26.8 C
Amsterdam
zaterdag, 8 augustus 2020
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stadsschouwburg Amsterdam – Het jaar van de kreeft

14 november 2018 @ 20:00 - 22:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

Een regelmatig terugkerende activiteit.

Stadsschouwburg Amsterdam - Het jaar van de kreeft

Stadsschouwburg Amsterdam – Het jaar van de kreeft. Luk Perceval bewerkte een van zijn lievelingsromans, Het jaar van de kreeft. Met deze bestseller uit 1972 slaagde Hugo Claus er in om een roman over de liefde te schrijven die zowel het diepzinnige als het banale omvat. In korte hoofdstukken schetst hij het portret van twee geliefden die niet met en niet zonder elkaar kunnen. Wat is het dat twee mensen samenbrengt als er niets lijkt te kloppen?

Het jaar van de kreeft gaat over een stormachtige relatie. De voorstelling is een aaneenschakeling van absurde, tragikomische en fysiek uitputtende scènes tussen twee reddeloze mensen die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen. Beide geliefden zitten gevangen in een onontkoombare spiraal van intimiteit en afstandelijkheid, trots en overgave, leven en dood. Een verhaal zonder romantiek, over twee mensen die de liefde ervaren als een noodlot en een missie.

Perceval stripte het boek van zijn Amsterdamse en vroege jaren zeventig context. Enkel de harde kern bleef over: een vrouw die zich niet kan binden omdat het besef van het verval als een sluier om haar leven hangt. Een man die haar niet kan redden omdat hij haar schreeuw om liefde onterecht begrijpt als een afwijzing.

Maria Kraakman en Gijs Scholten van Aschat spelen en dansen in deze fysiek uitputtende voorstelling de verrukking van de verliefdheid én de achterhoedegevechten na de breuk. De dwangmatigheid van de relatie klinkt door in de door Jeroen van Veen gecomponeerde en live gespeelde pianomuziek. Zij stuwt de twee geliefden voort in een dodendans richting het einde, waar geen van beiden de afloop definitief wil inluiden.

14 t/m 17 en 20 t/m 24 november / 20:00 – 22:00 / Bron en meer informatie: Stadsschouwburg

Voor aankomende evenementen zie onze agenda

Gegevens

Datum:
14 november 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

De Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam, Noord-Holland Nederland + Google Maps