31.7 C
Amsterdam
dinsdag, 11 augustus 2020
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Duif – Pianoduo Festival: Openingsconcert

11 oktober 2018 @ 20:15

De Duif - Pianoduo Festival: Openingsconcert

De Duif – Pianoduo Festival: Openingsconcert ‘Folk & Fairytales’
Pianoduo Scholtes & Janssens.

Klassiek, Jazz, PFAmbiance, Jong Talent, Cuisine en Kids. Van 10 tot en met 14 oktober wordt Amsterdam voor de 6e maal omgetoverd tot een waar pianoduofestijn. Luister naar internationale topartiesten als Pianoduo Sergio Tiempo & Karin Lechner (Argentinië), Een avond met Mike Boddé & friends, Maarten den Hengst & Ivana Alkovic (Nederland-Servië), Ramon Lormans & Dominique Vleeshouwers, Duo Wolańska-Gajda (Polen) en artistiek leiders Lestari Scholtes en Gwylim Janssens, oftewel Pianoduo Scholtes & Janssens.

Wellicht het meest spectaculaire werk ooit voor pianoduo geschreven: Bartók’s iconische sonate voor twee piano’s en slagwerk. Artistiek leiders Lestari Scholtes & Gwylim Janssens slaan de handen ineen met winnaars van het Tromp-percussieconcours: Ramon Lormans en Dominique Vleeshouwers in een programma geïnspireerd door volksverhalen en -muziek.

M. Ravel: Rapsodie espagnole
S. Reich: Nagoya Marimba’s
B. Bartók: Sonate voor twee piano’s en slagwerk

Pianoduo Scholtes & Janssens
Ramon Lormans en Dominique Vleeshouwers, slagwerk

Béla Bartók componeerde in 1937 zijn Sonate voor twee piano’s en slagwerk. Hij bracht het werk zelf in première met zijn vrouw Ditta bij het jaarlijkse concert van de International Society for Contemporary Music in Basel. Het stuk kreeg direct lovende kritieken en het duurde niet lang voor hij het werk ook in New York in première bracht. Bartók werd in grote mate geïnspireerd door volksmuziek. Hij bracht een groot deel van zijn leven door met het analyseren en verzamelen van muziek uit zijn geboorteland Hongarije, maar ook van omringende landen.

Ook Ravel’s muziek staat bol van verwijzingen naar muziek en dans. Zijn Rapsodie espagnole grijpt terug op de herkomst van zijn moeder, die uit Baskenland kwam. In vier delen horen we onder andere de zwoele ritmes van de flamenco-achtige dans ‘Malagueña’ en de Habanera (denk ook aan Bizet’s Carmen). Steve Reich maakte furore met zijn minimal music waarbij zo min mogelijk muzikaal materiaal wordt gebruikt. Hij haalde zijn inspiratie uit Afrikaanse ritmes en de wortels van diverse religies. Hij componeerde Nagoya Marimba’s (1994) voor het Nagoya Conservatorium in Japan.

Donderdag 11 oktober / 20:15 / Bron en meer informatie: de Duif

Voor aankomende evenementen zie onze agenda

Gegevens

Datum:
11 oktober 2018
Tijd:
20:15
Evenement Categorie:

Locatie

De Duif – Kerkgebouw in Amsterdam
Prinsengracht 756
Amsterdam, Noord-Holland 1017 LD Nederland
+ Google Maps