Toomler in het teken van Suriname
Toomler. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Toomler in het teken van Suriname

Zondagmiddag 19 november 2017 staat Toomler tijdens een nieuwe editie van Echt Gebeurd in het teken van Suriname.

Tijdens Echt Gebeurd vertellen personen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over een gebeurtenis die ze zelf hebben meegemaakt. Het idee voor Echt Gebeurd is geïnspireerd op het Amerikaanse ‘The Moth’, maar anders dan bij The Moth leest er bij Echt Gebeurd ook elke maand iemand voor uit zijn of haar puberdagboek.

Herfst van 2008

In de herfst van 2008 werd de eerste Echt Gebeurd georganiseerd in Toomler. Inmiddels zijn er ook al edities van Echt Gebeurd geweest op Lowlands, Crossing Border, Into the Great Wide Open, het IDFA en Theater Walhalla in Rotterdam.

Bijzondere verhalen

Echt Gebeurd heeft heel verschillende vertellers – veel van hen hebben geen podiumervaring. Daarom zijn er al veel mooie en bijzondere verhalen te horen geweest: van een politieman tijdens de kroningsrellen, van een vrouw die moest vluchten uit Iran, maar ook van een jongen die tegen wil en dank hoog op de lijst van een politieke partij terecht kwam. Echt Gebeurd houdt het midden tussen theater en de verhalen die je elkaar vertelt na een lekkere maaltijd. De vertellers vertellen uit het hoofd, dus zonder aantekeningen of geleerde teksten.

Thema Suriname

Trigger voor thema Suriname is dat Suriname op 25 november haar onafhankelijkheid viert. Mensen worden opgeroepen om zondag ook te vertellen over hun ervaringen. “Kom vertellen over hoe je jarenlang brieven schreef met je oude buurmeisje in Uitkijk, maar haar pas durfde te vragen toen ze zestig werd. Hoe je als kind over Nederland leerde maar toen je er kwam wonen ontdekte dat het allemaal heel anders was dan je dacht. Of hoe je in Nickerie stage liep als tropenarts, maar zelf door malaria in het ziekenhuis belandde. Of hoe je na vijfentwintig jaar Nederland terug naar Paramaribo vloog, omdat je kleindochter wilde weten waar haar grootvader was opgegroeid”, aldus de organisatie op de website van Toomler.

vrijetijdamsterdam.nl

PS Lees ook ons artikel over theatervoorstelling Zeventien.