12.9 C
Amsterdam
donderdag, 23 mei 2019
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Rijksmuseum – KWAB

14 augustus 2018 @ 09:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 09:00, repeating until 16 augustus 2018

Rijksmuseum - KWAB

Rijksmuseum – KWAB

Fantasievolle zeewezens, griezelige monstertjes, grillige lichaamsvormen en vloeiende contouren die doen denken aan stroop die traag van een lepel druipt. Dat is kwab: een decoratieve stijl die zijn naam dankt aan de organische, lobbige vormen. De ogenschijnlijk net gestolde ornamenten sierden luxe kannen, schalen, meubelen, wanden en schilderijlijsten in de chicste interieurs van de 17de-eeuwse elite.

De kwabstijl is de belangrijkste en meest sensationele bijdrage die Nederland heeft geleverd aan de ontwikkeling van de decoratieve kunsten in Europa. De Nederlandse uitvinders van deze kunstvorm, de zilversmeden Paulus en Adam Van Vianen en Johannes Lutma, genoten in hun tijd een ongekende sterrenstatus. Ze inspireerden kunstenaars als Rembrandt en de meubelmaker Herman Doomer.

In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van theatervormgever en lichtontwerper Keso Dekker, bekend van de decors van de balletvoorstellingen van Hans van Manen, komen ruim honderddertig pronkstukken bijeen in het Rijksmuseum. Het mooiste zilversmeedwerk, schilderijen van Rembrandt en Gabriël Metsu, prenten en ontwerptekeningen, tafels en kasten, goudleren behangsels en koperen kerkversieringen vertellen het verhaal van dit revolutionaire Dutch Design van de Gouden Eeuw.

KWAB. Ornament als kunst in de eeuw van Rembrandt

Dutch Design producten ontworpen door o.a. Aldo Bakker, Studio JOB, Maria Blaisse en Scholten & Baijings zijn te koop in de Rijks Shop in de Philipsvleugel. De winkel is samengesteld door Matter of Material.

Bron: Rijksmuseum / KWAB

Gegevens

Datum:
14 augustus 2018
Tijd:
Evenement Categorie:

Locatie

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
Amsterdam, Noord-Holland 1071 XX Nederland
+ Google Maps
Website:
https://www.rijksmuseum.nl/

Organisator

RIJKSMUSEUM
Website:
www.rijksmuseum.nl