In de podcast Muziekologie duiken Nick en Martin in de geschiedenis van de popmuziek
Nick van Zuijlen (links) en Martin Mol (rechts)

In de podcast Muziekologie gaat het letterlijk alle kanten uit. In de ene aflevering bespreken Nick en Martin de succesalbums van Simon & Garfunkel en in een andere aflevering komen de grootste hits uit het 90’s Eurodance-tijdperk aan bod. En dat is volgens de beide podcastmakers dan ook het mooie en het unieke aan Muziekologie: een gezellig praatje tussen twee vrienden over popmuziek, waarbij je als luisteraar het gevoel krijgt dat je bij ze aan de keukentafel zit.

Voor beiden is muziek eigenlijk een soort tweede taal. “Het gebeurt regelmatig dat we met elkaar in muziekquotes communiceren, waar we zelf heel veel lol aan beleven,” vertelt Nick (35) die naast de podcast werkzaam is op het hoofdkantoor van Nike. Martin (38), die werkt als docent op een hogeschool, knikt instemmend en kan een glimlach niet onderdrukken: “Toen ik alleen nog maar lepels op tafel had ingedekt voor het diner, kwam Nick heel ad rem uit de hoek met een quote uit een bekend nummer van Alanis Morissette.” (“It’s like ten thousand spoons when all you need is a knife” – red.)

In de jarenlange periode dat Nick en Martin bevriend zijn is muziek een gemeenschappelijke interesse. Het is daarom niet gek dat zij een jaar geleden met de podcast Muziekologie begonnen om de beste verhalen uit de popmuziekgeschiedenis te delen met de luisteraars. Ruim 30 afleveringen verder, hebben beide heren al een mooie verzameling bij elkaar gepraat over verschillende pareltjes uit de popmuziekgeschiedenis.

Als je de podcastmakers vraagt naar hun favoriete aflevering tot nu toe, is voor Martin de keuze niet moeilijk. “Het laatste seizoen hebben we afgetrapt met de naar mijn idee beste zangeres uit de popmuziekgeschiedenis. We hebben namelijk bijna een uur gepraat over de prachtige muziek die Nina Simone ons gegeven heeft. De pijn en de emotie waarmee Miss Nina Simone haar nummers zong, raakt je echt tot in het diepste van je hart. Daarom was deze aflevering voor mij extra bijzonder, omdat dit wat mij betreft hetgeen is waar muziek om zou moeten draaien.”

Ook Nick hoeft niet lang na te denken: “Voor mij is dat zonder twijfel de aflevering over Zweedse popmuziek. Het was fascinerend om te ontdekken hoe vakkundig de Zweden met popmuziek omgaan. Daarnaast was dit voor ons beiden ook op sommige momenten een trip-down-memory-lane, omdat we in de aflevering veel muziekfragmentjes laten horen van muziek waar wij mee zijn opgegroeid.”

Niet alleen komen de verhalen achter de muzieknummers uitgebreid aan bod, ook bespreken Nick en Martin de sociaal-maatschappelijke betekenis van deze popmuziek. In de aflevering over het album Lemonade van Beyoncé, schetsen de vrienden ook wat de nummers van dit album betekenen voor The Black Powerment-beweging, in het bijzonder voor vrouwen. Daarnaast wordt in de aflevering over Nothing But Thieves ook aandacht besteed aan mentale gezondheid en depressie, mede ook omdat de leden van deze band er mee te maken en er meerdere nummers over hebben geschreven.

Benieuwd geworden naar meer afleveringen over bijvoorbeeld TLC, Power Ballads, Kool & The Gang, Fluisterpop, Stromae, André Hazes, Midnight Train to Georgia of Het muziekjaar 1984? Beluister deze en alle andere afleveringen via de bekende podcastplatforms, zoals Spotify en Apple Podcasts.