van materialen.

Modeprijs Lichting

Vrijdagavond opende HTNK-eigenaresse Mariette Hoitink in een drukbezochte Gashouder de elfde editie van modeprijs Lichting en werd Lizzy Stuyfzand (ArtEZ) ‘gekroond’ tot het meest veelbelovende talent van Nederland. Sarah Bruylant (AMFI) ging na afloop huiswaarts als publieksfavoriet. De modeprijs Lichting is een prijs waarbij een keuze wordt gemaakt uit veertien beste afgestudeerde modestudenten van de modeacademies. Lichting is een initiatief van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam en HTNK en sinds 2007 uitgegroeid tot dé modeprijs van Nederland. Zij presenteerden hun werk in een catwalkshow, dat werd beoordeeld door de zevenhonderd professionele toeschouwers. Fashionweeks creatieve directeur Iris Ruisch, stond vrijdagavond ook kort stil bij het plotselinge overlijden van WdKA-modedocent Gerrit Jan Vos.

Sterre Troquay

Onder het toeziend oog van mode prominenten zoals stylist Ruud van der Peijl en fashiondesigner Sophie Hardeman presenteerde zaterdag de pas 17-jarige Sterre Troquay haar creaties. Zij won vorig jaar Kunstbende. De 17-jarige Troquay, de jongste deelneemster ooit, liet zaterdagmiddag haar collectie ‘Avatar’ zien aan het modepubliek. een jaarlijkse wedstrijd voor jong talent. Daar won ze in de categorie Fashion en mocht daardoor meedoen aan de Fashionweek.

Future Generation

Zondag begon voor de fashionliefhebbers vroeg. Om 10:00 uur startte ‘Future Generation’, een terugkerend platform op Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam, een origineel concept van en geproduceerd door Peter Leferink. Future Generation geeft visionaire ontwerpers de kans zich te presenteren middels het verkennen van hybride perspectieven en innovatieve visies op de toekomst van de mode. Duurzaamheid is daarbij het fundament dat zowel in vakmanschap als technologie haar toekomst vindt.

Overzicht alle shows

Voor een overzicht van verhalen en foto’s van alle shows is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op de website van de FashionWeek Amsterdam.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl