GOUDEN EN ZILVEREN NOTEKRAKER 2018 UITGEREIKT IN PARADISO
Links Nina June en rechts Magda Mendes. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

GOUDEN EN ZILVEREN NOTEKRAKER 2018 UITGEREIKT IN PARADISO

Singer/songwriter Magda Mendes is de winnares van de Gouden Notekraker 2018, de prijs van uitvoerende kunstenaars voor uitvoerende kunstenaars. Bij Sena aangesloten collega-artiesten kenden de Zilveren Notekraker, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent toe aan singer/songwriter Nina June. Mendes en June lieten beiden meer dan tien andere genomineerden in een verscheidenheid aan muziekgenres achter zich, waaronder DI-RECT, Ruben Hein, Broederliefde, Lakshmi en Maan. Michel van Schie, een van Nederlands beste bassisten, won de allereerste humble heroes award. De winnaars namen hun prijs maandagavond in een bomvolle poptempel Paradiso in ontvangst. De presentatie was in handen van Leo Blokhuis.

GOUDEN EN ZILVEREN NOTEKRAKER 2018 UITGEREIKT IN PARADISO
Leo Blokhuis. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Magda Mendes – winnares Gouden Notekraker 2018

Magda Mendes, geboren en getogen in Portugal, woont sinds vijftien jaar in Nederland. Voor haar album Oliveiras schreef ze samen met Ward Veenstra liedjes die stem geven aan verhalen van het Portugese platteland. Verhalen over hoe haar vader António Oliveira dezelfde wortels lijkt te hebben als de eeuwenoude olijfbomen uit zijn geboortestreek. Over hoe de bewoners en de bomen van deze streek zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda’s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond heeft verlaten. De zelfgeschreven liedjes beschrijven een streek die recentelijk vaak het nieuws haalde doordat het geteisterd werd door diverse bosbranden. Een vergeten gebied waarvan de geschiedenis in rook dreigt op te gaan.

Nina June – winnares Zilveren Notekraker 2018

Haar solo-wandeling van 700 mijl door Frankrijk en Spanje leverde Nina June de inspiratie op voor haar liedjes. Tijdens haar reis luisterde ze veel naar de filmmuziek van Thomas Newman (American Beauty) en Michael Nyman (The Piano). In maart van dit jaar kwam haar album ‘Bon Voyage’ uit, dat zij grotendeels produceerde met Lieuwe Roonder. Thema van het album is de verborgen eenzaamheid van haar generatie. Als afsluiting van haar voorjaarstour gaf zij een showcase tijdens Indie Week in New York.

Michel van Schie – winnaar humble heroes award

Sessiemuzikant Michel van Schie speelde met talloze artiesten, waaronder Anouk, Candy Dulfer en Trijntje Oosterhuis. Hij is één van de vele sessiemuzikanten die een belangrijke stempel op de Nederlandse muziek hebben gedrukt maar die eigenlijk nooit in de spotlights staan. Dutch Performers House haalt deze sessiemuzikanten uit de schaduw van de sterren in de YouTube-serie ‘humble heroes’ tijdens een eenmalige studiosessie die volledig naar eigen inzicht is ingevuld. Vandaag werd de eerste editie gelanceerd met Lodewijk van Gorp, vocalist en saxofonist.

Marco Borsato over de humble heroes award

“Sessiemuzikanten hebben een sleutelfunctie bij het tot stand komen van grote hits, maar blijven helaas vaak in de schaduw. Michel van Schie is een icoon onder bassisten, maar voor het grote publiek is hij tot dusver onbekend gebleven. Terwijl hij op meer dan vijfhonderd albums meewerkte, van Anouk tot Alain Clark, van Ilse DeLange tot Trijntje Oosterhuis.”

GOUDEN EN ZILVEREN NOTEKRAKER 2018 UITGEREIKT IN PARADISO
Marco Borsato. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Sena 25 jaar

Naburige rechtenorganisatie Sena vierde tijdens de Gouden Notekraker-uitreiking eveneens haar 25-jarig jubileum. Speciaal voor het jubileum werd een fantastische band van (sessie) muzikanten samengesteld met daarin Martijn van Agt, Hans Eijkenaar, Leendert Haaksma, Ronald Kool en Michel van Schie. Sandeman en Mennomail maakten voor de avond een speciale geluid- en beeldmix van Nederlandse hits uit de afgelopen 25 jaar.

Over de Gouden en Zilveren Notekrakers

De Gouden Notekraker is een initiatief van de Ntb, de oudste vakbond voor musici, acteurs en dansers, georganiseerd door Sena. Met deze vakprijs eren musici elkaar voor de meest opvallende artistieke prestaties en smaakmaker van het afgelopen seizoen. De Zilveren Notekraker is een aanmoedigingsprijs die toegekend wordt aan een aanstormend talent. Een overzicht van de winnaars van 1974 tot en met 2017 is te vinden op www.goudennotekraker.nl

Over Sena

Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten. Zij krijgen van Sena een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Elke dag zet Sena zich in voor haar rechthebbenden. Dat zijn er nu ruim 30.000. Muzikanten en producenten krijgen hun vergoeding dankzij muzieklicenties. Bedrijven en organisaties sluiten die licenties af bij Sena. Als organisatie zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Uitreiking Gouden en Zilveren Notekrakers op 17 september in Paradiso

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting