9.2 C
Amsterdam
zaterdag, 7 december 2019
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Stedelijk Museum – tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum

3 januari @ 10:00 - 18:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 10:00, repeating until 6 januari 2019

Stedelijk Museum - tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum

Stedelijk Museum – tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum

De grote tentoonstelling ‘Amsterdam Magisch Centrum’ werpt nieuw licht op de grensoverschrijdende ontwikkelingen van die tijd en op het internationale karakter van Amsterdam als laboratorium voor vernieuwingen in kunst en maatschappij.

Wie aan de late jaren zestig denkt, ziet al snel het hippie-protest tegen de Vietnamoorlog voor zich, en de grote studentenopstand in Parijs. Het Stedelijk kijkt voorbij deze bekende feiten. Het “Magisch Centrum Amsterdam”, in de woorden van Provo-kunstenaar Robert Jasper Grootveld, beleeft zijn hoogtij in de jaren 1967-1970. De reputatie van Amsterdam als stad waar alles mogelijk is, is dan definitief gevestigd. Amsterdam ontpopt zich tot een progressieve en artistieke vrijplaats, en oefent een grote aantrekkingskracht uit op jongeren uit de hele wereld.

In die tijd verandert de beeldende kunst ingrijpend. Kunstenaars verzetten zich tegen de gevestigde orde en gaan op zoek naar nieuwe podia; op straat, in tijdschriften of op tv. Het idee wordt belangrijker dan de (traditionele) vorm – kunst kan ook een gebeurtenis zijn, een ingreep in de stad of een televisieprogramma als Hoepla. Humor en ironie zijn geliefde middelen om de gevestigde orde en de hoge, verheven kunst mee te bespotten.

18 in ’68?

Was jij 18 in ’68? Herbeleef dan deze magische jaren voor niets in deze tentoonstelling. Want wie kan aantonen in 1950 geboren te zijn, mag de hele looptijd van de tentoonstelling, t/m 6 januari 2019, gratis naar binnen. Deel je herinneringen aan die tijd met ons via de social media kanalen van het Stedelijk.

Het Stedelijk in de jaren 60

Op basis van de eigen collectie werpt de tentoonstelling nieuw licht op de radicale vernieuwingen en de artistieke en maatschappelijke experimenten van die tijd. Tegencultuur, experiment en underground rukken op vanuit de marge en nemen vanaf 1967 een opmerkelijk dominante positie in het culturele leven van de stad in. Het Stedelijk Museum, dat na de oorlog een huis voor de avant-garde was geworden, speelt daarbij een dubbelrol: enerzijds is het een moderne voorvechter van het nieuwe – met onder meer de tentoonstelling Op losse schroeven in 1969 – anderzijds wordt het door de ‘kritiese’ buitenwacht bestempeld als een behoudend bolwerk voor elitaire kunst.
Het Stedelijk kijkt 50 jaar later terug op een reeks historische happenings, events en conceptuele kunstwerken die in Amsterdam tot stand kwamen of getoond werden, vaak met de stad als decor. De affiches van Daniel Buren waren een artistieke interventie op straat, en er waren ludieke werken, zoals de kerstboom van Wim T. Schippers op het Leidseplein midden in de zomer. Deelname van het publiek was belangrijk, getuige de opblaasbare objecten van de Eventstructure Research Group op straat en aan het Museumplein, waar mensen van alle leeftijden in liepen en speelden. Louis van Gasteren en Fred Wessels bouwen de Sunny Implo, een bol met lichtpuntjes, geluid en een niet-waarneembare beweging, die, wanneer je je hoofd erin steekt, een rustgevend en psychotherapeutisch effect zou hebben. Volgens de makers zou op elke straathoek zo’n bol moeten staan. Zo ver komt het niet – de Sunny Implo wordt in 1970 alleen geëxposeerd in de entreehal van het Stedelijk.

Bron Stedelijk Museum.

Meer over deze bijzondere tentoonstelling leest u op de site van het Stedelijk Museum.

vrijetijdamsterdam.nl

PS Neem ook eens een kijkje op onze pagina algemeen

Let op: VRIJDAG TOT 22:00 UUR GEOPEND

Gegevens

Datum:
3 januari
Tijd:
Evenement Categorie:

Locatie

Stedelijk museum
Museumplein 10
Amsterdam, Noord-Holland 1071 DJ Nederland
+ Google Maps
Website:
www.stedelijk.nl

Organisator