Gaan festivals in Amsterdam door deze zomer?
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Hoe ziet de festivalzomer van 2021 eruit in Amsterdam? Net als vorig jaar lijkt het erop dat de meeste muziekfestivals zullen worden afgelast of worden vervangen door een kleiner evenement op het einde van de zomer. Om te kijken of het deze zomer mogelijk zal zijn om festivals te organiseren in Nederland, organiseert Fieldlab in samenwerking met ID&T en MOJO twee proeffestivals op Lowlands. Begin maart werd ook al een evenement georganiseerd in de Ziggo Dome van Amsterdam.

Door coronavirusbestendige proefevenementen te organiseren wil de Nederlandse overheid te weten komen of muziekfestivals deze zomer uberhaupt mogelijk zullen zijn. Twee grote evenementen zullen worden georganiseerd met 3000 mensen in totaal. De testevenementen, georganiseerd onder de naam ‘Back to Live’, omvatten een concert en een “dansevenement” in de Ziggo Dome in Amsterdam en twee openluchtfestivals op het festivalterrein Lowlands en Defqon Biddinghuizen. Deze worden allemaal georganiseerd door Mojo en ID&T.

Begin maart werd het event in de Ziggo Dome in Amsterdam georganiseerd met meer dan 1000 deelnemers. De Ziggo Dome, de grootste muziekarena van Amsterdam, ging zaterdag 6 maart voor vier uur lang open voor 1300 mensen. Ze werden aangemoedigd om te dansen op de muziek van de Nederlandse dj’s Sam Feldt, Lady Bee en Sunnery James & Ryan Marciano. De deelnemers werden in al hun bewegingen en contacten getraceerd door middel van een tag, als onderdeel van een poging om te onderzoeken hoe evenementen opnieuw veilig kunnen worden georganiseerd.

Om mee te kunnen doen moesten de bezoekers negatief zijn getest op het coronavirus. Alle deelnemers dienden een negatief resultaat van een COVID-19 test voor te leggen en de temperatuur bij de ingang werd gemeten. Willekeurig kregen enkele bezoekers ook een korte test aan de deur. Al het materiaal, tafels, stoelen, etc. werden op geregelde tijden ontsmet met ontsmettingsmiddelen en reinigingsproducten om de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden.

Wat kunnen we concluderen? Krijgen we alsnog festivals te zien in Amsterdam en Nederland? Dat is nog maar de vraag. Veel zal afhangen van hoe vlug het vaccinatieproces in Nederland zal verlopen en of er tegen de zomer genoeg mensen zijn gevaccineerd. Daarnaast is het natuurlijk ook afwachten of artiesten willen reizen tijdens de zomer. Bij grote bands zit je namelijk makkelijk aan tientallen mensen die meereizen, wat niet evident is als de gezondheid niet volledig kan worden gegarandeerd.

Overheidsadviseurs zullen de gegevens die ze over het geregistreerde gedrag verzamelen, gebruiken om beslissingen te nemen over mogelijke versoepeling van de beperkingen op het nachtleven in de komende maanden. De organisatoren van het Tropikali Festival, dat op 29 augustus moet plaatsvinden in Amsterdam-Noord, zijn alvast blij met deze actie. “Het is een sprankje hoop, dat we straks weer kunnen feesten. Maar iedereen weet, er is geen garantie dat het doorgaat”, zegt Diederik Broekhuizen van Tropikali Festival. Kaartjes voor het Tropikali Festival zijn voorlopig nog niet beschikbaar.