Musea in Amsterdam – Laatste nieuws – 2019

Musea in Amsterdam – Laatste nieuws – 2019
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Musea in Amsterdam – Laatste nieuws – 2019

Bent u net zo’n museumliefhebber als de redactie van Vrije Tijd Amsterdam? Volg dan ons blog met ontwikkelingen en nieuws over musea in Amsterdam in 2019.


Fashion Statements in het Amsterdam Museum

Tot en met 8 september 2019 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling Fashion Statements te zien. Zes hedendaagse ontwerpers tonen hun creaties naast én tegenover de historische collectie met mode uit de achttiende en negentiende eeuw.

Pop-up museum: Verdronken Land

Op 25 en 26 mei wordt het Compagnietheater door collectief LUDWIG omgedoopt tot het pop-up museum Verdronken Land. Eén weekend lang staat alles in het teken van klimaatverandering en het stijgen van de zeespiegel. Wat voor gevolgen heeft dit voor ons en de wereld om ons heen? Multimedia-installaties, video, kunstwerken, fotografie en interactieve soundscapes laten je zien, horen, voelen en proeven wat de kracht, dreiging en schoonheid van water is.


Opening nieuwe hoofdgalerij bij het Scheepvaartmuseum

Op 10 mei opent Het Scheepvaartmuseum de nieuwe Hoofdgalerij met de presentatie Republiek aan Zee. De tentoonstelling Republiek aan Zee laat zien hoe Nederland als maritieme natie is gevormd. Aan de hand van ruim 50 topstukken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17e en 18e eeuw. De Hoofdgalerij is het nieuwe startpunt van het museumbezoek en toont hoe sterk de maritieme wereld en de Nederlandse samenleving al eeuwenlang verbonden zijn. De presentatie sluit aan bij het nieuwe museum-motto ‘Water verbindt werelden’.

Navigatiesystemen en Google Maps zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook brengt de overdadige hoeveelheid informatie op Instagram, Pinterest en Google binnen een paar clicks de wereld binnen handbereik. Hoe kon iemand in de 17e eeuw de wereld buiten zijn directe omgeving, en vooral buiten Europa, tot zich nemen? Hoe stelden de reizigers zich de wereld voor en hoe haalden zij deze wereld in huis? Het Scheepvaartmuseum opent op 10 mei de presentatie Cartografie & Curiosa. Deze laat zien hoe Nederlandse zeevaarders vanaf de 17e eeuw hun weg vonden en op welke wijze deze reizen het Europese wereldbeeld bepaalden.

Beide presentaties openen op vrijdag 10 mei voor het publiek.


Mindere resultaten voor het Stedelijk Museum

De reeks incidenten van de afgelopen twee jaar hebben het resultaat van het Stedelijk Museum Amsterdam gedrukt. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2018. Door afnemende sponsoropbrengsten heeft het Stedelijk Museum Amsterdam het boekjaar 2018 afgesloten met een klein negatief exploitatieresultaat: 4.011 euro. Een deel van de relaties van het museum is terughoudend geworden door de gebeurtenissen in de afgelopen twee jaar, staat in het donderdag gepubliceerde jaarverslag. Dat schrijft het NRC.


Introductie over ms Oranje schip bij Scheepvaartmuseum

Heb jij altijd al iets meer willen weten over het passagiersschip ms Oranje? Iedere zaterdag en zondag tot en met 14 april geeft een gids een kleinschalige en persoonlijke introductie over het passagiersschip ms Oranje. Anno 2019 spreekt dit schip bij velen nog steeds tot de verbeelding. De introductie start om 14.00 uur en duurt ca. 20 minuten.


Feestelijke afscheid dag Gaudí en de Amsterdamse School

Onder het genot van een hapje, drankje en Spaanse muziek zwaait het Amsterdamse school museum op zondag 31 maart de tentoonstelling Gaudí en de Amsterdamse School op feestelijke wijze uit. De tentoonstelling was al vanaf oktober 2018 in het museum te zien.


Maritieme schilderijen collectie Scheepvaartmuseum nog even te zien

Het Scheepvaartmuseum ‘waarschuwt’ schilderijliefhebbers inzake de tentoonstelling ‘De Schilderijen’ die momenteel bij het museum te zien is. De tentoonstelling met een aantal van de mooiste maritieme schilderijen uit de collectie van het museum is nog tot en met 24 februari te zien.

Speciale schilderijen die bewonderd kunnen worden

Om de speciale collectie te bewonderen worden geïnteresseerde bezoekers middels een rondleiding door een museumgids meegenomen langs de schilderijen. De collectie die in het Scheepvaartmuseum hangt toont onder andere een groot en breed schilderij van de Slag bij Gibraltar van kunstenaar Van Wieringen tot het schilderij van Mesdag met schepen op het strand.


1001 vrouwen in de 20ste eeuw nog eventjes te zien!

Vrouwen, vrouwen, en nog 999 x vrouwen in de 20ste eeuw. Nog tot en met 10 maart 2019 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste’ eeuw te zien. De tentoonstelling is een ‘vertaling’ van het gelijknamige boek van historica Els Kloek, die ook gastconservator is van de tentoonstelling. Net als Els Kloek is Irma Boom in haar rol als vormgever dicht betrokken bij zowel het boek als tentoonstelling. 1001 vrouwen uit de 20ste eeuw is het vervolg op 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013), dat in 2016 door lezers van Historisch Nieuwsblad werd uitverkozen als “Beste Geschiedenisboek Aller Tijden’.

Het Amsterdam Museum presenteert bijna 200 bekende en minder bekende vrouwen die, ieder op hun eigen manier, een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is oorspronkelijk een goudmijn van verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen.


World Press Photo 2019 vanaf april te zien in de Nieuwe Kerk

Fotografie liefhebbers kunnen alvast 13 april 2019 met een felgekleurde markeerstift omcirkelen. Vanaf die datum start in de Nieuwe Kerk Amsterdam de wereldpremière van de lange wereldtour van de expositie van de internationale persfotowedstrijd. Je ziet ruim 160 indrukwekkende persfoto’s van 42 fotografen uit 22 landen. Ook worden de winnende producties in de Digital Storytelling Contest tentoongesteld.

-> Word Press 2019 in de Agenda van VTA <-


Iedere zaterdag een LHBTQ rondleiding 

In het historische Amsterdam Museum kun je iedere laatste zaterdag van de maand meelopen met een LHBTQ+ rondleiding. De rondleiding wordt gehouden voorafgaand aan de Queer History Talks. De ‘wandeltochten’ vinden al sinds 2016 plaats, maar zijn dit jaar een vast onderdeel geworden van de vaste programmering. De rondleiding wordt gegeven door verschillende gastrondleiders afkomstig uit diverse LHBTQ+ bewegingen.


Solo-expositie Connecting Time 

Wie de komende maanden het Moco Museum binnenstapt, waant zich voor even in een verdraaide werkelijkheid. De New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham verbindt in elf getransformeerde ruimtes het verleden, heden en de toekomst, wat zorgt voor een absurde beleving voor de bezoeker. In de solo-expositie ‘Connecting Time’ komen verschillende disciplines samen: architectuur, design, mode, beeldhouwkunst, film en fine art. Arshams fascinatie voor popcultuur, sport en de invloed van archeologie komen tot uiting in diverse objecten en symbolen die versteend en geërodeerd zijn weergegeven. De expositie is tot eind september 2019 te zien. Het Moco Museum is het eerste museum in Nederland dat werk van Arsham presenteert. Verder lezen..

Heeft u zelf tips over musea in Amsterdam? Stuur dan een e-mail naar info@vrijetijdamsterdam.nl

vrijetijdamsterdam.nl

PS Er zijn meerdere opties voor je als het aankomt op leuke dingen doen in Amsterdam. Check ook eens ons artikel over vrijetijdparels, parken, bootjes, stranden, terrassen of winkelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here