Het verhaal achter het Amsterdam Roots Festival

Het verhaal achter het Amsterdam Roots Festival

Van 2 tot en met 10 juli staat in de stad het Amsterdam Roots Festival op het programma. Vrije Tijd Amsterdam sprak met algemeen & artistiek directeur Danka van Dodewaard, op zoek naar het verhaal achter één van de meest bijzondere festivals die onze hoofdstad rijk is.

Wat is de achterliggende gedachte van het Amsterdam Roots Festival?

Amsterdam Roots Festival is een multidisciplinair festival met ‘roots’ en identiteit als leidend thema. We brengen een zo breed mogelijk publiek in contact met het werk van artiesten die zich baseren op hun culturele achtergrond. Uitgangspunt is om kunst te tonen die geïnspireerd is op culturele tradities uit de hele wereld.

Rijke bron van kunst en cultuur

‘Roots’ zijn een rijke bron van kunst en cultuur en vormen een belangrijke inspiratiebron van cultuurvernieuwing. Amsterdam Roots wil op dit vlak zowel traditie als moderne ontwikkelingen laten zien. Al bijna vier decennia is ARF één van die bijzondere momenten waarop mensen van allerlei achtergronden gemeenschappelijk een festival beleven.

ARF wil mensen met elkaar verbinden en openheid en interesse stimuleren. Iets dat elk jaar harder nodig is in een tijd waarin de maatschappij lijkt te verharden en polariserende krachten toenemen.

Is het programma al bekend? Wat kunnen we verwachten?

Van 2 tot en met 10 juli 2019 zal ARF een podium bieden  aan onder meer muziek, theater, film en circus op meerdere locaties in Amsterdam, met de vrij toegankelijke festivaldag in het Oosterpark. Het programma is zo uitgebreid dat ik een paar onderdelen zal uitlichten.

FILM:

Amsterdam Roots Festival geeft een podium aan jonge vrouwelijke filmmakers. In samenwerking met Rialto worden op woensdag 3 juli twee films vertoond die op een humoristische wijze vertellen over jonge vrouwen die hun plek in de maatschappij zoeken, namelijk de Argentijnse film El futuro perfecto van Nele Wohlatz en de Burkinese Ouaga Girls van Theresa Traore Dahlberg.

CONCERTEN IN BIMHUIS:

Dit jaar presenteert Amsterdam Roots Festival drie dagen concerten in het Bimhuis. Op donderdag 4 juli speelt de Braziliaanse Luedji Luna (NL première) op dit podium. Met haar songs en haar poëtische teksten vraagt zij aandacht voor de Afrikaanse oorsprong van de Braziliaanse muziek. Tijdens het Indiase jazz programma met dubbelconcert van Sarathy Korwar & Upaj Collective  (UK/INDIA) en The Nordanians (NL) op 5 juli wordt de verbinding gezocht tussen westerse en Indiase improvisatie.

De rebelse Canadese operazanger Jeremy Dutcher  (NL première) zal het festival afsluiten op woensdag 10 juli. Deze klassiek geschoolde Canadese tenor componeert zijn eigen muziek die hij baseert op de liederen van de Wolastoqiyik, de oorspronkelijke bewoners van de Canadese Oostkust.

THEATER IN DE GRACHTEN

Na drie succesvolle edities is de Sites Of Memory boottocht dit jaar terug met een nieuwe focus. Varend langs diverse locaties in de historische binnenstad brengen muzikanten, beeldend kunstenaars, dansers en spoken word artiesten verborgen verhalen in Amsterdam weer tot leven. De voorstelling is gewijd aan het thema Emerging Memory: welke verhalen uit de geschiedenis leggen wij vast en vanuit wiens perspectief? Wat willen we liever vergeten?

ROOTS OPEN AIR

Het muziekprogramma is uitzonderlijk gemengd, concerten die een breed publiek aanspreken op de World Stage en meer uitdagende muziek op de Moon en Super Nova stages tot luisterconcerten in de intieme setting van de Kapel van Hotel Arena. In totaal zo’n 17 concerten dus teveel om allemaal te benoemen, maar om je een idee te geven…

Topmuzikanten uit Ghana 

Santrofi, een nieuwe groep topmuzikanten uit Ghana, die funky highlife spelen met groovy baslijnen, percussie en blazers. Of  A Mili uit de Surinaams urban scene. Zij weet de Nederlandse taal weer aantrekkelijk en sexy te maken met haar aanstekelijke liedjes.

De muzikanten van Malphino nemen je mee naar het denkbeeldige, tropische eiland “Republica Federal de Malphino”. Midden op het eiland staat een vulkaan en het is cumbia cumbia cumbia wat de klok slaat.

Het Amsterdam Andalusisch Orkest brengt in de prachtige kapel van Hotel Arena met de Nederlands-Marokkaanse zangeres Karima el Fillali een ode aan de legendarische Egyptische zangeres Oum Kalthoum (1904-1975),  ook wel ‘Ster van de Oriënt’ genoemd.

CIRCUS ROOTS OPEN AIR

Circus is net als muziek voor iedereen toegankelijk en raakt publiek van alle achtergronden en leeftijden. Verwacht geen paarden of clowns bij het circus bij Amsterdam Roots Festival maar spannende voorstellingen waarin verhalen worden verteld aan de hand van virtuose circustechnieken. Race Horse Company uit Finland brengt met Motosikai (NL première) een energieke, onvoorspelbare en krankzinnige show van 45 minuten.

De Braziliaanse Uili Bispo wist zich in korte tijd op te werken van straatartiest tot gerenommeerd circusartiest, rondreizend langs de grote circusfestivals in Europa. Circus Zonder Handen is een sociaal circus uit Brussel. Zij zetten zich voor 200% in voor circus voor iedereen ongeacht achtergrond, religie, gender of financiële mogelijkheden.

KIDS ROOTS OPEN AIR

We vinden het heel belangrijk om kinderen op jonge leeftijd in aanraking te brengen met kunst en cultuur: om hun interesse te wekken en zelf te laten deelnemen. Daarom brengen we een uitgebreid, speels en laagdrempelig kinderprogramma. Het programma bestaat uit muziekvoorstellingen, circus-, theater-, dans- en knutselworkshops en een podium voor de allerjongste talenten. Met o.a. Fawaka Ondernemersschool, Djembé Dramé en Acrocordion.

URBAN DANCE  ROOTS OPEN AIR

Na het grote succes van 2018 is het Urban Eclipse podium terug. Dit podium wordt geprogrammeerd door het jonge vrouwelijke danserscollectief Native Moons met een sterke visie op de huidige urban scene in Nederland. De Afro-Amerikaanse urban culture is vaak dominant, maar het is een wereldwijd fenomeen dat in alle grote steden plaatsvindt, van dancehall in Jamaica tot kuduro in Angola. Het podium zal de hele dag gevuld zijn met een afwisselende mix van performances, battles, DJs en MCs.

Wat is Roots Open Air eigenlijk?

Roots Open Air vindt plaats op zondag 7 juli en is de gratis toegankelijk openlucht festivaldag van Amsterdam Roots Festival met 4 muziekpodia met 17 concerten, 1 circusstage waar 4 verschillende circusacts te zien zijn, 1 urban dance podium met de hele dag performances en battles, een kinderplein en een tent voor interviews, panelgesprekken en korte performances.

Op de bazaar kunnen de hele dag hapjes en maaltijden uit alle delen van de wereld gegeten worden. Het verrassende programma en de open sfeer trekt een heel divers publiek.

Nog op zoek naar vrijwilligers?

We werken elk jaar met een grote groep vrijwilligers. Velen zijn al jaren van de partij tijdens het festival. Van hosts die het publiek verwelkomen bij de ingangen van het park tot artiestenbegeleiders en runners. En we zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Op onze website kunnen mensen zich aanmelden.

Drie redenen waarom mensen naar het Amsterdam Roots Festival moeten komen?

Bij ons ontdek je bijzondere muziek, films of theater uit alle delen van de wereld. Daarnaast is het een festival waar iedereen welkom is en dat merk je in de sfeer van het festival. Geen ons kent ons sfeertje. Bij Amsterdam Roots Festival staat iedereen open voor elkaar. Je gaat als een nieuw mens naar huis. Je hebt niet alleen mooie dingen gezien of met leuke mensen gesproken, je weet ook weer hoe bijzonder het is dat we met zoveel verschillende culturen samenleven in Nederland.

Drie redenen waarom mensen naar Roots Open Air moeten komen?

Ik kan hiervoor eigenlijk hetzelfde antwoord geven als in de vorige vraag, behalve dat er in het Oosterpark ook heerlijk gegeten kan worden. En dat het de hele dag gratis toegankelijk is en je je kinderen ook kan meenemen.

Het meest memorabele moment dat er ooit heeft plaats gevonden tijdens het Amsterdam Roots Festival?

Oh jee…. Er zijn zoveel memorabele momenten geweest. Wat ik persoonlijk heel bijzonder vond….  Toen een paar jaar geleden tijdens een plotselinge regenbui iedereen probeerde te schuilen in de grote tent, één van de muziekpodia en de muzikanten die net klaar waren met spelen, terugkwamen uit de kleedkamers.

Deze muzikanten uit Haïti gingen met hun instrumenten tussen het publiek staan en begonnen te spelen. Iedereen begon wild te dansen en te zingen en toen de regenbui voorbij was, begon iedereen te roepen voor meer regen….

Kun je iets meer vertellen over de Roots Bazaar?

Dit is één van de eerste foodmarkten in Amsterdam met eten uit alle delen van de wereld. Tegenwoordig is eten super populair en zijn er overal foodmarkten. Bij onze Bazaar kun je echter nog steeds dingen proeven die je nog nooit gegeten hebt.

Kun je iets meer vertellen over de Roots projecten?

Rootszoekers, is een project dat Amsterdam Roots samen met het CBG (Centrum voor Familiegeschiedenis) ontwikkelde. Naast het bieden van een podium, zet Amsterdam Roots zich actief in voor ontwikkeling en begeleiding van beginnende artiesten.

Op zoek naar persoonlijke roots 

Voor dit project gingen drie jonge multidisciplinaire theatermakers op zoek naar hun persoonlijke roots en doken in de CBG archieven. Op basis van hun bevindingen hebben ze ieder een korte eigenzinnige voorstelling gemaakt die ze voor het eerst zullen opvoeren tijdens het openingsprogramma op 2 juli in Pakhuis de Zwijger.

Kunnen mensen al kaartjes kopen?

Zeker! Voor de concerten in het Bimhuis en Doka, de films in Rialto en de theatertour Sites of Memory loopt de kaartverkoop al volop. Ook voor de foodtour in de Indische buurt zijn nog enkele kaarten te koop. Het openingsprogramma in Pakhuis de Zwijger en Roots Open Air zijn gratis toegankelijk.

Hebben jullie nog iets leuks toe te voegen?

Kom naar Amsterdam Roots Festival en laat je verrassen😀

VTA bedankt Danka voor haar tijd en antwoorden. We wensen iedereen veel plezier toe tijdens het Amsterdam Roots Festival.

En, er zijn nog meer festivals in Amsterdam. Wij zijn benieuwd wat jouw favoriete festival is! Laat het ons weten en geef je reactie hieronder.

Interview door:

Het verhaal achter het Amsterdam Roots Festival
Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Check ook onze tips voor Vaderdag in Amsterdam

1 REACTIE