Opening BRACE FOR IMPACT, De Appel Curatorial Programme 2017-18
De Appel Curatorial Programme 2017-18. Foto: Shinji Omani

Opening BRACE FOR IMPACT, De Appel Curatorial Programme 2017-18

Kunstliefhebber zijn van harte welkom om op vrijdag 20 april van 18:00 uur tot 21:30 uur bij De Appel de opening van BRACE FOR IMPACT bij te wonen. BRACE FOR IMPACT is het eindproject van De Appel Curatorial Programme 2017-18. Aansluitend is er een afterparty bij De School. Gratis tickets voor de afterparty zijn tijdens de opening bij De Appel beschikbaar.

Na tien maanden intensief onderzoek presenteren zes curatoren hun eindproject, dat bestaat uit een tentoonstelling en diverse publieksprogramma’s die plaatsvinden van 20 april tot 20 mei op verschillende locaties in Amsterdam zoals: De Appel, Stedelijk Museum, De School en Amsterdam Airport Schiphol.

De Appel Curatorial Programme is een educatief platform waar onderzoek wordt verricht naar alternatieve vormen van tentoonstelling-maken en curatorschap. Sinds haar start in 1994 brengt het programma, dat tien maanden duurt, jaarlijks zes opkomende curatoren bijeen, elk met een andere academische achtergrond en werkervaring. Samen ontwikkelen zij een project bij De Appel.

Complexe invloed van technologie op ons dagelijks leven

BRACE FOR IMPACT is een project waarin de vaak complexe invloed van technologie op ons dagelijks leven wordt verkent. Toen het digitale tijdperk zijn intrede deed klonken techno-positieve beloftes over naadloze transacties, onbelemmerde wereldwijde verbindingen en de kans om binnen de kortste tijd hier en dan elders te zijn. We zijn omringd door technologieën die ons zowel helpen als onder druk zetten – van ‘slimme’ wekkers die onze slaappatronen optimaliseren tot logistieke infrastructuren die het mogelijk maken mensen, goederen, kapitaal, afbeeldingen en ideeën razendsnel te verplaatsen. De mate waarin mensen deel uitmaken en afhankelijk zijn van een technologische ecologie wordt pas echt zichtbaar wanneer het systeem crasht.

Naarmate oudere generaties plaatsmaken voor generaties die opgegroeid zijn in de digitale wereld begint het utopische enthousiasme voor technologie langzaam weg te ebben. Steeds vaker overheerst een bezorgdheid over de afhankelijkheid van netizens en hun politieke medeplichtigheid aan de infrastructuren en big data-stromen van de Silicon Valley giganten. Een gevoel van pessimisme hangt over de hedendaagse cultuur. De stemming wisselt van passieve aanvaarding naar acute paniek, in afwachting van een technologische ineenstorting – versterkt door het gevoel dat die ineenstorting nadert. Ongeuite spanningen drukken zich als een verborgen en dubbelzinnige kracht uit op onze lichamen en subjectiviteit.

Hedendaagse technologie en diens politieke representaties op het menselijk leven

Vanuit dit idee richten de kunstenaars in BRACE FOR IMPACT zich op de voortdurende invloed van hedendaagse technologie en diens politieke representaties op het menselijk leven. Het project is opgebouwd rond verschillende ‘nodes’ die elkaar uitdagen en aanvullen, om zo de uiteenlopende manieren te verkennen waarop technologie vorm geeft aan de manier waarop wij ons verhouden tot de wereld om ons heen. Hoewel wij als individuele of collectieve lichamen onderworpen blijven aan de invloed van deze factoren, hoeven we ze niet per definitie als een dramatische of mobiliserende kracht te zien. Men hoeft zich niet schrap te zetten. De impact ligt in het schrap zetten zelf – in het anticiperen op gevaren of tegenslagen die mogelijkerwijs denkbeeldig blijven.

vrijetijdamsterdam.nl i.s.m. De Appel

Lees ook: Artist talk ‘Paint me a sculpture’ bij SBK in Amsterdam Zuid 

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting