Voorbeschouwing Open Domijn 2022
Eerdere editie van Open Domijn. Foto credits: Henny Boogert

Op 1 oktober vindt de open dag van het Open Domijn 2022 plaats. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met Karlien van de organisatie.

Wilt u coöperatie Het Domijn eens introduceren?

“Op een mooie locatie in het groen, aan het Amsterdam-Rijnkanaal ligt het creatief werklandgoed Het Domijn. Zo’n 50 creatieve makers werken hier in sectoren als beeldende kunst, fotografie, visuele communicatie, theater, literatuur, decorbouw, meubeldesign en uitvoering, metaalbewerking, architectuur, muziek en nog veel meer.”

Wie is de organisatie achter de coöperatie Het Domijn?

“Het Domijn is georganiseerd als een coöperatie, een vorm van zelforganisatie waarin we gezamenlijk en democratisch beslissingen nemen in de Algemeen Leden Vergadering. Er is een intern bestuur en een externe Raad van Toezicht.

Wanneer er een werkruimte beschikbaar komt kunnen mensen daarop reageren. Wij kiezen drie kandidaten die zich mogen presenteren aan de coöperatie waarna wij stemmen over wie we het beste vinden passen. De kandidaat die de ruimte gegund krijgt wordt vervolgens ook lid van de coöperatie.

Op dit moment hebben wij helaas geen ruimtes beschikbaar. Mocht er weer iets vrijkomen dan vermelden wij dat op onze Facebookpagina en website.”

Voorbeschouwing Open Domijn 2022
Eerdere editie Open Domijn
Foto credits: © Henny Boogert

Een korte geschiedenis van het gebruik van het terrein

“Honderd jaar geschiedenis in sneltreinvaart: De gebouwen zijn in 1917 gebouwd als locomotievenfabriek; tijdens de jaren ’30 crisis wordt de failliete fabriek overgenomen door Defensie; in WO II wordt het om zijn strategische ligging geannexeerd door de Luftwaffe.

Vervolgens dient het onder andere als opslag voor drop-off-tanks van de Lockheed Starfighters; eind ’89 wordt het complex opnieuw geannexeerd, ditmaal door krakers, die erfpachters worden van het Rijk, die strijden voor behoud, die geen pandjes-, of grondmelkers willen zien noch zijn en die, georganiseerd in een kunstenaars- en ambachtscoöperatie, eigenaar worden.”

Wat kunnen bezoekers van de open dag van Het Domijn verwachten?

“Neem plaats in een openluchttheater, geniet van droevige liedjes voor vrolijke mensen, doe een honingproeverij in ons bos, drink koffie uit een stoommachine en ontspan in de hottub. De toegang voor de open dag is gratis. Voor hapjes en drankjes werken we met munten. De open dag is voor jong tot en met oud leuk erg leuk om te bezoeken.”

Voorbeschouwing Open Domijn 2022
Open Dag Het Domijn in Weesp – 2019. Foto: © David Galjaard

Het programma

“Tussen 12:00 en 17:00 uur zijn alle werkplaatsen open, er is beeldende kunst, theater en na 17:00 uur is er livemuziek tot uiterlijk 0:00.

Voor zover ik heb gehoord zijn er verschillende routes uitgezet die je doen kennismaken met Het Domijn. Zo is er een groene route met kunst in het bos en verhalen over de bijen, er is een ambachtsroute langs o.a. een metaalbewerker en beeldhouwer, een theaterroute en een geschiedenisroute.”

Ten slotte

“Het hoogtepunt is de Open Dag zelf waarop we ons 32-jarig bestaan als creatief werklandgoed vieren. De 30e en 31e verjaardag kon het feest helaas niet doorgaan door de covid maatregelen. Kom vooral eens kijken op 1 oktober!”