Tweede fase Fieldlab Evenementen met opschalingstesten

‘Ook testevenement in Amsterdamse nachtclub’

Fieldlab Evenementen heeft toestemming van het kabinet gekregen voor opschalingstesten met een hogere bezoekerscapaciteit. De nieuwe reeks praktijkonderzoeken moet voldoen aan diverse criteria, zoals opschalen, verbreden en verdiepen. Daarnaast worden doorstroomlocaties toegevoegd aan het onderzoeksprogramma. De onderzoeken zijn gericht op het testen van de voorwaarden waaronder veilig de 1,5 meter kan worden losgelaten in verschillende sectoren. De onderzoeken kennen als centrale vraag of de maatregelen, zoals die bij de eerdere pilots zijn ingevoerd en goed zijn gebleken, ook werken bij een verhoogde capaciteit.

Marcel Elbertse, voorzitter van de Stuurgroep van het onderzoeksprogramma Fieldlab Evenementen: “Wij zijn heel blij dat we vandaag een nieuwe reeks onderzoeken mogen aankondigen. Het is mooi dat we deze opschalingstesten kunnen doen, waar we eerder opgedane kennis met hogere bezoekersaantallen kunnen toetsen. We realiseren ons terdege dat dit een absoluut voorrecht is, zeker met een blik op het huidige epidemiologische beeld, waar versoepelingen voorlopig nog even uitblijven. Dit nieuwe onderzoek is echter essentieel voor de tweede fase van Fieldlab Evenementen.”

Voorafgaand aan de nieuwe pilot evenementen worden alle bezoekers, medewerkers en andere betrokkenen onderworpen aan een sneltest, maximaal 24 uur voor het einde van het evenement. De sneltest wordt zo dicht mogelijk bij de woonplaats van de bezoeker afgenomen. Bovendien vindt een tweede sneltest plaats vijf dagen na het evenement. Deze worden eveneens decentraal georganiseerd in samenwerking met de Stichting Open NL, terwijl voor de controle van het testresultaat gebruik wordt gemaakt van de CoronaCheck app, die is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van VWS. Alleen personen met een negatief testresultaat kunnen meedoen aan de testevents, terwijl kwetsbare groepen worden uitgesloten van deelname.

Fieldlab Evenementen heeft als hoofddoel om de evenementenbranche terug naar het oude normaal te brengen. Het is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het EventPlatform en de Alliantie van Evenementenbouwers en de Overheid. Het programma wordt ondersteund door de ministeries van EZK, J en V, OCW, VWS.

Op basis van eerdere pilots biedt Fieldlab Evenementen nu ook de mogelijkheid om het wetenschappelijke model, TU Delft etc, in te zetten voor sectoren, die afgelopen jaar wel veilig open zijn geweest, om te bekijken wat er nodig zou zijn om veilig open te gaan zonder dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar hoeft te houden.

De nieuwe tests beginnen op donderdag 15 april met de 3FM Awards in TivoliVredenburg in Utrecht, waar 1500 bezoekers worden verwacht. Alle opschalingstesten op een rij:

Datum Evenement Locatie Aantal bezoekers
15 april 3FM Awards TivoliVredenburg Utrecht 1500
24 april De Efteling Kaatsheuvel 8000
24 april 538 Oranjedag Chasséveld Breda 10000
1 mei Startschotgala Evenemententerrein Lichtenvoorde 10000
7 mei Concert Racoon MAINSTAGE Den Bosch 3500
8 mei Mud Masters Floriadeterrein Haarlemmermeer 9000
14 mei Het Residentie Orkest Zuiderstrandtheater Den Haag 1000
15 mei Nachtclub Club in Amsterdam 1000
16 mei Enschede Marathon Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie Enschede 5000
17 t/m 22 mei Eurovisie Songfestival Ahoy Rotterdam 9 x 3500
20 mei EventSummit Jaarbeurs Utrecht 3000
NTB Back to Live Walibi Evenemententerrein Walibi Holland Biddinghuizen 9000

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam