Wat is er te doen tijdens 4 en 5 mei in Amsterdam?
Op de Dam vindt op 4 mei weer dodenherdenking plaats. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Wat is er te doen tijdens 4 en 5 mei in Amsterdam?

Wil jij weten welke leuke dingen er te doen zijn tijdens 4 en 5 mei in Amsterdam? De redactie van Vrije Tijd Amsterdam zat niet stil en stelde een mooie lijst voor je op!

Het weer op 4 en 5 mei in Amsterdam

Zaterdag wordt een koude dag van 9 a 10 graden. Door de wind is het gevoelsmatig een graad of 4 a 5. Zaterdag is er kans op droge en natte weersomstandigheden. Wellicht krijgen we zelfs te maken met hagel, onweer én natte sneeuw. Later op de dag neemt de waterkans af, echter zijn er tijdens de avond nog enkele buien mogelijk. Het zal er dus om spannen of het om 20:00 uur tijdens dodenherdenking droog is.

Dodenherdenking 4 mei in Amsterdam 

30 Open Joodse Huizen

Twee dagen lang, op 4 en 5 mei, kun je in Amsterdam terecht in 30 Open Joodse Huizen, huizen van verzet, welteverstaan. Daar worden verhalen verteld over het Joodse leven en wat er allemaal gebeurde tijdens het verzet in de tweede wereldoorlog. Locaties zoals Splendor, Nationaal Holocaust Museum, Olympisch Stadion en Cafe ’t Mandje openen de deuren en zijn gratis te bezoeken.

Burgemeester Femke Halsema en Job Cohen

Traditiegetrouw wordt er een stille tocht georganiseerd naar de Nationale Herdenking op de Dam. De Burgemeester loopt ook mee tijdens deze tocht. Er wordt gelopen vanaf het Stadhhuisplein 1 aan de Amstel. Verzamelen is om 18:00 uur en om 18:10 uur is er een toespraak van Job Cohen, de voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Burgemeester Femke Halsema en Marthijn Licher doen ook een zegje.

Herdenkingsconcert met Ensemble Shapeshift

Met zijn gloednieuwe werk Lacrimosa or 13 Magic Songs duikt Shalygin diep in het sacrale hart van de dodenmis.

Als ik nog eens word geboren

Flint speelt een van zijn meest ontroerende en meeslepende voorstellingen ooit: Als Ik Nog Eens Word Geboren. Passend in deze tijd van het jaar wordt door Felix Strategier, David Vos, Joeri de Graaf en Djoeke Klijzing repertoire uit en rond de Tweede Wereldoorlog op zo’n manier gebracht dat de grenzen tussen goed en kwaad op de tocht komen te staan, het menselijke wordt benadrukt, humor niet wordt geschuwd alsmede intense emoties aangeroerd.

Theater na de Dam

In Amsterdam vinden op 4 mei een enorme berg aan theatervoorstellingen plaats. In ons overzicht hebben we er een aantal vermeld. Maar, wilt u weten welke voorstellingen er echt allemaal te zien zijn? Neem dan een kijkje op de site van Theater Na de Dam.

Thema rondleiding Hongerwinter bij de Hortus

De laatste winter van de Tweede Wereldoorlog staat bekend als de Hongerwinter. In die periode moest men noodgedwongen over op ‘noodvoeding’, zoals het bekende verhaal van de tulpenbollen die gegeten werden. Maar er werden veel meer plantensoorten verzameld. Dankzij traditionele planten- en kruidenkennis kon men ook voedingstoffen halen uit wilde planten en onkruid, zoals de brandnetel, berk of paardenbloem. Ontdek meer tijdens deze rondleiding.

De Hallen Amsterdam Herdenkt

De Hallen Amsterdam nodigt iedereen uit tot het bijwonen van de herdenking op 4 mei in Amsterdam Oud-West in De Hannie Dankbaarpassage. Tijdens de herdenking zullen o.a. Katrien van Beurden (actrice en oprichter van Theatre Hotel Courage) en Boris van der Ham (voorzitter 4 Mei Comité Oud-West) een toespraak houden. Daarnaast geven bassischoolleerlingen een verslag van 4 mei-activiteiten, zullen er kransen bij de herdenkingsplaquette worden gelegd en wordt er 2 minuten stilte gehouden.

Nationale Dodenherdenking op de Dam

De Nationale Herdenking in Amsterdam bestaat uit een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk gevolgd door de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam.

De Nationale Sportherdenking Olympisch Stadion

Hoop, symboliek en eerbetoon: jaarlijkse ceremonie en kranslegging om de sporters te herdenken die de oorlog niet overleefden. Voorafgaand aan die ceremonie is er een inhoudelijke sessie over de rol van sport in tijden van oorlog.

Amsterdam – CC Amstel – Oorlogsvrouwen

Karina Holla vertelt enkele oorlogsverhalen van jonge Russische vrouwen die in 1941 de oorlog ingingen om tegen Hitler te vechten. Vrouwen in onmenselijke omstandigheden.
Wat zij meemaakten aan het front was zo gruwelijk dat ze er lange tijd over moesten zwijgen. De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is.

Dodenherdenking Amsterdam – Homomonument

Mensen komen samen rond de drie roze granieten driehoeken achter de Westerkerk in de hoofdstad. Om acht uur wordt het gedurende 2 minuten heel stil op en rond het Homomonument. Dat die vele mensen – sommigen ieder jaar – er staan is een bewuste keuze. Een keuze van in vrijheid kiezen. Dat is het nationale thema van het Nationale 4 en 5 mei comité voor 2019. Het progamma begint om 19:30 met een stille tocht, vanaf 19:55 is er een welkomstwoord door ceremoniemeester op het Homomonument en vanaf 20:00 uur is het tijd voor 2 minuten stilte.

Bevrijdingsdag 5 mei in Amsterdam

Vrijheidsmaaltijden

Amsterdam viert de vrijheid, en niet zo’n klein beetje ook! In de stad worden er zo rond de 80 vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Via deze link kun je kijken waar je allemaal kunt aanschuiven.

Kinderbevrijdingsfestival

Op 5 mei vieren alle kinderen uit Amsterdam en omstreken het Kinderbevrijdingsfestival in het Vondelpark Openluchttheater. Er worden oorlogsverhalen verteld en er zijn spelletjes, lekkere hapjes, workshops, voorstellingen en concerten voor kinderen van alle leeftijden! Freestyle dansen met Voetjes van de Vloer, een optreden van Nigel Sean, Benjamin Fro en John Tarifa.

❌❌❌ HET AMSTERDAMS VERBOND 5 JAAR ❌❌❌

Met trots presenteren ze Het Amsterdams Verbond 2019. Hét Bevrijdingsfestival waarop het nachtleven van Amsterdam samenkomt, om met elkaar de vrijheid te vieren. Samen met de leukste bondgenoten, de beste dj’s & acts, maar vooral met de allerfijnste mensen uit het Amsterdamse nachtleven!

Best-of-three finale VOC tegen Quintus

Bent u een sportliefhebber? Dan hebben we op bevrijdingsdag een leuke tip voor u. Overweeg eens een bezoekje te brengen aan de dames Eredivisie handbalwedstrijd tussen VOC Amsterdam en Quintus. Het is de eerste van drie wedstrijden waarin bepaald wordt wie de beste handbalploeg van Nederland gaat worden.

Amsterdam in gesprek

Zondag 5 mei spreken we met biograaf Annet Mooij over het leven van Gisèle d’Ailly- van Waterschoot van der Gracht. Een gesprek met de biograaf van deze spraakmakende Amsterdamse levenskunstenares die tijdens de oorlog onderduikers in huis nam.

Bevrijdingsdub NDSM-werf

Op zaterdag 5 mei viert Nederland weer massaal de vrijheid op Bevrijdingsdag. Dit jaar staat de NDSM-werf tijdens Bevrijdingsdub een dag lang in het teken van vrijheid, onafhankelijkheid en respect. Het festival wordt geleid door King Shiloh Soundsystem, een collectief dat zijn oorsprong heeft in Amsterdam maar een begrip is over de hele wereld.

Rondleidingen Hidden Histories

Waarheid, feiten, herinneringen, werkelijkheid: zijn het allemaal constructies? De kunstenaars Broomberg & Chanarin, Omer Fast, Chia-Wei Hsu en Meiro Koizumi laten zien hoe film, video, maar ook diaprojectie, foto’s en geluid kunnen worden ingezet om het verleden te onderzoeken en te ‘ontmaskeren’.

Vrijland – Meditate for Freedom

Dit jaar is er weer Meditate for Freedom. Een initiatief dat vorig jaar tijdens Vrijland Festival gelanceerd is in samenwerking met Iam4Freedom – All4Freedom – Freedom4All en Moderne Hippies. Vrijland Festival gaat dit jaar niet door, maar op de NDSM-werf wordt een groepsmeditatie georganiseerd met uitzicht over het IJ.

Bevrijdingsfeest bij het Homomonument

Tuurlijk is er dit jaar ook weer een prachtig bevrijdingsfeest bij het Homomonument! We schreven er recentelijk een artikel over.

Bevrijdingsdans Festival Museumplein

Zondag 5 mei 2019 vindt alweer de derde editie van het Bevrijdingsdans Festival plaats op het Museumplein. Tijdens dit vrolijke festival wordt met dans Bevrijdingsdag gevierd, net als in de meidagen van 1945 toen de geallieerden de stad inreden en de mensen op straat stonden te dansen. De organisatie heeft dit gegeven omarmd wat in 2017 heeft geleidt tot dit uitbundige culturele dansfestival op het Museumplein.

De Spaarndammerbuurt tussen oorlog verzet en vrede

Op 5 mei organiseert Museum Het Schip onder leiding van stadsgeograaf Ton Heijdra een extra themarondleiding: De Spaarndammerbuurt tussen oorlog, verzet en vrede.
U komt langs plekken die in de oorlog geschiedenis gemaakt hebben: de plek waar een vliegtuig op een school is neergestort, waar bielzen werden gepikt om de kachel te stoken, het bevrijdingsmonument op het Zaanhof en straten vernoemd naar verzetslieden.

5 mei – CC Amstel – Nu, dat wat er was bij CC Amstel

Hoe bewaren wij onze geschiedenis? Blijven verhalen voelbaar in straten die toen al bewoond werden? In de Amsterdamse Pijp zoeken en maken jongeren verhalen van toen en nu.

Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen Amsterdam

Het Vrij Westen Amsterdam viert de vrijheid voor de 7e keer met een groot bevrijdingsfestival in het Westerpark. Tijdens de dag zijn er veel gezellige activiteiten en kun je genieten van muziekoptredens.

Liberté Liberté van ZeeZout

Op 5 mei wordt vrijehid gevierd met een lekker dancefestival. Op initiatief van ZeeZout! Het feest wordt gevierd op een bedrijventerrein in Sloterdijk.

Pakt Ajax de eerste prijs van het seizoen?

Pakt Ajax de eerste prijs van het seizoen? De ploeg van trainer Erik ten Hag gaat op 5 mei de strijd aan tegen Willem II uit Tilburg. De wedstrijd wordt gespeeld in de Kuip.

Actuele en officiële informatie

Voor alle actuele en officiële informatie inzake 4 en 5 mei in Amsterdam kunt u het beste de officiële website van de organisatie in de gaten houden.

vrijetijdamsterdam.nl

Check ook ons artikel: meivakantie in Amsterdam 

Nog tips voor leuke dingen die op 4 en 5 mei in Amsterdam plaatsvinden? Stuur dan een e-mail naar info@vrijetijdamsterdam.nl 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam