Ouderen Songfestival 2021: 30 jaar festival voor zangliefhebbers van 55 en ouder
Grande Finale 29e editie DeLaMar Theater. Foto: © Willemijn Ploem

De 30e editie van het Ouderen Songfestival is losgebarsten. Zeven voorrondes hebben zesendertig halve finalisten opgeleverd. Begeleid door pianist en artistiek leider van het Ouderen Songfestival Kees van Zantwijk en gepresenteerd door Eva Zwaving traden in een tijdsbestek van twee weken ruim honderd kandidaten op. Vanwege corona waren niet alle voorrondes in de tehuizen te bezoeken door mensen van buiten. Zij konden de optredens via de livestream toch bijwonen. Deze is speciaal voor deze jubileumeditie opgestart.

Ondanks de indruk die hij maakte met zijn zelf geschreven Amsterdam bij nacht (orig. Strangers in the night) drong de oudste deelnemer van deze editie, de 96-jarige Joop Kalthoff uit Amsterdam, niet door tot de halve finale. In tegenstelling tot de jongste, de 55-jarige Joki Beerendonk uit Uithoorn die publiek en jury ademloos liet luisteren naar het prachtige kleinkunstlied Amsterdams parfum.

Met zijn 87 jaar is Peter de Graaf uit Purmerend de oudste halve finalist. Hij was onlangs nog te zien in The Voice Senior waar hij het tot The Knockouts schopte. Net als de 82-jarige Dorine Bijl uit Den Haag die eveneens deelnam aan The Voice Senior en nu in de halve finale van het Ouderen Songfestival staat.

Het Ouderen Songfestival bestaat dit jaar 30 jaar. Ooit klein begonnen in Amsterdam, inmiddels een festival dat het hele land bestrijkt. Maar de Grande Finale is en blijft een Amsterdams feestje. Zeventien finalisten, afkomstig uit heel Nederland, staan dan op het podium van het hoofdstedelijke DeLaMar Theater. Zestien finalisten worden aangewezen door de jury onder voorzitterschap van Ben Lansink (Open BAC), de zeventiende door artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk. Hij heeft de beschikking heeft over een wildcard, die hij na afloop van de tweede halve finale op 7 november zal uitreiken.

Begeleid door het OSF Combo in de halve finale, en het achtkoppige OSF Orkest in de Grande Finale, beide onder leiding van Kees van Zantwijk, zingen de finalisten hun zelf gekozen lied. Ieder genre is mogelijk, van Engelstalige popsongs tot Franstalige chansons, van Duitstalige aria’s tot Nederlandstalige kleinkunstliederen. Sinds een aantal jaren is twee maal deelnemen aan dezelfde editie mogelijk, zowel als solist en als duo of trio. Speciaal voor deze jubileumeditie was het toegestaan om meer dan twee keer in te schrijven.

Op zondagmiddag 12 december strijden de zeventien finalisten om de eerste, tweede en derde vakjuryprijs en de Hans Martinusse Amsterdam publieksprijs. Ook zal de internetprijs uitgereikt worden. Na de tweede voorronde kan iedereen online zijn/haar stem uitbrengen via www.ouderensongfestival.nl.