Tolhuistuin Amsterdam opent Artistieke Repair Shop
Bas Kosters. Foto via de Tolhuistuin

Tolhuistuin opent op zaterdag 13 juni de eerste Artistieke Repair Shop van Nederland. Kunstenaars Tinkebell, Bas Kosters, Babs Gons en Oscar Peters staan vier weken lang klaar om kapotte spullen te repareren. Wát er precies gerepareerd wordt, dat bepaalt de kunstenaar zelf. Iets moois maken van spullen die anders afgedankt worden, past heel goed in het ‘nieuwe normaal’, aldus de organisatie. De Artistieke Repair Shop is te bezoeken op zaterdagen tot en met 11 juli.

Circulaire economie handen en voeten geven

De Artistieke Repair Shop is te vinden in de Tolhuistuin. Het publiek kan op zaterdagmiddagen spullen langsbrengen voor reparatie, om ze na een week weer op te halen. Matthea de Jong, directeur Tolhuistuin, ziet het ook als een knipoog naar de coronamaatregelen. “Culturele instellingen moesten de deuren sluiten, terwijl de winkels gewoon open bleven. Zo ontstond het idee om zelf een winkel te starten waar kunstenaars hun ondernemerschap kunnen tonen. Bij de Tolhuistuin denken we na over hoe we de toekomst willen vormgeven. Dit leek ons een inspirerende manier om de circulaire economie handen en voeten te geven: van wegwerpcultuur naar de kunst van het maken. Met deze winkel hoef je nooit meer iets weg te gooien.” Tolhuistuin sluit zich hiermee aan bij de actie #kunstgekocht, initiatief van Tinkebell, om te laten zien hoeveel kunst waard is en dat kunst er is in alle soorten, maten en tarieven.

Verschillende kunstenaars en disciplines

De kunstenaars die de Artistieke Repair Shop runnen komen uit verschillende disciplines en werken met diverse materialen: textiel, hout, tekst, beeld. Beeldend kunstenaar Oscar Peters trapt op 13 juni af. Zijn werk is vaak groot, gevaarlijk en humoristisch. Geïnspireerd door de angst en het plezier van pretparken bouwde hij laatst voor een tentoonstelling een gigantische houten achtbaan. Op 20 juni mag het publiek spullen inleveren bij Babs Gons, de absolute spoken word koningin van Amsterdam. Ze is schrijfster, performer en de stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven: “Neem je kapotte kledingstukken, fotolijstjes, je gescheurde kussenhoes, je gebroken verhaal, je versleten gedicht, of je saaie, verkleurde lampenkap mee naar Babs’ Artistieke Repair Shop,” is haar oproep.

Kunstenaar Tinkebell van kattentas

Kunstenaar Tinkebell (van die kattentas) neemt op 27 juni het stokje over. Ze is een ster in het creëren van ongemakkelijke situaties over pijnlijke kwesties. Ze maakt normaal gesproken kunst om de wereld te redden. Maar nu moet eerst de kunsten zelf worden gered. Bas Kosters is een van de meest uitgesproken modekunstenaars van Nederland. Hij treedt buiten alle gebaande paden, stelt maatschappelijke en sociale kwesties aan de kaak en creëert een compleet eigen wereld met zijn eigenzinnige en kleurrijke stijl. Hij is op 4 juli de voorlopige hekkensluiter van de reeks kunstenaars die hun bijdrage leveren aan de Artistieke Repair Shop.

De Artistieke Repair Shop is onderdeel van Warming Up, een initiatief om vanuit de kracht van kunst en cultuur veel meer mensen te betrekken bij het klimaatvraagstuk. Ook in Leeuwarden opent binnenkort een Artistieke Repair Shop met kunstenaars uit Friesland.

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl