Theatermaker Priscilla Vaudelle maakt theatrale ode aan Amsterdam Zuidoost
Bims - campagnebeeld - lowiegraphy

Film, theater en musical kruisen elkaar in BIMS; een coming of age-verhaal over een groep Surinaams-Nederlandse jongeren wonend in Amsterdam Zuidoost, vechtend tegen gentrificatie en racisme. Het zijn verhalen die weinig worden verteld, uit een buurt die vaak wordt vergeten. Met BIMS maakt regisseur Priscilla Vaudelle in coproductie met Frascati Producties een ode aan de buurt waar zij opgroeide en altijd weer thuiskomt.

Over  BIMS

De Bims voor hen die er wonen. Zuidoost voor Amsterdammers. De Bijlmer voor iedereen daarbuiten. Een stadsdeel dat decennialang als probleemgebied bekend stond, want verloedering, criminaliteit en drugsgebruik. Daardoor door buitenstaanders gevreesd, maar tegelijkertijd door de gemeenschap geliefd.

Boksend tegen vooroordelen en strijdend tegen de veranderende stad, vecht jij in die wijk voor jouw bestaan. De flat is als een familie. Uit de aarde van de Bijlmermeer zijn jullie allemaal gemaakt. Je praat over Mama Sranang, Suriname, het land dat nog wel van je ouders is, maar niet meer van jou. Je praat over Papa Nederland, het land waar je bent opgegroeid maar nog altijd wordt buitengesloten. Én jullie praten over het vreselijke nieuws… Wat zal dit betekenen? Zitten wij in de Bims of zit de Bims in ons…?

Wij zijn kinderen van Amsterdam. Zuidoost is onze trots. Wij zitten vol strijdlust om iets te maken van ons leven. Maar om tot verandering te komen zullen we samen onbegrip, spanningen en krampachtige manieren om aan oude tradities en gewoonten vast te houden, moeten overkomen. Voorbij de hokjesgeest.” – Regisseur Priscilla Vaudelle.

Met BIMS gaat Vaudelle op zoek naar een nieuwe musicaltaal. BIMS is de eerste stap in een reeks muzikale voorstellingen, waarbij Vaudelle met componisten en songwriters onderzoek doet naar de kracht van songs in een maatschappelijk urgent verhaal. Dit onderzoek verricht ze de komende jaren onder de vleugels van Frascati Producties.

Concept en regie Priscilla Vaudelle spel Georgiefa Boomdijk (Giefa Sparkle), Ryan Pinas, Erwin Kiene en Lady Shaynah live muziek Chelsea Laverne en Sophie Anglionin compositie en muziek Alvin Lewis en Patrick Mijnals songwriter Glen Faria en cast scenografie Niek Kortekaas dramaturgie Kiki Rosingh en Yahmani Blackman regie-assistentie en productie Lavinia Aronson coproducent Frascati Producties

Over regisseur Priscilla Vaudelle

De Amsterdamse theatermaker Priscilla Vaudelle (1982) studeerde in 2013 af aan de opleiding Theaterdocent van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Tijdens haar studie richtte zij samen met Tim van den Heuvel het collectief LostProject op. In haar werk geeft Priscilla zichtbaarheid aan mensen en verhalen die doorgaans geen podium vinden. Met snelle montages, muziek, spoken word, rap en dans zet ze de toon voor verhalen die recht uit het hart van de stad komen: krachtige, universele voorstellingen, over actuele thema’s als identiteit, seksualiteit, sociale druk en opvoeding, die veel weerklank vinden bij een divers publiek.

Bij Frascati Producties maakte Vaudelle eerder End of the Road, een vorm-onderzoek naar opgroeien in een Surinaams-Nederlandse jas en Klas 5 waarin jonge mannen via rap, spoken word, film en theater de confrontatie aangaan met hun man-zijn en de wereld.

Over Frascati Producties

Frascati Producties is het grootste (inter)nationaal opererende productiehuis van Nederland. Met een open blik op de wereld staat het voor onafhankelijke en eigenzinnige makers. Frascati-makers zijn niet onder een noemer te vangen: ze werken in diverse disciplines, zoeken cross-overs daartussen, zijn volstrekt eigenzinnig en bestormen de toekomst.

BIMS

Priscilla Vaudelle (LostProject) in coproductie met Frascati Producties

Te zien in Frascati van 2 t/m 10 juli 2021, 20:00 in Frascati 4, Nes 71, Amsterdam

Première op wo 7 juli 2021 20:00

Nederlandse tournee jan/feb 2022