18.3 C
Amsterdam
zaterdag, 24 augustus 2019
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Stadsschouwburg – Sign of the Times:

10 mei 2018 @ 20:30

Stadsschouwburg - Sign of the Times:

Stadsschouwburg – Sign of the Times: postkoloniale identiteit

Hoe bepaalt koloniale geschiedenis onze huidige identiteit?

Koloniale geschiedenis is actueler dan ooit en onderwerp van hevig debat over helden en schurken, daders en slachtoffers. Tijdens de derde editie van Sign of the Times onderzoeken we samen met schrijvers Kamel Daoud, Karin Amatmoekrim en Reggie Baay postkoloniale identiteit. We reizen door het werk van deze auteurs, en door Europa’s verleden. We luisteren naar stemmen uit de geschiedenis van het theater en de literatuur, vertolkt door acteurs van Toneelgroep Amsterdam. Hoe bepaalt koloniale geschiedenis onze huidige identiteit? En hoe komen we voorbij de polarisatie die het huidige debat over het koloniaal verleden van Nederland oproept, tot een ware postkoloniale samenleving?

De wereldberoemde Algerijnse schrijver Kamel Daoud betreedt voor het eerst in lange tijd het podium. Met zijn kritiek op de islam in het huidige Algerije riep hij een fatwa over zich uit. Ook in Frankrijk kwamen zijn ideeën zodanig onder vuur te liggen dat hij zich terugtrok uit het publieke debat. Zijn debuutroman Moussa of de dood van een Arabier (2013) raakte de literaire wereld als een voltreffer. Zijn radicale antwoord op De vreemdeling van Camus, waarmee Daoud een identiteit geeft aan Camus’ anonieme vermoorde Arabier, stelt de westerse houding ten opzichte van de voormalige koloniën aan de kaak.

Aansluitend op een lezing van Daoud focussen we op het Nederlands koloniaal verleden met schrijvers Karin Amatmoekrim en Reggie Baay. Amatmoekrim werd geboren in Suriname en emigreerde in 1981 naar Nederland. Als essayist schrijft ze voor o.a. De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en De Correspondent. Reggie Baay is onafhankelijk onderzoeker en schrijver, gespecialiseerd in de koloniale en postkoloniale geschiedenis en literatuur van het vroegere Nederlands-Indië /het huidige Indonesië.In zijn laatste boek beschrijft hij de verborgen geschiedenis van de slavernij tijdens het Nederlandse koloniale bewind in Indonesië.

Donderdag 10 mei / 20:30 / Bron en meer informatie: De Balie

Voor aankomende evenementen zie onze agenda

Gegevens

Datum:
10 mei 2018
Tijd:
20:30
Evenement Categorie:

Locatie

DeBalie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
Amsterdam, Noord-Holland 1017 RR Nederland
+ Google Maps
Website:
www.debalie.nl