Ga jij op 3 augustus langs de Canal Parade route staan? Dan wil je vast en zeker weten in welke richting er gevaren wordt. De Canal Parade start om 12:00 uur bij de Oosterdok en vaart via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht naar de Westerdok. De binnenkomst van de laatste boot wordt rond 18:00 uur verwacht.
Deelnemende boten
In totaal varen er 80 boten mee tijdens de Canal Parade 2024. Geïnteresseerden konden zich begin dit jaar inschrijven met een conceptplan. Uit alle inzendingen werden op 11 februari de uiteindelijke deelnemers canal parade bekendgemaakt. Deze boten sluiten volgens de organisatie het beste aan bij het thema en kregen daarom een startbewijs om deel te nemen aan de Canal Parade.
Het deelnemersveld is uiteenlopend. Er varen allerlei soorten deelnemers mee. Van gay-horeca en LHBTI+ stichtingen, tot aan politieke partijen, bedrijven en ministeries. Nieuwsgierig naar wie er dit jaar meevaren? Bekijk dan deze lijst van Canal Parade deelnemers 2024.
Muziek langs de kant niet toegestaan
Versterkte muziek en geluid langs de route is niet meer toegestaan. Dit verbod geldt o.a. voor afgemeerde boten langs de route en op de wal. Dit moet de beleving van het event verbeteren en het omgevingslawaai laten afnemen. Deze regel is sinds 2019 ingevoerd.
Pride Vignet bezoekers op boten
Wil jij de Canal Parade met een boot bezoeken? Dan heb je een Pride Vignet nodig. Dit is ingesteld omdat steeds meer mensen per boot de Pride willen bezoeken maar de ruimte beperkt is.
Boten mogen maximaal 10 meter lang zijn. Dit om tegen te gaan dat partijen die geen bijdrage leveren aan Pride hun eigen feest gaan vieren op het evenement. Dit zorgt vaak voor de meeste overlast. Op 1 juli 2024 is de verkoop van de Pride vignetten via www.botenparade.nl van start gegaan.
Kade autovrij en parkeerverbod
Om ruimte te creëren voor de vele bezoekers op de kade zal deze autovrij gemaakt worden. Op zaterdag 3 augustus zal er van 00:00 tot 23:59 een parkeerverbod van kracht zijn. Inwoners van de stad met een parkeervergunning krijgen van de gemeente de gelegenheid om hun auto’s op andere plekken (binnen) te parkeren.
Bezoekers die mindervalide zijn
Er wordt ook rekening gehouden met mindervalide bezoekers. Zo wordt er een veilige omgeving gecreëerd waar men niet bang hoeft te zijn om met rolstoel en al in het water te belanden. Om dit te realiseren wordt een deel van de kade afgezet.
In dat afgezette gebied worden ook mindervalide toiletten geplaatst. Het is belangrijk om te weten dat 1 begeleider per mindervalide bezoeker is toegestaan. Link om te registreren vind je op de website van Pride Amsterdam.
Eten en drinken kopen
Heb je tijdens de Canal Parade route 2024 zin om iets te eten of drinken? Langs de route zijn genoeg mogelijkheden om drinken en eten te kopen. Pachters verkopen wijn, bier en fris. Ook zijn er snackwagens waar eten zoals patat, hamburgers, hotdogs, saté of broodje beenham besteld kunnen worden. De verkopers maken het mede mogelijk dat de botenparade georganiseerd kan worden. De organisatie hoopt dat men zich dit realiseert.
Op toilet plassen
De organisatie van Pride Amsterdam 2024 laat weten haar best te doen om zoveel mogelijk toiletgelegenheid te creëren. Toch kan het voorkomen dat je een stukje moet lopen voor een plaskruis. Soms moet je ook wat langer in de rij staan voor schone en betaalde toiletten.
Er wordt op geattendeerd dat wildplassen getuigt van weinig respect. Het is niet de bedoeling om tegen auto’s of in portieken te plassen. Ook plassen tegen een boom of door een brievenbus is ten strengste verboden. Tegen wildplassers wordt streng opgetreden. Wildplassen is in de hoofdstad via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden en daarom kan je een boete krijgen van €140.
Amsterdam schoonhouden
Ga jij de Canal Parade route in Amsterdam bezoeken? Dan wordt het gewaardeerd als je meehelpt om Amsterdam schoon te houden. Bezoekers wordt verzocht om afvalzakjes te gebruiken en die na afloop in een van de afvalbakken langs de route te stoppen.
PS Lees ook: Pride Amsterdam 2024: Dit is wat je moet weten