Amsterdams Kleinkunst Festival viert 30-jarig jubileum

Dit jaar staat in de stad de 30e editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival op het programma. Van 3 t/m 16 april 2017 zal een twee weken durend kleinkunstfestival rondom het Leidseplein, onder de naam AKF Deluxe, de jubileumeditie extra glans gaan geven. In het DeLaMar Theater staat tijdens een jubileumavond de opening van het festijn op het programma.

Jubileumavond

Om de rijke historie van het festival te vieren pakt de organisatie dit jaar uit met een speciale openingsavond van kleinkunstliedjes en sketches, uitgevoerd door een selectie artiesten die het festival rijk is. Oud-winnaars van de AFK Sonneveldprijs zullen tijdens de bijzondere avond terugblikken op de afgelopen 30 jaar en diverse artiesten zullen een eerbetoon brengen aan de in 2013 overleden Nederlands zanger, cabaretier en liedjesschrijver Maarten van Roozendaal.

AFK Sonneveldprijs

Vrijdag 7 en zaterdag 8 april staan in het Theater Bellevue de halve finales van de AFK Sonneveldprijs op het programma en maandag 10 april herbergt De Kleine Komedie de grote finale. Tijdens het concours om deze prijs krijgen nieuwe kleinkunsttalenten de kans zichzelf te ontwikkelen binnen het vak en schuren en schaven zij in samenwerking met professionele coaches gedurende drie maanden voorafgaand aan de finaleronden intensief aan hun zelfgeschreven voorstelling.

Annie M.G. Schmidtprijs

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, is een onderscheiding voor het mooiste theaterlied van het afgelopen theaterseizoen. Deze prijs werd in 1992 ingesteld om de tekstschrijver, componist en vertolker(s) van het beste lied te bekronen dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands Theater. Buma Cultuur, stelt als prijs 3.500 euro en het bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rozen, beschikbaar. Tijdens de uitreiking op zondag 9 april worden zes genomineerde liedjes ten gehore gebracht waarna de voorzitter van de vakjury bekend maakt welk lied wordt bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs.

Kleinkunst wandelingen

Kleinkunstkenner en wandelgids Daan Bartels laat tijdens een speciale kleinkunstwandeling onder meer de woon- en werkplekken van Wim Sonneveld en Annie M.G. Schmidt zien en vertelt over Ramses Shaffy en Liesbeth List.

Overige activiteiten

Tijdens de jubileumeditie worden er nog veel meer activiteiten georganiseerd. Het volledige programma vind je op de website van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons ook op Snapchat: vrijetijdams