16.7 C
Amsterdam
donderdag, 9 juli 2020
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bijlmer Parktheater – Bigi Gridi 19 november

19 november 2018 @ 20:00

Bijlmer Parktheater - Bigi Gridi 19 november

Bijlmer Parktheater – Bigi Gridi 19 november. Bigi Gridi of de Grote Gierigheid van Stichting Mother Nature.

René Waal (1915-1993), de vader van De Kleine Marlène, heeft behalve muziek ook voor toneel geschreven. Van zijn stukken ‘Kwasi, de geliefde van Yaba’ (Kwasi, da lobi fu Yaba),  ‘Wie heeft er schuld’ (Suma habi da fowtu), ‘Na plezier komt verdriet’ (Baka prisiri na sari) kozen we Bigi gridi uit voor opvoering omdat de handeling ervan niets aan actualiteit verloren heeft. Het stuk speelt in de late jaren veertig toen Suriname zijn eerste goudrun beleefde. Over wat dat doet met de mensen gaat dit stuk.

Oom Sipi weet Nora, een wasvrouw, ervan te overtuigen dat de goudvelden zijn enige kans nog zijn  om aan geld te komen en spoort haar aan vast om te zien naar een groter behuizing en op krediet alles te kopen wat ze nodig heeft. In het tweede bedrijf is Nora verhuisd en geeft een groot feest. Dan volgt de ontknoping: Sipi komt terug van de goudvelden met een zware doos. Iedereen krijgt waar hij recht op heeft. Alleen, de doos bevat geen goud, maar waardeloze stenen.

Wij hebben Bigi gridi op basis van aantekeningen van Arnold en Marlène Waal gereconstrueerd, omdat de oorspronkelijke tekst bij de brand van De Vrolijke Jeugd verloren is gegaan. Het resultaat is een historische opvoering waarvan de gezongen tekst de handeling op de huidige goudrun betrekt en laat zien dat de ‘gridi’ nog net zo ‘bigi’ is als 70 jaar geleden.

Maandag 19 november / 20:00 / Bron en meer informatie: Bijlmer Parktheater

Voor aankomende evenementen zie onze agenda

Gegevens

Datum:
19 november 2018
Tijd:
20:00
Evenement Categorie:

Locatie

Bijlmer Parktheater – theater in Amsterdam
Anton de Komplein 240
Amsterdam, Noord-Holland 1102 DR Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.bijlmerparktheater.nl/