Donkey Kong van Streetart Frankey verschuilt zich in de levels van nieuw straatkunstmuseum STRAAT

Donkey Kong van Streetart Frankey verschuilt zich in de levels van nieuw straatkunstmuseum STRAAT
Foto via Frankey

Op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord opent vandaag nieuw straatkunstmuseum STRAAT. In het gebouw – met een vloeroppervlakte van een voetbalveld – werkten diverse (inter)nationale graffiti- en street artists jarenlang ter plekke aan talloze werken die niemand eerder te zien kreeg. Ook Amsterdamse straatkunstenaar Frankey leverde een bijdrage voor de opening…maar om het werk te zien, moet je wel goed zoeken! Want zijn Donkey Kong lijkt zich te verschuilen in metershoge constructies van het industriële gebouw.

De Lasloods waarin STRAAT is gevestigd is een indrukwekkend rijksmonument uit 1952, waar vroeger scheepsrompen in elkaar werden gezet. Aan de buitenkant zeer opvallend, vanwege het gigantische portret van Anne Frank van de Braziliaanse street artist Eduardo Kobra. Van binnen, een industrieel pand van honderden meters oppervlakte, waar bijna alles indrukwekkend van formaat is.

De grootsheid van het pand en de constructie aan de binnenzijde van de werf, leverde dan ook de inspiratie op voor het werk op dat Streetart Frankey maakte: “De eerste keer dat ik het pand betrad deden de massieve stalen constructies me meteen denken aan de levels van Nintendo’s populaire arcade game Donkey Kong. Zoals in een videospel moet je het hele museum uitspelen om ‘m tegen te komen.”

Enthousiast over het nieuwe museum vervolgt hij: “Het museum is sowieso een ontdekkingstocht, want er zijn fantastische dingen te zien in een grote diversiteit aan stijlen: van gerespecteerde graffiti-veteranen, tot super getalenteerde nieuwkomers. Het is te gek dat dit museum de straat van buiten naar binnen haalt.”

VTA Cultuur