Site pictogram Vrije Tijd Amsterdam

In première: Het zaad en de 11 eitjes

het Zaad en de 11 eitjes

In het Cultuurpark op het Westergasterrein is vrijdagavond 10 maart, tijdens de 20e editie van de ‘Roze Filmdagen’, de documentaire ‘Het Zaad en de 11 eitjes’ in première gegaan. De documentaire van filmmaker Julia von Graevenitz van Bosch Film, vertelt het verhaal over Dennis (28) en Lody (25), een jong homostel, die samen een grote kinderwens hebben. Deze wens kan in vervulling gaan als een nicht van één van de twee zich aanbiedt als draagmoeder.

De hoofdrolspelers Dennis en Lody met in het midden filmmaker Julia von Graevenitz.

De documentaire

Doordat het in Nederland voor homomannen niet mogelijk is om met hulp van een draagmoeder kinderen te krijgen en de jonge mannen kinderen van zichzelf willen en niet voor adoptie of co-ouderschap kiezen, moeten Dennis en Lody wel uitwijken naar het buitenland om op zoek te gaan naar een eiceldonor en een IVF-kliniek. Na een lange en zware speurtocht en vele onderzoeken met hoop en teleurstellingen, komen de dappere jonge mannen uit in Canada, waar hun wens wel vervuld kan én mag worden. Doordat de kosten met zo’n 40.000 euro enorm hoog zijn starten de twee met succes een crowdfundactie om hun droom waar te kunnen maken.

In Canada wordt het zaad ingevroren en wordt de keuze gemaakt voor een eiceldonor. Na vele inspanningen komt er uiteindelijk uit de bevruchte eicellen 1 embryo tot ontwikkeling wat betekent dat ze maar één kans zullen hebben. Dit embryo wordt ingebracht in de baarmoeder van de draagmoeder, maar zij raakt niet zwanger. De ontroerende documentaire geeft zo echt mogelijk weer welke stappen er door Nederlandse homomannen genomen moeten worden om hun vaderwens in vervulling te kunnen laten komen.

Wenspapa’s

Lody en Dennis hebben in 2014 toen zij zelf de wens hadden om als homostel papa te worden Wenspapa opgericht. Wenspapa heeft als doel dat LHBT’s net als hetero’s in Nederland geholpen kunnen worden om vader te kunnen worden. Doordat de jongens de laatste jaren veel ervaring en informatie hebben opgedaan hopen ze wenspapa’s in Nederland te kunnen helpen met het realiseren van hun vaderwens. Het koppel wil er tevens aan bijdragen dat de regelgeving in Nederland aangepast gaat worden zodat homomannen dezelfde rechten krijgen als andere, bijvoorbeeld lesbische stellen of hetero koppels, die hun kinderwens in Nederland wel in vervulling kunnen laten gaan.

Regelgeving

Ondanks een advies met aanbevelingen die de Staatscommissie Herijking Ouderschap in december 2016 aan het kabinet gaf, zijn er in ons land nog steeds enkele politieke partijen die niet willen meewerken aan de constructie van een meeroudergezin. De staatscommissie wil dat de politiek ervoor zorgt dat het voor homomannen in Nederland mogelijk wordt om met hulp van een draagmoeder en een eiceldonor toch via IVF een gezin te kunnen vormen. Daarvoor moet van alles geregeld worden in de wet. Het zal van de nieuwe regering afhangen of die nieuwe wet er komt.

Uitzending KRO

Op dinsdag 21 maart 2017 om 22:55 uur wordt de documentaire ‘het zaad en de 11 eitjes’ door KRO-NCRV op NPO 2 uitgezonden.

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Roze Filmdagen van start met Mario en Galore