Ben je op zoek naar een museum in Amsterdam?
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Ben je op zoek naar een museum in Amsterdam?

Ben je op zoek naar musea in Amsterdam? Via dit blog tref je een overzicht van de musea die je in Amsterdam kunt bezoeken.

De Appel

De Appel arts centre is opgericht in 1975. Je kunt De Appel zien als een centrum voor hedendaagse kunst in Amsterdam. Er vinden activiteiten, performances en andere
tentoonstellingen plaats. Op het momemnt van schrijven is de Appel ondergebracht bij Broedplaats Lely in Amsterdam Nieuw-West.

Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum is een archeologiemuseum in Nederland, gevestigd in het pand Oude Turfmarkt 127 te Amsterdam. Het museum is een onderdeel van de Universiteit van Amsterdam, en behoort met zijn omvangrijke en gevarieerde verzameling tot de voornaamste oudheidkundige musea in Nederland.

Adres: Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam

Arti et Amicitiae

De Maatschappij Arti et Amicitiae, meestal kortweg Arti genoemd, is een Amsterdamse vereniging van beeldende kunstenaars en kunstliefhebbers, gevestigd aan het Rokin 112, hoek Spui.

Het Cromhouthuis

Het Cromhouthuis wordt gezien als het huis van verzamelaars. In hetzelfde gebouw is ook het Bijbels Museum gelegen. Het Cromhouthuis is alle dagen open van 10.00 tot 17.00 uur. Het Cromhouthuis is per 1 juni 2020 gesloten. 

Adres: Herengracht 368, 1016 CH Amsterdam

Fotografiemuseum

Foam Fotografiemuseum is prachtig om te bezoeken. Het pand van Foam bevindt zich aan de Keizersgracht in Amsterdam. In het foto museum tref je onder andere historische foto’s, kunstfoto’s, nieuwsfoto’s en modefoto’s.

Adres: Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam

Ben je op zoek naar een museum in Amsterdam?
FOAM van de buitenzijde. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam is een museum dat is gelegen aan de Amstel 51. Bij de Hermitage Amsterdam zijn diverse kunsttentoonstellingen te zien. Er is altijd een tentoonstelling uit de collectie van het Hermitage Museum in Sint Petersburg, met ruim drie miljoen objecten een van ’s werelds grootste musea.

Onlangs vond tv-programma ‘Tussen Kunst en Kitch’ plaats in dit Amsterdamse museum.

Adres: Amstel 51, 1018 EJ Amsterdam

Het museum het Grachtenhuis

In een prachtig mooi monumentaal pand aan de Herengracht in hartje Amsterdam, tref je museum het Grachtenhuis. In het historische pand kun je alles leren over het ontstaan van de grachten en de stad. Je kunt tijdens een tour bezichtigen hoe de grachten er in 1600
uit hebben gezien. Je kunt ook horen hoe de burgemeester destijds samen met andere vertegenwoordigers van Amsterdam plannen maakte om de hoofdstad uit te breiden. Maar, er zijn nog veel meer leuke dingen te beleven.

Herengracht 386, 1016 CJ Amsterdam

Museum Het Schip

Museum Het Schip is een museum in Amsterdam-West, gevestigd in het huizenblok met dezelfde naam. Het museum is gewijd aan de Amsterdamse School. Het Amsterdamse pand wordt gezien als een vooraanstaand voorbeeld van deze bouwstijl.

Adres: Oostzaanstraat 45, 1013 WG Amsterdam

Museum ’t Kromhout

Museum ’t Kromhout in Amsterdam kun je betitelen als een maritieme locatie. Vereniging Museum ’t Kromhout wil op deze historische grond het cultureel-, technisch-, en industrieel erfgoed van Nederlandse scheepsstoommachines en verbrandingsmotoren en in het bijzonder die van de Kromhoutmotorenfabriek in Amsterdam, uitdragen. Je kunt er ook terecht voor recepties en bedrijfspresentaties.

Adres: Hoogte Kadijk 147, 1018 BJ Amsterdam

Multatuli Museum

Een bezoekje aan het Multatuli Museum is alles behalve saai. In het knusse Multatuli Huis tref je onder andere een expositie met een aantal persoonlijke eigendommen van schrijver Multatuli.

In het Multatuli Huis, het geboortehuis van schrijver Multatuli, vindt u zijn belangrijkste meubels, gebruiksvoorwerpen en zijn boeken. Het is alsof de schrijver elk moment kan binnenlopen om de pen weer op te nemen. Regelmatig wordt er een nieuwe tentoonstelling ingericht.

Adres: Korsjespoortsteeg 20, 1015 AR Amsterdam

Nationaal Holocaust Museum

Het Nationaal Holocaust Museum is een historisch museum in Amsterdam. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het in het museum over de Holocaust.

Adres: Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam

NEMO Science Museum

Als je op zoek naar een museum dat zich richt op wetenschap en technologie dan kun je gerust een bezoekje brengen aan NEMO Science Museum.

Adres: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam

Koninklijk Paleis Amsterdam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is een paleis op de Dam in de binnenstad van Amsterdam. Het paleis is in gebruik door het Koninklijk Huis als ontvangstpaleis en wordt gebruikt voor tentoonstellingen. Wikipedia

Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 147, 1012 RJ Amsterdam

Pianola

Museum Pianola moet je eens bezocht hebben. Meer dan honderd jaar oud is de pianola, maar de muziek ervan klinkt nog steeds in het Pianola Museum, dankzij de vernuftige techniek waarmee ze werken. Pianola organiseert onder andere museumconcerten en andere events.

Adres: Westerstraat 106, 1015 MN Amsterdam

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is één van de zestien rijksmusea die we in ons land hebben. De collectie biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals.

Rijksmuseum adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam

Ben je op zoek naar een museum in Amsterdam?
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Scheepvaartmuseum

Ben je weleens in Het Scheepvaartmuseum geweest? De collectie van dit museum is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld met circa 400.000 objecten, waaronder schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en wereldkaarten. Op dit moment ligt de focus van het museum zich voor een groot deel op de klimaatontwikkelingen. Er zijn enkele mooie tentoonstellingen te bezoeken. Onlangs waren we te gast in het Scheepvaartmuseum. Dit was tijdens de intocht van Sinterklaas.

Het Scheepvaartmuseum, adres: Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam

Ben je op zoek naar een museum in Amsterdam?
Het dak van het Scheepvaartmuseum.
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam is gelegen aan het Museumplein. Het is een museum dat zich richt op hedendaagse en moderne kunst en vormgeving. Het museum is opgericht in het jaartal 1874.

Adres: Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam

Tassenmuseum Hendrinkje / Amsterdam

Het Tassenmuseum Hendrinkje dat anno 2019 ook wel luistert naar de naam Tassenmuseum Amsterdam, trekt maar liefst 70.000 bezoekers per jaar. Het begon allemaal met één enkele handtas. Die ene vondst maakte van Hendrikje en Heinz Ivo fervente verzamelaars en daarna kenners van handtassen. In de loop der jaren brachten zij een privécollectie bij elkaar die zo bijzonder was, dat ze hem wilden delen met anderen.

Adres: Herengracht 573, 1017 CD Amsterdam

Theo Thijssen

Het Theo Thijssen Museum is gewijd aan de Amsterdamse onderwijzer, auteur, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Theo Thijssen. Thijssen werd geboren in 1879 en overleed in 1943. Theo Thijssen is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen. Het Theo Thijssen Museum is gelegen aan de Leliedwarsstraat 16.

Adres: Eerste Leliedwarsstraat 16, 1015 TA Amsterdam

Tropenmuseum Amsterdam

Het Tropenmuseum, gesticht in 1864 als Koloniaal Museum, is een Nederlands volkenkundig museum aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. Het heeft een grote verzameling etnografische artefacten uit tropische en subtropische gebieden vooral uit de voormalige Nederlandse overzeese gebiedsdelen. Wikipedia

Adres: Linnaeusstraat 2, 1092 CK Amsterdam

Van Eesteren Museum

Het Van Eesteren Museum bestaat uit de Museumwoning en het Buitenmuseum. Het museum van donderdag tot en met zondag geopend.

Verzetsmuseum Amsterdam

In 1984 is het Verzetsmuseum Amsterdam opgestart. Het Verzetsmuseum is gevestigd in het gebouw Plancius aan de Plantage Kerklaan 61. De hoofdingang van het Verzetsmuseum is precies tegenover Artis.

Adres: Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum is opgericht voor de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Het Amsterdamse museum is gelegen aan de Paulus Potterstraat en het Museumplein in Amsterdam-Zuid.

Van Gogh Museum, adres: Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

Vondelkerk

De Vondelkerk is een kerkgebouw in de Vondelstraat in Amsterdam-West. De bijzonder ogende kerk lig gelegen op de grens met het Vondelpark.

Adres: Vondelstraat 120, 1054 GS Amsterdam

Willet-Holthuysen

Aan de Herengracht 605 is het Willet-Holthuysen museum gelegen. Het Amsterdamse grachtenpand is ingericht met volledige stijlkamers. Een rondje in het pand moet een beeld scheten van het leven in een chic pand aan de Amsterdamse grachtengordel in de 18e en 19e eeuw.

Adres: Herengracht 605, 1017 CE Amsterdam

Zie ook ons artikel: Kerstsferen in het Willet-Holthuysen Museum aan de Herengracht

 

Mis je een museum in dit overzicht? We horen dit graag. Stuur dan een e-mail naar rik@vrijetijdamsterdam.nl

Dit blog is geschreven door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Er zijn meerdere opties voor je als het aankomt op leuke dingen doen in Amsterdam. Check ook eens ons artikel over vrijetijdparels, parken, bootjes, stranden, terrassen of winkelen.