Wereldpremière Flamenco Criollo kloppend hart van VIII Flamenco Biënnale Nederland
Aruán Ortíz - fotograaf Eliseo Cardona

De fonkelnieuwe eigen creatie Flamenco Criollo, die tijdens de Flamenco Biënnale in wereldpremière gaat is op 14 november te horen in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Onder leiding van de Cubaanse en in New York gevestigde pianist Aruán Ortiz maakt een internationale cast musici en dansers uit Marokko, Palestina, Cuba, Spanje en de Verenigde Staten een zoektocht naar de roots van de wereldwijde smeltkroes die flamenco heet.

Het veelkleurige ensemble brengt ons melancholische klanken uit Al-Andaluz en energieke ritmes uit Afrika, vertaald in hedendaagse composities. Hoor hoe oorspronkelijke Moorse melodieën in de 17e en 18e eeuw via Spanje naar het koloniale Cuba reisden en vol ritme terugkeerden. Met onder meer rising stars María Moreno (dans) en Ismael de la Rosa (zang). Flamenco Criollo is tot stand gekomen in samenwerking met November Music.

In vooruitstrevende jazzkringen zingt de naam van Aruán Ortiz al een tijdje rond. ‘Een van de creatiefste en origineelste componisten van de wereld’, schreef The Art Music Lounge. The New York Times noemt hem een ‘creatieve krachtpatser’.

De in Brooklyn woonachtige Ortiz heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld: een spanningsvolle smeltkroes van Afro-Cubaanse rumba, Afrikaanse ritmes, eigentijds klassiek en moderne jazz à la Ornette Coleman, Paul Bley en Thelonious Monk. Ortiz speelde en toerde al met geestverwanten als Wadada Leo Smith, Don Byron, Nicole Mitchell en William Parker.

Ook de Volkskrant was lovend over een eerder optreden: ‘Aruán Ortiz bouwt voortdurend spanning op.’ ‘Aruán Ortiz is one of the most versatile and exciting pianists of his generation’, schreef Downbeat.

Kijk op muziekgebouw.nl/flamencobiennale voor meer informatie.