Waarom het leuk is Museum Weesp te bezoeken
Kinderen volgen aandachtig het educatieprogramma

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie culturele verhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader mag een verhaal over Museum Weesp zeker niet ontbreken. We stelden een aantal vragen aan Lisette Stins, coördinator van het museum.

Wilt u Museum Weesp eerst eens introduceren?

“Museum Weesp is begonnen als Oudheidskamer in 1911. Op 28 december 1911 kreeg de bode van het stadhuis, J. Mooy, een toelage voor het onderhoud van een ruimte die als Oudheidkamer was ingericht. Hier werden voorwerpen getoond die met de geschiedenis van Weesp te maken hadden, zoals het stadszilver, schilderijen en gravures. Aanvankelijk kon men de ruimte alleen zien op afspraak.

In 1928 werd voor het eerst een aankoop voor de collectie gedaan: een terrine met citroenen op het deksel. Gaandeweg is de Oudheidskamer door diverse schenkingen en aankopen uitgegroeid tot een museum.

In januari 1974 werd door de gemeenteraad van Weesp de verordening Museumcommissie ingesteld met als doel de verzameling namens de raad te kunnen beheren. Aanleiding was een omvangrijke schenking van Weesper porselein uit het bezit van Baron F. van Heeckeren van Waliën, nazaat van porselein fabrikant Graaf Van Gronsveld. Deze schenking vormde in feite het begin van Museum Weesp.

Sinds 1999 is museum Weesp een geregistreerd museum dat is aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging.”

Waarom het leuk is Museum Weesp te bezoeken
De porseleinzaal van Museum Weesp

Wie is de organisatie achter Museum Weesp?

“Het museum maakt sinds de fusie van de gemeente Weesp met gemeente Amsterdam onderdeel uit van het Stadsarchief Amsterdam en heeft naast 2 betaalde krachten een enthousiaste en betrokken groep van zo’n 55 vrijwilligers die zorg dragen voor uiteenlopende zaken, van openstelling van het museum tot collectiebeheer, het verzorgen van rondleidingen, lezingen enz. tot het deelnemen aan de diverse werkgroepen.”

Kunt u iets over de locatie van Museum Weesp vertellen?

“Het museum is gevestigd op de tweede verdieping van het stadhuis in Weesp, dat is ontworpen door Jacob Otten Husly en is gebouwd tussen 1772 en 1776.”

Waarom het leuk is Museum Weesp te bezoeken

Wie zijn de kunstenaars die bij Museum Weesp exposeren?

“Er zijn permanente tentoonstellingen van o.a. het Weesper porselein en cacaofabrikant van Houten. Sinds vorig jaar is er een samenwerking tussen het Domijn en het museum om meer hedendaagse ‘makers in Weesp’ een platform te geven. Claudine Arendt en Thijs Wieman zijn de eerste 2 kunstenaars die in dit samenwerkingsverband in het museum hebben geëxposeerd.”

Hoe komt een tentoonstelling tot stand en wie zijn degene achter de inrichting?

“Hier komt de werkgroep tentoonstellingen in actie. Met de conservator wordt besproken wat er de komende periode aan exposities op stapel staat en in de werkgroep wordt overlegd hoe deze tentoonstellingen er dan uit komen te zien en wat we als museum willen vertellen aan het publiek. Een van de vrijwilligers uit deze werkgroep heeft een achtergrond als ontwerper en hij werkt deze gesprekken uit tot een voorstel en uiteindelijk plan, wat dan in overleg met de conservator en het klusteam (ook vrijwilligers) tot stand wordt gebracht.”

Zijn er in het museum ook activiteiten te beleven?

“Er zijn regelmatig activiteiten in het museum te doen, vaak gerelateerd aan gebeurtenissen in Weesp. Met Open Monumentendag waren dit jaar een tweetal lezingen te volgen. Het museum deed dit jaar ook weer mee met Midzomer Mokum, waarbij kinderen uit Amsterdam en dus ook Stadsgebied Weesp en Driemond, op twee dagen gratis een leuke speurtocht konden komen doen samen met een begeleider, een groot succes! Voor groepen is er gelegenheid om een rondleiding te reserveren. Er zijn kinderfeestjes mogelijk en kinderen kunnen kiezen uit een aantal speurtochten.”

Wordt er veel gebruik gemaakt van het educatieprogramma en zijn de kinderen enthousiast?

“Onze aankomende tentoonstelling ‘Denkend aan Weesp, zie ik…’ is het resultaat van een samenwerking tussen de Gooische Muziekschool in Weesp en het museum. Hierbij hebben een aantal scholen met hun groep 6 kinderen een programma gevolgd in het museum. De kinderen hebben de expositie ‘Denkend aan Weesp … door de ogen van kunstenaars’ bekeken. Naar aanleiding daarvan hebben de kinderen op A5-formaat getekend over wat ze denken bij Weesp. Meer dan 200 tekeningen zijn in deze tentoonstelling te zien.”

Wat heeft de museumwinkel te bieden?

“De museumwinkel heeft een divers assortiment van producten die een relatie hebben met de thema’s in het museum, van boeken en ansichtkaarten tot mini porselein serviesjes. Binnenkort komen er ook meer producten binnen met afbeeldingen van objecten uit de collectie zoal sjaals, tasjes, servetten, onderzetters en notitieboekjes. Er is voor ieder wat wils!”

Is er ook gelegenheid voor een hapje en drankje?

“In het museum zelf is hiervoor geen gelegenheid, maar de stad daarentegen heeft een hele hoop leuke en bijzondere plekjes voor een hapje en drankje. In de zomer zijn vooral de terrasjes aan het water heel populair. Alles is op loopafstand te bereiken, het centrum ligt op nog geen 10 minuten lopen van het station. Omdat het aanbod aan winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes heel divers is, is een bezoek aan Weesp een ideaal dagje uit.”

Wilt u zelf nog wat toevoegen?

“We nodigen iedereen graag uit om Weesp zelf te komen beleven en je te laten verassen door het karakter van de stad, de vele monumenten en de gezellige sfeer! Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of de website voor actuele informatie over activiteiten, prijzen en openingstijden.”

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam